ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΖΟΧΑΡ ΤΣΑΡΝΑΕΦ

Τρεις συλλήψεις για το μακελειό στη Βοστώνη - προσπάθησαν να εξαφανίσουν στοιχείαΟι τρεις νεαροί που κατηγορούνται ότι συνέδραμαν τον έναν από τους δύο υπόπτους αδελφούς για τις βομβιστικές επιθέσεις στον μαραθώνιο της Βοστώνης τον περασμένο μήνα για να καλύψει τα ίχνη του, παραδόθηκαν χθες στην αρμόδια υπηρεσία των ομοσπονδιακών σερίφηδων έπειτα από την πρώτη προσαγωγή τους στο δικαστήριο.

Οι 19χρονοι υπήκοοι Καζαχστάν Αζαμάτ Ταζαγιάκοφ και Ντίας Καντιρμπάγεφ είχαν ακούσει προηγουμένως να τους απαγγέλλονται κατηγορίες για παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης, ενώ στον τρίτο, ο Αμερικανός πολίτης ονόματι Ρόμπελ Φίλιπος, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ψευδή κατάθεση στην αστυνομία, καθώς τρεις φορές κατέθεσε πως δεν είχαν μεταβεί στο διαμέρισμα του Τζοχάρ Τσαρνάεφ στις 18 Απριλίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μετά τη δημοσιοποίηση στις 18 Απριλίου των φωτογραφιών που απεικόνιζαν τους δύο υπόπτους αδελφούς Τσερνάεφ για τη βομβιστική επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστώνης, οι τρεις νεαροί έσπευσαν στο δωμάτιο του συμφοιτητή και φίλου τους Τζοχάρ Τσαρνάεφ στο Παν/μιο της Μασαχουσέτης στο Ντάρμουθ.

Ο Τζοχάρ, με τον οποίον είχαν περάσει μαζί την προηγούμενη νύκτα της επίθεσης—αλλά και στον οποίο είχε αποστείλει μήνυμα από το κινητό του ο Καντιρμπάγεφ μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών—δεν ήταν στο δωμάτιο, όμως τους άνοιξε ο συγκάτοικός του.

Υπολείμματα από πυροτεχνήματα βρέθηκαν σε σακίδιο που φέρεται να ανήκει στον Τζοχέρ Τσαρνάεφ (φωτογραφία από το NBC)

Υπολείμματα από πυροτεχνήματα βρέθηκαν σε σακίδιο που φέρεται να ανήκει στον Τζοχέρ Τσαρνάεφ (φωτογραφία από το NBC)

Εκεί ανακάλυψαν ένα σακίδιο πλάτης με δύο πυροτεχνήματα αδειανά από τη γόμωσή τους. Στο θέαμά τους, ο Καντιρμπάγεφ κατάλαβε πως ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ εμπλεκόταν στην επίθεση και αποφάσισε να πάρει το σακκίδιο προκειμένου να αποφύγει ο φίλος του τα μπλεξίματα, προκύπτει από το κατηγορητήριο.

Επίσης αποφάσισε να πάρει μαζί του και τον φορητό υπολογιστή του Τσαρνάεφ, τονίζεται στο ίδιο κείμενο, στο οποίο δεν προστίθεται σε κανένα σημείο του εάν οι τρεις νεαροί ήσαν ενήμεροι για τα σχέδια του φίλου τους.

Ο Ντίας Καντιρμπάγιεφ έχει στην κατοχή του μία BMW του 2006, η πινακίδα της οποίας γράφει «τρομοκράτης»...

Ο Ντίας Καντιρμπάγιεφ έχει στην κατοχή του μία BMW του 2006, η πινακίδα της οποίας γράφει «τρομοκράτης»…

Κατόπιν οι τρεις νέοι επέστρεψαν στο διαμέρισμα των Καντιρμπάγεφ και Ταζγιάκοφ στο Νιου Μπέντφορντ. Όταν όμως είδαν στην τηλεόραση να προβάλλεται διαρκώς η φωτογραφία των δύο αδελφών Τσαρνάεφ «πανικοβλήθηκαν» κι αποφάσισαν να πετάξουν στα σκουπίδια το σακίδιο και τον υπολογιστή. Την επιχείρηση αυτή ανέλαβε ο Καντιρμπάγεφ, ο οποίος πέταξε τα πειστήρια στον σκουπιδοτενεκέ της πόλυκατοικίας του, αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Μάλιστα, το Reuters σημειώνει σχετικά ότι την περασμένη εβδομάδα είχαν προηγηθεί εκτεταμένες έρευνες των αρχών στις χωματερές της νοτιοανατολικής Μασαχουσέτης. Σύμφωνα με το NBC ένα σακίδιο που φέρεται να ανήκει στον Τσαρνάεφ βρέθηκε σε χωματερή του Νιου Μπέντφορντ στη Μασαχουσέτη και φωτογραφία που δημοσίευσε στο twitter το κανάλι δείχνει υπολείματα από πολλά πυροτεχνήματα.

