Οι Πράσινοι αντιμετωπίζουν απόψε (21.00, ΕΤ1) την Μπαρτσελόνα στον πρώτο αγώνα των πλέι οφ της Ευρωλίγκας

Μπάσκετ: Μπάρτσα - ΠΑΟ: Ομοιότητες και διαφορές με το θριαμβευτικό 2011Ο Μάρτιος του 2011 δεν φαίνεται και τόσο μακρινός, ωστόσο λίγες ώρες πριν από την πρώτη αναμέτρηση Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκού στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» της Βαρκελώνης (Τρίτη 9/4, 21.00, ΕΤ1) για τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, ελάχιστα στοιχεία έχουν μείνει ίδια σε δύο από τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές ομάδες όλων των εποχών στο μπάσκετ.

Οι Πράσινοι είχαν αντιμετωπίσει τους Καταλανούς στα πλέι οφ της περιόδου 2010-11 με μειονέκτημα έδρας και ενώ οι περισσότεροι έχριζαν φαβορί την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2010 Μπαρτσελόνα, η ελληνική ομάδα επικράτησε (75-71) στον δεύτερο αγώνα της σειράς επί καταλανικού εδάφους και με δύο ακόμη νίκες στην Αθήνα ολοκλήρωσε τον θρίαμβο και εν συνεχεία επέστρεψε στη Βαρκελώνη για να κατακτήσει το τρόπαιο στο Φάιναλ Φορ.

Από εκείνη την ομάδα του Παναθηναϊκού έχουν αλλάξει σχεδόν τα πάντα. Μόνο ο αρχηγός Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Κώστας Τσαρτσαρής είχαν αγωνιστεί σε εκείνη τη σειρά, ενώ ως γνωστόν η γενική ανοικοδόμηση του περασμένου καλοκαιριού προκάλεσε αλλαγή και στην τεχνική ηγεσία. Η άγνοια κινδύνου, ωστόσο, αρκετών παικτών του Τριφυλλιού, οι οποίοι κουβαλώντας την ετικέτα του αουτσάιντερ δεν έχουν να χάσουν πολλά απέναντι στην Μπαρτσελόνα, ενδέχεται να εξελιχθεί σε σημαντικό «όπλο».

Ούτε η Μπαρτσελόνα, όμως, έχει κρατήσει πολλούς παίκτες από εκείνη τη χρονιά. Για την ακρίβεια έχουν απομείνει μόλις τέσσερις, ο εμβληματικός αρχηγός Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να αγωνιστεί σήμερα  έχοντας στη σκέψη του τον προ διετίας αποκλεισμό, ο Ισπανός Βίκτορ Σάδα, ο ευφυέστατος Σλοβένος Εράζεμ Λόρμπεκκαι ο Αυστραλός Τζο Ινγκλις. Προπονητής εξακολουθεί να είναι ο κ. Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος όσοι παίκτες και αν έχουν αλλάξει, έχει διατηρήσει αναλλοίωτη τη φιλοσοφία του: πιεστική άμυνα, ταχύτητα στο επιθετικό «transition» και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας.

Προσέξτε μια… σατανική σύμπτωση: ο άσος της «Μπάρτσα» Πιτ Μάικλ, ο οποίος είχε χάσει τη σειρά των πλέι οφ του 2011 εξαιτίας πνευμονικής εμβολής, θα απουσιάσει και από την εφετινή σειρά (και πιθανότατα από το υπόλοιπο της χρονιάς) εξαιτίας της ίδιας ακριβώς ασθένειας! Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με το κάταγμα κόπωσης του Χαβιέ Ραμπασέδα και το κάταγμα στο μεσαίο δάκτυλο του νεαρού Μάρκο Τοντόροβιτς, έχει οδηγήσει τους περισσότερους στο συμπέρασμα ότι ο Παναθηναϊκός υπερτερεί – λόγω της παρουσίας των Γιόνας Ματσιούλις και Μάικ Μπράμου – στη θέση «3», ωστόσο οι Πράσινοι θα πρέπει να το αποδείξουν στο παρκέ.

Αναμφισβήτητα, σημαντικό βάρος θα πέσει – όπως και στον ευρωπαϊκό θρίαμβο του 2011 –  στον αρχηγό του Παναθηναϊκού Διαμαντίδη, ο οποίος όμως ετοιμάζεται να κλείσει τα 33 χρόνια του και φυσιολογικά δεν είναι τόσο φρέσκος  όπως πριν από δύο χρόνια. «Το βλέπεις αυτό; Τρεις μήνες με ταλαιπωρεί!», έλεγε χθες Δευτέρα στον πρώην συμπαίκτη και επιστήθιο φίλο του, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, δείχνοντας τον δεξιό αστράγαλό του, που δεν τον έχει αφήσει να προπονηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό εδώ και πολύ καιρό.

