«Γλεντζές και πότης» στα νιάτα του ο βασιλιάς της Ολλανδίας  Μπορεί να απολαμβάνει υψηλή αποδοχή μεταξύ των συμπατριωτών του, ωστόσο στα νιάτα του, ο Βιλέμ Αλεξάντερ, γιος της Βεατρίκης που ανέβηκε σήμερα στον θρόνο της Ολλανδίας, είχε την φήμη του γλεντζέ και του πότη και δεν θεωρούνταν «κατάλληλος» για βασιλιάς. Εν τέλει έγινε ο νεότερος μονάρχης της Ευρώπης και ο πρώτος άνδρας εδώ και 123 χρόνια που ανεβαίνει στον βασιλικό θρόνο της Ολλανδίας, μετά την αποχώρηση της μητέρας του.

Για πρώτη φορά από το 1890, ένας άνδρας ανεβαίνει στον ολλανδικό θρόνο.Ο Βιλέμ Αλεξάντερ ή επί το ελληνικότερον Ουλιέλμος-Αλεξάνδρος, ο οποίος έγινε σήμερα, σε ηλικία 46 ετών, βασιλιάς της Ολλανδίας, μετά την παραίτηση της μητέρας του Βεατρίκης, είχε στα νιάτα του την φήμη του γλεντζέ και η εικόνα που έδινε δεν θεωρούταν τόσο…συμβατή με αυτή του μονάρχη. Σταδικά ωστόσο κέρδισε την αποδοχή.

Η χώρα είχε υποδεχθεί με ευφορία τη γέννηση, στις 27 Απριλίου 1967, του Ουλιέλμου-Αλέξανδρου Κλάους Τζορτζ Φερντινάντ, πρίγκιπα της Οράγγης.

Μεγαλύτερος από τρία αδέλφια, ο Ουλιέλμος-Αλέξανδρος έδειξε από την πιο νεαρή ηλικία ένα δύσκολο χαρακτήρα. Δυσφορώντας για το γεγονός ότι βρισκόταν μονίμως κάτω από τους προβολείς της δημοσιότητας, πέταγε χιονόμπαλες στους δημοσιογράφους κατά τις διακοπές του στην Αυστρία και μετά, σε ηλικία 11 ετών, κάλεσε τους Ολλανδούς δημοσιογράφους «να αδειάσουν τη γωνιά» στο τέλος μιας φωτογράφησης.

Ο Βίλεμ Αλεξάντερ με την σύζυγο και της κόρες του.

Ο Βίλεμ Αλεξάντερ με την σύζυγο και της κόρες του.

Στην ίδια ηλικία, ο ίδιος και οι αδελφοί του διασκέδαζαν πετώντας με λαστιχάκια μικρά μπαλάκια από αλουμινόχαρτο σε μια επίσημη παρέλαση με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής της βασίλισσας.

Πότης και γλεντζές
Στη συνέχεια έρασε μια…δύσκολη εφηβεία και οι γονείς του, η βασίλισσα Βεατρίκη και ο πρίγκιπας Κλάους, τον έστειλαν να τελειώσει τις δευτεροβάθμιες σπουδές του σε ένα ιδιωτικό σχολείο στην Ουαλία. Εκείνη την περίοδο ήταν που απέκτησε την εικόνα του γλεντζέ, ο οποίος αστειευόταν, λέγοντας ότι θα παραχωρούσε ευχαρίστως το θρόνο στον αδελφό του.

«Γλεντζές και πότης» στα νιάτα του ο βασιλιάς της Ολλανδίας

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ουλιέλμος-Αλέξανδος είχε το παρατσούκλι «Πρίγκιπας Πιλς», από τα λίτρα της μπύρας που κατέβαζε σε φοιτητικές βραδιές στη διάρκεια των σπουδών του στο πανεπιστήμιο του Λάιντεν (δυτική Ολλανδία), τις οποίες άρχισε το 1987, μετά τη στρατιωτική θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό Ρούουντ Λούμπερς, η βασιλική οικογένεια αμφέβαλλε τότε για το κατά πόσο ο Ουλιέλμος-Αλέξανδρος θα ήταν ικανός να ανέβει κάποια στιγμή στο θρόνο.

«Γλεντζές και πότης» στα νιάτα του ο βασιλιάς της Ολλανδίας

Έχοντας πάρει το πτυχίο του, το 1993, ο Πρίγκιπας άρχισε να προετοιμάζεται για τα βασιλικά καθήκοντα, υπηρετώντας σε διάφορα σώματα στρατού (γίνεται πιλότος καταδιωκτικού) και ταξιδεύοντας σε διάφορες περιοχές της χώρας του.

