Απόλυτη… ισοπαλία για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου καταγράφει η νέα πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε η GPO για το MEGA και την εκπομπή “Ανατροπή”. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή, η οποία ωστόσο χάνει μια ποσοστιαία μονάδα, από το 10% στο 9%, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής:

ΝΔ: 20,3%
ΣΥΡΙΖΑ: 20,3%
ΠΑΣΟΚ: 7,5%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 6,3%
Χρυσή Αυγή: 9%
ΔΗΜΑΡ: 5%
ΚΚΕ: 5,8%.

“Άλλο Κόμμα” επιλέγει το 4,1% των ερωτηθέντων, ενώ η επιλογή άκυρο/λευκό/ αποχή και η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχονται στο 21,7%.

Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με μεγάλη διαφορά του Αλέξη Τσίπρα, καθώς λαμβάνει ποσοστό 46%, έναντι 29,3% που συγκεντρώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κανένας από τους δύο απαντά το 23,5% των ερωτηθέντων.

Τι πιστεύουν για τις εξελίξεις στην Κύπρο

Αναφορικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο, το 90,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη έναντι του 6,8% που θεωρεί ότι θα επηρεάσουν μόνο τη Μεγαλόνησο.

Σε άλλη ερώτηση, το 82,4% διαφωνεί με τα μέτρα που πάρθηκαν για την Κύπρο έναντι του 14,6% που συμφωνεί ενώ το 78,1% πιστεύει ότι η απόφαση πάρθηκε για να υποστεί πλήγμα η κυπριακή οικονομία και μόνο το 17,8% ότι πάρθηκε για να διασωθεί.

Στην ερώτηση για το ποιος ευθύνεται για τις δυσμενείς εξελίξεις στην Κύπρο, το 34,9% απάντησε ότι ευθύνεται το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, το 31,6% το Eurogroup και η Ευρωζώνη, το 24,5% το κυπριακό πολιτικό σύστημα και το 5,1% οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Αναφορικά με το εάν πιστεύουν ότι η απόφαση που πάρθηκε για “κούρεμα” των κυπριακών καταθέσεων μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες, το 88,8% απαντά θετικά και το 9,9% αρνητικά.

Σχετικά με το εάν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει κάτι για να βοηθήσει την Κύπρο, το 69,9% απαντάει αρνητικά σε σχέση με το 28,9% που απαντάει θετικά.

Σε ποσοστό 51,5% οι ερωτηθέντες κρίνουν αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην κυπριακής κρίσης και το 43,6% την κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά.

Σε αντίστοιχη ερώτηση για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, το 63,7% κρίνει την στάση του αρνητικά ή μάλλον αρνητικά και το 25,3% θετικά ή μάλλον θετικά.

Στην ερώτηση για το πώς κρίνουν την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την αντιμετώπιση των εξελίξεων στην Κύπρο, το 57,9% την βλέπουν αρνητικά ή μάλλον αρνητικά ενώ το 34% θετικά ή μάλλον θετικά.

Το 51,6% των ερωτηθέντων πιστεύει πάντως ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση για την Κύπρο από την συμφωνία με την τρόικα, ενώ το 46,4% ότι υπήρχε.

Αναφορικά με το εάν είναι καλύτερο για την Κύπρο να επιστρέψει στο δικό της νόμισμα ή όχι, το 46,5% τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής ενώ το 44,9% τάσσεται κατά και το 8,6% δεν ξέρει/δεν απαντά.

Το 42,1% πιστεύει ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο δικαίωσαν την τρικομματική κυβέρνηση εν αντιθέση με το 40,5% που θεωρεί ότι δικαίωσε την αντιμνημονιακή αντιπολίτευση.

Από την άλλη, το 91,2% θεωρεί ότι η Ευρώπη εξελίσσεται σε μια ένωση κρατών από την κυριαρχία της Γερμανίας, άποψη με την οποία διαφωνεί ωστόσο το 8%.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το 90,1% διαφωνεί με την άποψη ότι η Ευρώπη με την σημερινή της μορφή λειτουργεί προς όφελος των λαών, κάτι που πιστεύει το 9,1%.

Σε ερώτηση για το εάν πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη, το 59,4% απαντάει θετικά ή μάλλον θετικά ενώ το 38,5% αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.

Σχετικά με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ χωρίς μνημόνιο και το εάν αυτή είναι εφικτή, το 75,6% πιστεύει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό ενώ το 21,8% ότι είναι.

Το 50, 3% θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, άποψη με την οποία ωστόσο διαφωνεί το 48,3% των ερωτηθέντων.

Η έρευνα έγινε σε πανελλαδική κλίμακα, σε δείγμα 1.200 ατόμων, στο διάστημα από τις 28 Μαρτίου έως και την 1η Απριλίου 2013.

www.megatv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.