«Δεν έχεις ανάγκη!», αποκρίθηκε ο Λιθουανός, ο οποίος θέλοντας να συνεχίσει την πλάκα «απείλησε» τον Διαμαντίδη ότι θα πει όλα τα μυστικά του στον κόουτς Πασκουάλ. Ο 37χρονος «Σάρας», ο μοναδικός παίκτης στην Ευρώπη που έχει κατακτήσει τέσσερα «Triple Crown» (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Ευρωλίγκα) και μάλιστα με τρεις διαφορετικές ομάδες (Μπαρτσελόνα 2003, Μακάμπι 2004 και 2005, Παναθηναϊκός 2009), θα είναι το πρόσωπο της σειράς. Και αυτό πρόκειται να αποδειχθεί στο ΟΑΚΑ, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Μάικ Μπατίστ, όπου θα μεταφερθεί η σειρά την Τρίτη 16 Απριλίου.

«Τι να κάνουμε; Απέφυγα τη σύγκρουση με τον Παναθηναϊκό στο Top16, αλλά στα πλέι οφ δεν γινόταν. Θα επιβιώσω», αστειευόταν ο «Σάρας» μετά την τελευταία προπόνηση της Μπαρτσελόνα και ενώ χρειάστηκε να περιμένει αρκετή ώρα για να χαιρετίσει τους παίκτες και το υπόλοιπο επιτελείο του Τριφυλλιού στο «Παλάου Μπλαουγκράνα». «Τι θα γίνει; Πέντε μέρες βλέπετε βίντεο για να μας κερδίσετε! Ενώ εμείς παίξαμε την Κυριακή στην άλλη άκρη της Ισπανίας και μάλιστα ο αγώνας κρίθηκε στην παράταση!», τούς πείραζε θίγοντας άλλη μια παράμετρο: ότι οι Πράσινοι είναι πιο ξεκούραστοι, καθώς δεν είχαν (όπως και ο Ολυμπιακός, που προετοιμάζεται για τα παιχνίδια με την τουρκική Εφές Αναντολού) αγώνα πρωταθλήματος το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ας ρίξουμε, όμως, μια ματιά και στους αριθμούς, οι οποίοι είναι πάντα χρήσιμοι για την εξαγωγή συμπερασμάτων πριν από μια αθλητική «μάχη». Ο Παναθηναϊκός είχε την καλύτερη άμυνα στο Top16 επιτρέποντας στους αντιπάλους του να σκοράρουν 69,1 πόντους κατά μέσον όρο. Η διαφορά του με την Μπαρτσελόνα (που είχε τη δεύτερη καλύτερη άμυνα με 70,4 πόντους) έγκειται στο επιθετικό κομμάτι. Εκεί οι Καταλανοί κατέχουν την πρωτιά σημειώνοντας 82,2 πόντους κατά μέσον όρο στο Top16 (80,2 π. αν συνυπολογίσουμε και την κανονική περίοδο), ενώ οι Πράσινοι μόλις 71,5 πόντους στο Top16 και 72,9 πόντους συνολικά στη διοργάνωση.

Τι σημαίνει αυτό; Για να έχει ο ΠΑΟ πιθανότητες για το «break» της έδρας, θα πρέπει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του στην επίθεση και φυσικά να διατηρήσει την άμυνά του σε κορυφαία επίπεδα. Οσο για τα πρόσωπα; Εκτός από τον Διαμαντίδη, ο οποίος είναι ο ηγέτης της ομάδας του, «κλειδί» της αναμέτρησης θεωρείται ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, που θα κληθεί να εκτελέσει, να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του και να φθείρει τους αντιπάλους ψηλούς (Τζαγουάι, Τόμιτς).

Ανέκαθεν είχε ενδιαφέρον η αμυντική αντιμετώπιση του τοπ σκόρερ όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα Ναβάρο. Το 2011 υπήρχε ο Νικ Καλάθης και το σύστημα «box and 1» (τέσσερις σε διάταξη ζώνης και ο Καλάθης να κυνηγά τον άσο της Μπαρτσελόνα) του κ. Ζέλικο Ομπράνοβιτς. Φέτος, τι σχέδιο έχει εκπονήσει ο κ. Αργύρης Πεδουλάκης και πόσο αποτελεσματικό θα είναι αυτό; Σε λίγες ώρες θα έχουμε τις πρώτες απαντήσεις…

Ενώ πλησιάζει το τζάμπολ του πρώτου αγώνα της σειράς (ο δεύτερος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11/4 στις 21.45) στη Βαρκελώνη, στο «στρατόπεδο» του Τριφυλλιού δεν υπάρχει πίεση, αλλά υψηλοί δείκτες φιλοδοξίας, που αν πλαισιωθούν από συγκέντρωση και αποφασιστικότητα, όλα είναι πιθανά. Φαβορί παραμένει φυσικά η Μπαρτσελόνα, παρά τα προβλήματά της, ωστόσο η φανέλα, το παρελθόν, η εμπειρία ορισμένων παικτών και η αμυντική προσήλωση είναι στοιχεία, που μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες.

Εξάλλου, η ιστορία έχει δείξει ότι στην Ευρωλίγκα το πλεονέκτημα της έδρας δεν αποτελεί εγγύηση για την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ. Και αυτό ο Παναθηναϊκός το έχει μετατρέψει σε όπλο του τρεις φορές, όταν χρειάστηκε να νικήσει μακριά από το ΟΑΚΑ (Σιένα 2009, Βαρκελώνη 2011, Τελ Αβίβ 2012) για να σφραγίσει το εισιτήριό του και αν συνεχεία να κατακτήσει (2009, 2011) ή να διεκδικήσει (2012) τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.