Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Νεά Υόρκη: «έξυπνα» τηλέφωνα στα χέρια αστυνομικών

13 Απριλίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Τους επιτρέπουν να αποκτούν γρήγορα πρόσβαση σε αρχεία, φωτογραφίες και βάσεις δεδομένων

Νεά Υόρκη: «έξυπνα» τηλέφωνα στα χέρια αστυνομικώνΕνα νέο «γκάτζετ» έχουν θέσει στην υπηρεσία του Νόμου οι Αρχές της Νέας Υόρκης. Εφοδίασαν πιλοτικά τους αστυνομικούς του Χάρλεμ με «έξυπνα» τηλέφωνα τα οποία δεν μπορούν να δεχτούν ή να πραγματοποιήσουν κλήσεις, αλλά επιτρέπουν στους αστυφύλακες που κάνουν περιπολία να αποκτούν γρήγορα πρόσβαση σε ψηφιοποιημένα αρχεία με φακέλους, αστυνομικές φωτογραφίες, καθώς και τη βάση δεδομένων του Τμήματος Οχημάτων της πόλης.

Με λίγα κλικ, πληκτρολογώντας, για παράδειγμα, τη διεύθυνση ενός κτιρίου, οι αστυφύλακες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια πλειάδα πληροφοριών, όπως τα ονόματα όλων των κατοίκων με ανοιχτό ένταλμα εναντίον τους, ποινικό μητρώο και τυχόν ιστορικό συλλήψεων, κάθε διαμέρισμα με ιστορικό συμβάντων οικογενειακής βίας, όλους τους ένοικους με εντολή προστασίας για το άτομό τους, όσους κατέχουν νομίμως όπλα και τις φωτογραφίες όσων ποινικών βρίσκονται έξω με αναστολή και κατοικούν στο επίμαχο κτίριο. Επίσης, οι αστυφύλακες μπορούν να εντοπίσουν όλες τις κάμερες ασφαλείας, δημόσιες ή ιδιωτικές, που «βλέπουν» στο κτίριο που τους ενδιαφέρει.

Αν ένας αστυφύλακας σε περιπολία δει ότι τον περασμένο μήνα σε κάποιο συγκεκριμένο διαμέρισμα σημειώθηκαν έξι συλλήψεις για ναρκωτικά και να κατευθυνθεί προς τα εκεί για να κάνει απροειδοποίητο έλεγχο.

Οπως αποκαλύφθηκε, το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται ήδη μυστικά από πέρυσι το καλοκαίρι και προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης επιβεβαίωσης των λεγομένων ενός υπόπτου, τόσο για το παρελθόν του όσο και για την ταυτότητά του.

Παράλληλα, η υπηρεσία μπορεί να παρέχει εξαιρετικά αναλυτικές πληροφορίες. Για παράδειγμα, αν ένα άτομο ήταν επιβάτης σε όχημα που ενεπλάκη σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, αν υπήρξε ποτέ θύμα κάποιου εγκλήματος ή αν υπάρχουν υποψίες εναντίον του για οποιοδήποτε αδίκημα.

Η τηλεφωνική εφαρμογή είναι πολύ διαφορετική από τους υπολογιστές που είναι εγκατεστημένοι σε περισσότερα από 2.500 αστυνομικά οχήματα περιπολίας. Με τους φορητούς υπολογιστές οι αστυφύλακες μπορεί να καθυστερούν, καθώς συχνά χρειάζεται να συμβουλευτούν αρκετές διαφορετικές βάσεις δεδομένων με διαφορετικούς κωδικούς η καθεμία, αλλά και να εντοπίζονται από τυχόν δράστες, ενώ το τηλέφωνο δεν προκαλεί υποψίες.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, το τηλέφωνο αποδεικνύεται ιδιαιτέρως χρήσιμο σε περιπτώσεις που η αστυνομία δεχτεί μία κλήση για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, καθώς επιτρέπει στους αστυνομικούς που θα βρεθούν στο σημείο να γνωρίζουν πόσες φορές έχουν κληθεί ξανά στο παρελθόν, αλλά και λεπτομέρειες σχετικά με προηγούμενα επεισόδια – στοιχεία που δεν θα ήταν αλλιώς διαθέσιμα στους αστυνομικούς που θα χειρίζονταν το περιστατικό.

This entry was posted on Σάββατο, 13 Απριλίου, 2013 at 23:52 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply