Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Νέο κοσμοδρόμιο από τη Ρωσία από το 2018

15 Απριλίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

«Έχουμε μείνει πίσω σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο σε ορισμένους τομείς» είπε ο Πούτιν

Νέο κοσμοδρόμιο από τη Ρωσία από το 2018Μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να διατηρήσει το ρόλο της ως μεγάλη δύναμη του Διαστήματος, χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο το νέο κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι, από το οποίο θα εκτοξεύονται επανδρωμένες αποστολές από το 2018.

Τα επανδρωμένα σκάφη της Ρωσίας -τα μόνα που μπορούν να προσεγγίσουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά την απόσυρση των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων- εκτοξεύονται σήμερα από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, το οποίο νοικιάζει στο γειτονικό Καζακστάν.

Το κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι, το οποίο βρίσκεται κοντά στις ακτές του Ειρηνικού, θα επιτρέψει στη Ρωσία να καλύψει το κενό σε σχέση με άλλες μεγάλες διαστημικές δυνάμεις στις διαστημικές επιχειρήσεις πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά: «Έχουμε μείνει πίσω σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο σε ορισμένους τομείς» παραδέχτηκε ο ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια επίσκεψης στο εργοστάσιο του νέου κοσμοδρόμιου, την οποία παρακολούθησε το Reuters.

Ο Πούτιν συνεχάρη το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) και σχολίασε: «Δεν πρόκειται για απλό χαιρετισμό, είναι ένας χαιρετισμός από το εργοτάξιο του μέλλοντός μας».

Ανέφερε ακόμα ότι η Ρωσία θα επενδύσει 1,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια (52 δισ. δολάρια) στο Διάστημα έως το 2050, και εκτίμησε ότι η παγκόσμια αγορά εκτόξευσης φορτίων σε τροχιά θα μεγαλώσει από τα 300 με 400 δισ. δολάρια σήμερα στα 1,5 τρισ. δολάρια το 2030.

Η αλήθεια είναι ότι το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας συναντά σημαντικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, όπως οι αλλεπάλληλες αποτυχίες στην εκτόξευση ρωσικών και ξένων δορυφόρων.

Το 2011, η Ρωσία επιχείρησε να επιστρέψει στη διαπλανητική εξερεύνηση για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Απέτυχε όμως στο μετασοβιετικό ντεμπούτο, καθώς η φιλόδοξη αποστολή Fobos-Grunt, η οποία επρόκειτο να συλλέξει δείγματα από τον μικρό δορυφόρο του Άρη Φόβο, παρέμεινε κολλημένη σε χαμηλή γήινη τροχιά και τελικά καταστράφηκε με βουτιά στον ωκεανό.

Στα προβλήματα έρχονται να προστεθούν και οι περιστασιακές διενέξεις με το Καζακστάν για το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, καθώς η σύμβαση παραχώρησης έχει αμφισβητηθεί μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Πρόσφατα, όμως, η Μόσχα υπέγραψε συμφωνία με την Ευρώπη προκειμένου να συμμετάσχει στην αποστολή ExoMars στον Άρη στα τέλη της δεκαετίας.

Η Ρωσία έχει επίσης αναβιώσει το πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης. Το 2015, η μη επανδρωμένη αποστολή Luna-Globe στη Σελήνηπρογραμματίζεται να είναι η πρώτη που θα εκτοξευτεί από το Βοστότσνι.

ΤΟ ΒΗΜΑ

This entry was posted on Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2013 at 23:44 and is filed under HOT-LIFESTYLE, ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply