ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

Πόσο μειώνονται οι δόσεις των δανείων μετά τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤΝέα μείωση, μετά από 10 μήνες, θα έχουν στη μηνιαία δόση των δανείων τους, οι δανειολήπτες που το στεγαστικό τους είναι συνδεδεμένο με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να μειώσει κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό ευρωπαϊκό επιτόκιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ, το βασικό ευρωπαϊκό επιτόκιο μειώθηκε από 0,75%, σε 0,50%.

Η μικρή ελάφρυνση στη μηνιαία δόση, λειτουργεί, σε μερίδα της κοινωνίας, ως “γλυκαντικό”, στο …εκρηκτικό “κοκτέιλ” που έχει δημιουργήσει η ύφεση, με την ανεργία σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, τις συνεχείς μειώσεις των αποδοχών των εργαζόμενων, την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων και το “χαράτσι” των ακινήτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Τα νοικοκυριά που έχουν στεγαστικά δάνεια συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, θα δουν άμεσα τη μείωση της δόσης τους. Το όφελος που προκύπτει μηνιαίως για κάθε δανειολήπτη με στεγαστικό δάνειο σε ΕΚΤ, διαφέρει με βάση τα χαρακτηριστικά του δανείου, δηλαδή το ύψος του δανείου, τη διάρκεια αποπληρωμής, το περιθώριο (spread), κλπ. Σύμφωνα με στελέχη της τραπεζικής αγοράς ένας μέσος όρος ελάφρυνσης κυμαίνεται από 11 ευρώ έως και περίπου 30 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει ανάλογο δάνειο με βάση το Euribor 3μήνου έχουν ήδη “γευτεί” τη μείωση της μηνιαίας δόσης τους, καθώς το εν λόγω επιτόκιο λειτουργεί προεξοφλητικά.

Ειδικότερα, από 1,33% που ήταν το Euribor 3μήνου στις 2 Ιανουαρίου του 2012, έχει κατέλθει στο 0,207%, γεγονός που σημαίνει ότι τα δάνεια με βάση το Euribor έχουν σημαντική ελάφρυνση μέσα σε 16 μήνες και συγκεκριμένα κατά 1,123% στη μηνιαία δόση του δανείου τους.

Ωστόσο, ιδιαίτερα για τα δάνεια των επιχειρήσεων, οι προοπτικές αποσυμφόρησης που δημιουργούν τα υψηλά επιτόκια δανεισμού δεν είναι αρκετά αισιόδοξες. Η περιορισμένη ρευστότητα ωθεί τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα, εξέλιξη στην οποία συμβάλουν και τα ιστορικά υψηλά επίπεδα των “μη εξυπηρετούμενων δανείων”. Γι αυτούς κυρίως τους λόγους, τα επιτόκια που δανείζονται οι επιχειρήσεις ή που καθορίζονται από την τράπεζα όταν μία επιχείρηση ζητά να ρυθμίσει το υπάρχον δάνειο της, είναι στην πλειονότητά τους πάνω από 10%. Επιπλέον, οι τράπεζες ανεβάζουν τα επιτόκια και στις ετήσιες ανανεώσεις ορίων στα επιχειρηματικά δάνεια.

Τα επιτόκια των καταθέσεων έχουν αντίθετη πορεία και βαίνουν μειούμενα. Αυτό οφείλεται και στις μειώσεις του βασικού επιτοκίου αλλά και στο γεγονός ότι η τρόικα επέβαλε στις τράπεζες την αποκλιμάκωσή τους προκειμένου να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος.

Παραδείγματα

1. Ο δανειολήπτης σε ένα δάνειο 100.000 ευρώ συνδεδεμένο με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, 15ετούς διάρκειας, με περιθώριο (spread) στο 1,5% και εισφορά (Ν.128) 0,12%, πριν τη μείωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πλήρωνε δόση 660,69 ευρώ. Μετά τη χθεσινή μείωση, θα έχει μηνιαίο όφελος 11,64 ευρώ ή 139,68 ευρώ ετησίως, αφού η δόση θα διαμορφωθεί σε 649,05. Αν το δάνειο είναι 20ετούς διάρκειας, τότε η ελάφρυνση αντιστοιχεί σε 12 ευρώ.

2.Για ένα δάνειο σε επιτόκιο ΕΚΤ 200.000 ευρώ, 15ετούς διάρκειας, με 1,5% spread, η μηνιαία δόση αντιστοιχούσε σε 1.321,37 ευρώ, ενώ μετά τη μείωση θα διαμορφωθεί σε 1298,10 ευρώ. Δηλαδή θα ο δανειολήπτης θα έχει ένα όφελος 23,27 ευρώ μηνιαίως ή 279,24 ευρώ. Και στην 20ετία, το όφελος του ίδιου δανείου θα αντιστοιχεί σε 24,02 ευρώ.

3. Για δάνειο σε ΕΚΤ 300.00 ευρώ, 15ετούς διάρκειας με 1,5% spread, το όφελος της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 34,87 ευρώ ή 418,44 ευρώ ετησίως.

4. Ενα δάνειο 200.000 ευρώ συνδεδεμένο με Euribor 3μήνου, με διάρκεια 30 ετη και περιθώριο 2%, η δόση στο τέλος του 2011 ήταν 908 ευρώ, ενώ σήμερα έχει κατέλθει σε περίπου 770 ευρώ.

 

Ελένη Κομίνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.