Η μεταμόρφωση επιτελείται σταδιακά. Ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, απέκτησε ενδιαφέρον για τη διαχείριση των υδάτων. Μάλιστα το 2006 διορίστηκε πρόεδρος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για τα Ύδατα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Τα σπορ, η πολυτέλεια και οι δημοσκοπήσεις

«Γλεντζές και πότης» στα νιάτα του ο βασιλιάς της Ολλανδίας

Ο νυν βασιλιάς είχε ανέκαθεν πάθος για τα σπορ: παίζει τένις, γκολφ, κάνει ιστιοπλοΐα και – όπως σχεδόν όλοι οι Ολλανδοί – πατινάζ επί πάγου. Το 1986 ολοκλήρωσε μια θρυλική κούρσα πατινάζ 200 χιλιομέτρων στη βόρεια Ολλανδία.

Το 1998, πήρε την έγκριση του κοινοβουλίου για να γίνει μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Η υποψηφιότητά του είχε διαιρέσει την πολιτική τάξη, η οποία δεν είχε ενθουσιαστεί βλέποντας το μελλοντικό αρχηγό του κράτους να συμμετέχει σ’ αυτό το θεσμό που συγκλονίζεται από τα σκάνδαλα.

Το 1999 συνάντησε την αργεντίνικης καταγωγής Μάξιμα Σορεγκιέτα την οποία και παντρεύτηκε το 2002. Το ζεύγος απέκτησε τρία παιδιά: την πριγκίπισσα διάδοχο Καταρίνα-Αμαλία, 9 ετών, την Αλέξια, 7 ετών και την Αριάν, 6 ετών. Ο πατέρας της Μάξιμα, ο οποίος είχε διατελέσει υφυπουργός κατά τη δικτατορία στην Αργεντινή, δεν είχε πάρει την άδεια να παραστεί στο γάμο της κόρης του και δεν ήταν παρών ούτε στην ενθρόνιση του Ουλιέλμου-Αλέξανδρου.

Ο γάμος και η οικογένεια συνέβαλαν στο να γίνει ο Ουλιέλμος Αλέξανδρος δημοφιλής.

Ωστόσο ο τρόπος ζωής του ζεύγους επικρίθηκε καποιες φορές έντονα. Το 2009, πούλησαν μια πολυτελή παραθεριστική κατοικία υπό κατασκευή σε παραλία της Μοζαμβίκης υπό την πίεση μιας εχθρικής κοινής γνώμης, εξαιτίας της ακραίας φτώχειας που επικρατεί στη χώρα αυτή.

Αφού προκάλεσε πολεμική συμμετέχοντας σε ένα παραδοσιακό διαγωνισμό ρίψης πορτοκαλί λεκανών τουαλέτας στη διάρκεια της γιορτής της βασίλισσας, ο πρίγκιπας είχε διαβεβαιώσει πως ένιωσε «ντροπή σκεπτόμενος τα 2,6 δισεκατομμύρια ανθρώπων που δεν διαθέτουν βασικές υποδομές για να εκτελούν με αξιοπρέπεια τις καθημερινές ανάγκες τους».

Σύμφωνα πάντως με τη σύζυγό του, ο βασιλιάς είναι «ευφυής, τρυφερός, δυνατός, έχει τα πόδια του στη γη». Η γενική αίσθηση είναι πως βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες και πως είναι πιο προοδευτικός από τη μητέρα του. Ο Ουλιέλμος-Αλέξανδρος διαβεβαίωσε εξάλλου σε συνέντευξη, η οποία μεταδόθηκε πριν από την ενθρόνισή του, ότι θέλει να είναι ένας «βασιλιάς του 21ου αιώνα» και όχι ένας «φετιχιστής του πρωτοκόλλου».

Ενόψει της ενθρόνισής του και για να αφιερωθεί πλήρως στο βασιλικό λειτούργημα, εγκατέλειψε τις θέσεις που κατείχε, ιδιαίτερα αυτές στη ΔΟΕ και στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο Υδάτων.

Σήμερα οι Ολλανδοί δείχνουν να εμπιστεύονται τον νέο μονάρχη τους: σε μια δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα από τη δημόσια τηλεόραση, 69% των Ολλανδών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι έχουν εμπιστοσύνη στον Ουλιέλμο-Αλέξανδρο, ποσοστό αυξημένο κατά 10% σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Για το 48% των ερωτηθέντων, τα αισθήματα απέναντι στον Ουλιέλμο-Αλέξανδρο έγιναν πιο θετικά μετά την τηλεοπτική συνέντευξή του με την Μάξιμα, η οποία μεταδόθηκε δύο εβδομάδες πριν από την ενθρόνιση.

ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.