Στην Έδεσσα και τη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν οι δράστες

Άλλες δύο περιπτώσεις «πειρατείας» συνδρομητικών δορυφορικών υπηρεσιών, στην περιοχή της Έδεσσας και της Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των ερευνών, που πραγματοποίησε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνελήφθησαν στις 17-04-2013 το μεσημέρι, μια 60χρονη Ελληνίδα και ένας 40χρονος Έλληνας στην Έδεσσα, ενώ στις 18-04-2013 το μεσημέρι, συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ένας 37χρονος Έλληνας, στρατιωτικός στο επάγγελμα.

Πιο αναλυτικά, η διερεύνηση των υποθέσεων ξεκίνησε ύστερα από μηνύσεις, που υπέβαλλαν στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πληρεξούσιοι δικηγόροι ανώνυμης εταιρίας παροχής υπηρεσιών σε ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και ανώνυμης εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Οι μηνύσεις αφορούσαν σε δορυφορική «πειρατεία» των υπηρεσιών, που παρέχουν οι συγκεκριμένες εταιρείες, μέσω παράνομης διανομής του τηλεοπτικού σήματός τους, σε μεγάλο αριθμό «συνδρομητών».

Από τη διαδικτυακή αστυνομική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των συγκεκριμένων ατόμων και διακριβώθηκαν τα ηλεκτρονικά τους ίχνη.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση, από την ψηφιακή έρευνα, διαπιστώθηκε ότι η 60χρονη και ο 40χρονος, είχαν θέσει σε λειτουργία δικτυακούς δορυφορικούς αποκωδικοποιητές – διακομιστές ( servers ), στους οποίους είχαν εγκαταστήσει παράνομο λογισμικό και διαμοίραζαν παράνομα σε μεγάλο αριθμό χρηστών του διαδικτύου, ηλεκτρονικά «κλειδιά» αποκωδικοποίησης – αποκρυπτογράφησης.

Με αυτό το τρόπο τους παρείχαν τη δυνατότητα παρακολούθησης συνδρομητικών καναλιών, χωρίς καταβολή συνδρομής στις παρόχους εταιρείες.

Σε έρευνες που έγιναν στις οικίες τους στην Έδεσσα, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, βρέθηκαν συνδεδεμένοι δορυφορικοί δέκτες, με τους οποίους παρακολουθούσαν τα συνδρομητικά κανάλια μιας από τις καταγγέλλουσες εταιρείες καθώς και συνδρομητικών υπηρεσιών του εξωτερικού. Επίσης, βρέθηκαν εγκατεστημένοι και συνδεδεμένοι ψηφιακοί δορυφορικοί δέκτες, μέσω των οποίων γινόταν ο διαμοιρασμός των κωδικοποιημένων «κλειδιών» σε χρήστες του διαδικτύου.

Στην οικία της 60χρονης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• Δύο ψηφιακοί δορυφορικοί δέκτες με το τροφοδοτικό τους και τα τηλεχειριστήρια τους.
• Ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος
• Ένας δρομολογητής, με το τροφοδοτικό του.

• Στην οικία του 40χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• Ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής με το τροφοδοτικό του.
• Ένας ψηφιακός δορυφορικός δέκτης, που περιείχε εσωτερικό σκληρό δίσκο, με το καλώδιο σύνδεσης του και το τηλεχειριστήριο του.
• Ένας ψηφιακός δορυφορικός δέκτης με το τηλεχειριστήριο του.
• Ένας ψηφιακός δορυφορικός δέκτης, με το καλώδιο τροφοδοσίας του και το τηλεχειριστήριο του.

Στη δεύτερη περίπτωση, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες του 37χρονου στην Κοζάνη και την Θεσσαλονίκη, διαπιστώθηκε ότι είχε θέσει σε λειτουργία παράνομους διαδικτυακούς δορυφορικούς δέκτες, μέσω των οποίων προβάλλονταν συνδρομητικές υπηρεσίες των καταγγελλουσών εταιρειών, χωρίς όμως να καταβάλλει σε αυτές την απαιτούμενη μηνιαία συνδρομή.

Επίσης, σε έλεγχο που έγινε σε φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή του 37χρονου, βρέθηκε έγγραφο (αρχείο – πελατολόγιο) το οποίο περιείχε κωδικοποιημένα στοιχεία πελατών – χρηστών διαδικτύου στους οποίους έδινε πρόσβαση στα συνδρομητικά κανάλια των επίμαχων εταιριών, καθώς επίσης και ημερομηνίες ενεργοποίησης και απενεργοποίησης της παράνομης συνδρομής που τους παρείχε.

Κατά την έρευνα στην οικία του 37χρονου στην Κοζάνη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• Ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής με το τροφοδοτικό του.
• Ένας ψηφιακός δορυφορικός δέκτης, με το τηλεχειριστήριο του.
• Ένας δρομολογητής, με το τροφοδοτικό του.

Κατά την έρευνα στην οικία του στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• Ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής με το τροφοδοτικό του.
• Ένας ψηφιακός δορυφορικός δέκτης, με το τηλεχειριστήριο του.
• Ένας δρομολογητής, με το τροφοδοτικό του.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, και στις δύο περιπτώσεις, απεστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Οι συλληφθέντες της πρώτης περίπτωσης, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Έδεσσας, ενώ ο συλληφθείς της δεύτερης περίπτωσης στην Εισαγγελία Αεροδικείου Θεσσαλονίκης.

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.