Εικονικές δαπάνες

Στο μικροσκόπιο των διωκτικών Αρχών βρίσκονται συναλλαγές της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ με υποκαταστήματα έξι αλυσίδων σουπερμάρκετ στη Βόρεια Ελλάδα.

Πόρισμα του ΣΔΟΕ, το οποίο διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτει θολά σημεία και εικονικές εκπτώσεις στο εμπόριο των γαλακτοκομικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί τελικά η τσέπη του καταναλωτή.

Στο επίκεντρο της δικαστικής έρευνας βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, 1.053 τιμολόγια, αξίας 27,6 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν την πενταετία 2005-2009.

Από αυτά προκύπτει ότι η ΜΕΒΓΑΛ κατέβαλλε χρήματα στα σουπερμάρκετ προκειμένου τα προϊόντα της να τοποθετούνται σε πρώτης σειράς ράφια και διαφημιστικά σταντ. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, ωστόσο, στο πόρισμά τους διαπιστώνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρείας δεν τύχαιναν καμίας απολύτως ευνοϊκής προβολής.

Από την περαιτέρω έρευνα του ΣΔΟΕ φαίνεται να προκύπτει ότι η ΜΕΒΓΑΛ εμφάνιζε εικονικές δαπάνες για τη δήθεν προβολή των προϊόντων της. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο οι επιπλέον συμφωνηθείσες εκπτώσεις πωλήσεων μεταξύ της εταιρείας και των σουπερμάρκετ «βαφτίζονταν» εκπτώσεις προβολής, ενώ επιπλέον αυθαίρετα εκδίδονταν Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών αντί Πιστωτικών Τιμολογίων, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, με αυτή την πρακτική επιτρέπεται «πρώτον, η παρουσίαση αλλοιωμένων κοστολογικών στοιχείων κτήσης από τα σουπερμάρκετ των προϊόντων της ΜΕΒΓΑΛ, αφού η τελευταία διογκώνει την τιμολόγησή τους κατά το ύψος των ως άνω επίμαχων παραστατικών που λαμβάνει, ύψος που η γαλακτοβιομηχανία πρέπει να καλύψει για να επιτύχει το δικό της συμφωνημένο και επιθυμητό κέρδος, και, δεύτερον, η παρακράτηση-οικειοποίηση των εκπτώσεων της ΜΕΒΓΑΛ από τα σουπερμάρκετ, χωρίς αυτές να φτάσουν στους καταναλωτές».

Οι ελεγκτές διαπιστώνουν επίσης τον κίνδυνο με τον παραπάνω ισοσκελισμό «το καταναλωτικό κοινό να υποστεί αθέμιτη επιβάρυνση, αφού το προϊόν αυτό νομιμοποιείται να τεθεί στην κατανάλωση σε υψηλότερη πωληθείσα τιμή αντί της μικρότερης που θα μπορούσε να πωληθεί εάν εξέλιπε όλος ο ως άνω σχεδιασμός», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα.

Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι της ΜΕΒΓΑΛ, καταθέτοντας στο ΣΔΟΕ, υποστήριξαν ότι όλες οι συναλλαγές έγιναν με απολύτως νόμιμο και διαφανή τρόπο, όπως προβλέπεται από τον σχετικό Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Ο φάκελος της δικογραφίας διαβιβάστηκε με την ένδειξη «κατεπείγον» από τον εισαγγελέα Λάμπρο Τσόγκα σε πταισματοδίκη, ο οποίος αναμένεται το επόμενο διάστημα να καλέσει εκ νέου τους εκπροσώπους της γαλακτοβιομηχανίας καθώς και υπευθύνους σουπερμάρκετ.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.