Τρεις συλλήψεις για το μακελειό στη Βοστώνη - προσπάθησαν να εξαφανίσουν στοιχεία

Εσβησε στοιχεία από το Facebook
Σύμφωνα με το CNN ο Καντιρμπάγιεφ είχε προσαχθεί με χειροπέδες για ανάκριση στις 19 Απριλίου και πριν τη σύλληψη του Τζοχάρ Τσαρνάεφ. Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος και εκλήθη ξανά να δώσει κατάθεση το πρωί της 21ης Απριλίου.

Ο λόγος που οι Αρχές έστρεψαν άμεσα το ενδιαφέρον τους σε αυτόν ήταν η δραστηριότητα της σελίδας του στο Facebook. Ενώ ακόμη ο Τζοχάρ δεν είχε συλληφθεί, στις 3 τα ξημερώματα της 19ης Απριλίου ο Καντιρμπάγιεφ διέγραψε μία φωτογραφία του στην οποία εμφανιζόταν να τρώει μαζί με τον Τζοχάρ. Και οι δυο τους έκαναν αλλαγές στις φωτογραφίες τους στο Facebook με 15 λεπτά διαφορά.

Αρχικά οι διωκτικές αρχές θεώρησαν ότι ο Καντιρμπάγιεφ ήταν φοιτητής στο MIT, καθώς ένα screenshot της σελίδας του στο Facebook τον δείχνει να δηλώνει μέλος της τάξης του 2015 στη σχολή των μηχανικών. Η γνώση βασικών αρχών αυτής της σχολής θεωρείται ότι ήταν αναγκαία προκειμένου οι βομβιστές να κατασκευάσουν τις χύτρες-βόμβες.

Ο Καντιρμπάγιεφ δεν ήταν ιδιαίτερα «χαμηλών τόνων» αν κρίνει κανείς από την πινακίδα της BMW του που είχε βγάλει στο πανεπιστήμιο και ανέγραφε «τρομοκράτης» όπως φαίνεται στη φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα πρακτορεία ειδήσεων.

Ο δικηγόρος του είπε ότι ο πελάτης του κρατείται για παραβίαση των όρων της φοιτητικής βίζας του. Δεν είναι «στόχος» της έρευνας για την βομβιστική επίθεση, όπως είπε ο Ρόμπερτ Σταλ, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω την υπόθεση. Ο πελάτης του «συνεργάζεται πλήρως» με τις Αρχές και «θέλει να επιστρέψει στο σπίτι του στο Καζακστάν».

Ο ίδιος δικηγόρος φαίνεται ότι έχει αναλάβει την υπεράσπιση και του έτερου φοιτητή από το Καζακστάν, το όνομα του οποίου είναι Αζαμάτ Καζαγιάκοφ.

«Στα αζήτητα» το πτώμα του Ταμερλάν

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, οι Αρχές μέχρι τώρα είχαν συνδέσει με τη διπλή βομβιστική επίθεση τους αδερφούς Τζοχάρ και Ταμερλάν Τσαρνάεφ που είχαν καταγραφεί από διάφορες κάμερες ασφαλείας να αφήνουν σακίδια στα σημεία της έκρηξης. Ο εντοπισμός τους ξεκίνησε με την αιματηρή συμπλοκή στο πανεπιστήμιο του MIT λίγα 24ωρα αργότερα.

Ο 19χρονος Τζοχάρ νοσηλεύεται φρουρούμενος μετά την απαγγελία σειράς κατηγοριών που μπορούν να οδηγήσουν ως την θανατική ποινή.

Ο 26χρονος Ταμερλάν σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία τρεις ημέρες μετά τις εκρήξεις.

Το πτώμα του παραμένει στο νεκροτομείο της πόλης, καθώς κανείς δεν το έχει ζητήσει, ανακοινώθηκε νωρίτερα από την ιατροδικαστική υπηρεσία. Ο εκπρόσωπος Τύπου είπε ότι δεν υπήρξε κάποιο αίτημα από την οικογένεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.