Δεν έχει εισαχθεί τίτλοςΈνα οικονομικό και οικολογικό Πάσχα συμβουλεύει να περάσουμε στην πόλη ή στην επαρχία η Greenpeace και στον ιστότοπό της κάνει 8 προτάσεις.

Στο τραπέζι

1) Προσέχουμε στις αγορές αυγών. Αν τηρείτε τις παραδόσεις και βάφετε αυγά, φέτος προτιμήστε αυγά βιολογικής εκτροφής ή ελευθέρας βοσκής. Μπορείτε να τα αναγνωρίσετε πολύ εύκολα. Ο κωδικός των αυγών βιολογικής εκτροφής ξεκινά από ‘0’, ενώ ο κωδικός των αυγών ελευθέρας βοσκής ξεκινά από ‘1’. Ο κωδικός αυτός υπάρχει είτε πάνω στη συσκευασία είτε πάνω στο ίδιο το αυγό . Αν μάλιστα μετά τον αριθμό αναγράφονται τα αρχικά ‘EL’, τότε ακόμα καλύτερα, γιατί τα αυγά σας είναι ελληνικά. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε τα αυγά που αναγράφουν κωδικό που ξεκινά από ‘3’. Αυτό σημαίνει ότι οι κότες εκτρέφονται σε κλουβιά και γενικότερα απαράδεκτες συνθήκες.

2) Φτιάχνουμε τις δικές μας οικολογικές βαφές αυγών.

Παντζάρια για ροζ – κόκκινο χρώμα

Κόκκινο λάχανο για μπλε

Σπανάκι για πράσινο

Καρότα, φλούδα πορτοκαλιού ή φλούδα λεμονιού για κίτρινο

Καφέ (στιγμιαίο) για καφέ

3) Προτιμάμε ντόπια, βιολογικά και εποχιακά προϊόντα. Όχι μόνο γιατί έτσι κάνουμε καλό στο περιβάλλον (λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, λιγότερα λιπάσματα και φυτοφάρμακα), αλλά γιατί έτσι στηρίζουμε την τοπική οικονομία και τη δική μας παραγωγή. Αν μάλιστα – όπου μπορούμε – προτιμάμε βιολογικά προϊόντα (ή ελευθέρας βοσκής) τότε ακόμα καλύτερα.

4) Καταναλώνουμε μόνο όσο πραγματικά χρειαζόμαστε. Όλοι μας είμαστε λίγο ή πολύ εξοικειωμένοι με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού και ποτού αυτές τις μέρες. Αν φέτος είμαστε λίγο πιο συνετοί, κάνουμε κάτι καλό όχι μόνο για την τσέπη μας και το περιβάλλον, αλλά και για την υγεία μας.

Επειδή δεν υπάρχει μεγαλύτερη σπατάλη από το να καταλήγει φαγητό στα σκουπίδια, φέτος μπορούμε να μοιραστούμε φαγητό με συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

5) Μαγειρεύουμε έξυπνα. Ψήνουμε ταυτόχρονα πολλά φαγητά στο φούρνο για να εξοικονομούμε ενέργεια, δεν ανοιγοκλείνουμε άσκοπα το ψυγείο και εξοικονομούμε νερό, όσο και όταν μπορούμε (πχ όταν πλένουμε τα πιάτα).

6) Ελαχιστοποιούμε τα σκουπίδια μας. Γι’ αυτό δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα μίας χρήσης και ανακυκλώνουμε όλα τα υλικά συσκευασίας που έχουμε.

Στο δρόμο

7) Οδηγούμε με σύνεση. Η οικολογική οδήγηση είναι η συνετή οδήγηση. Το κόστος καυσίμων και τα διόδια εκτοξεύουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό για το Πάσχα στο χωριό ή την εξοχή. Μπορούμε να μειώσουμε τα κόστη καυσίμου έως και 20%, αν φέτος επιλέξουμε να ταξιδέψουμε με ασφάλεια. Δείτε εδώ περισσότερα οδηγικά ‘κολπάκια’ για μικρότερη κατανάλωση καυσίμου.

Σημείωση: όσο οικολογικά και αν οδηγήσουμε, το λεωφορείο και το τρένο θα είναι πάντα ο πιο οικολογικός, οικονομικός και ασφαλής τρόπος μετακίνησης.

Αν είστε από αυτούς τους τυχερούς που θα φύγουν εκτός πόλης στις γιορτές, μην ξεχνάτε ότι η ελληνική ύπαιθρος είναι ακόμα πιο όμορφη αυτή την εποχή του χρόνου. Ξεκλέψτε λίγο χρόνο με τους δικούς σας ανθρώπους μακριά από το σπίτι και περάστε τον μέσα στη φύση. Ένας περίπατος, ένα πικνίκ ή ακόμα καλύτερα μία σύντομη κατασκήνωση θα σας βοηθήσουν να γεμίσετε τις μπαταρίες σας και θα σας θυμίσουν ποιος είναι ο πραγματικός πλούτος αυτής της χώρας.

www.greenpeace.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.