Μια πολύ σοβαρή εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσει πολιτική αναταραχή στην Κύπρο, προέκυψε από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Χαραυγή που ανήκει στην Αριστερά και επιτίθεται στον Ν. Αναστασιάδη. Η εφημερίδα φέρνει στο φως έγγραφο σύμφωνα με το οποίο τρεις ημέρες προτού αποφασιστεί το κούρεμα των καταθέσεων από το Eurogroup εταιρεία μετέφερε 15 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό. Πρόκειται για εταιρεία μέτοχοι της οποίας είναι συγγενείς του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, οπότε δημιουργείται μείζον πολιτικό θέμα. Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ της εφημερίδας γράφει:

Αμείλικτα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων, εγείρονται από στοιχεία τα οποία κατέχει η εφημερίδα μας σχετικά με τον τρόπο φυγάδευσης εκατομμυρίων ευρώ, παραμονές της κρίσιμης συνόδου του Eurogroup (15 Μαρτίου), όπου αποφασίσθηκε το «ομαδικό» κούρεμα καταθέσεων.

Αληθεύει πως η εταιρεία A. Loutsios & Sons Ltd (ιδιοκτήτες της οποίας είναι εξ αγχιστείας συγγενείς του Προέδρου Αναστασιάδη), τρεις μέρες πριν από το Eurogroup, έσπασε πέντε γραμμάτια τα οποία διατηρούσε στη Λαϊκή Τράπεζα, ύψους 21 εκ. ευρώ περίπου,και έστειλε τα χρήματα στο Λονδίνο; Και αν αληθεύει η πληροφορία, προκύπτει ή όχι θέμα πολιτικής τάξης για τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με δεδομένη τη δημόσια παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, ότι η κυβέρνηση γνώριζε εκ των προτέρων πως στο Eurogroup θα ετίθετο θέμα για κούρεμα των καταθέσεων, αλλά και την πληρο φορία ότι η κυβέρνηση είχε ζητήσει νομική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα σχετικά με το κούρεμα, προτού μεταβεί στο Eurogroup; Θέτουμε λοιπόν δημόσια τα ακόλουθα ερωτήματα, με βάση τα στοιχεία τα οποία κατέχουμε:

•Αληθεύει ότι η εταιρεία A. Loutsios έσπασε πέντε γραμμάτια που είχε στη Λαϊκή στις 12 Μαρτίου 2013;

• Έκανε ή όχι η ίδια εταιρεία δύο εμβάσματα ύψους 10,5 εκ. ευρώ έκαστο, στις 12 και στις 13 Μαρτίου, από τη Λαϊκή προς λογαριασμούς που διατηρεί στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στην Barclays και στην Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου;

• Ποιος ανώτερος τραπεζίτης στη Λαϊκή έδωσε έγκριση για να σπάσουν αυτά τα γραμμάτια, αν όντως έτσι έχουν τα γεγονότα, αφού υπήρχαν ρητές εντολές να μην επιτρέπεται κάτι τέτοιο, λόγω της κατάστασης στην οποία βρισκόταν η τράπεζα;

• Υπήρξαν μήπως παρεμβάσεις για προνομιακή μεταχείριση του οποιουδήποτε, είτε από τη Λαϊκή είτε και από άλλη τράπεζα;

• Ο Γενικός Εισαγγελέας και η Ερευνητική Επιτροπή η οποία διορίστηκε ενημερώθηκαν για τα πιο πάνω στοιχεία; Και αν όχι οι Αρχές της Λαϊκής ή/και της Κεντρικής Τράπεζας θα τα καταθέσουν;

Προληπτικές κινήσεις;

Εντύπωση πάντως προκαλούν και άλλες συναλλαγές που φαίνεται να έκαναν οι εξ αγχιστείας συγγενείς του Προέδρου Αναστασιάδη. Και με βάση τα ίδια στοιχεία υποβάλλουμε τα εξής ερωτήματα:

• Αληθεύει ότι το ζεύγος Αντης και Κάτια Λούτσιου έστειλαν την 1η Μαρτίου συνολικά 5  εκ. ευρώ τα οποία διατηρούσαν σε κοινό λογαριασμό (γραμμάτια) στη Λαϊκή, στις τράπεζες του εξωτερικού Deutsche Bank και Barclays;

• Αληθεύει ότι στις 29 Ιανουαρίου 2013 απέσυραν από τη Λαϊκή άλλα 24 εκ. ευρώ; Να σημειώσουμε βέβαια ότι την υπό αναφορά περίοδο δεν υπήρχαν οποιοιδήποτε περιορισμοί στη μετακίνηση κεφαλαίων. Υπήρχαν όμως ρητές οδηγίες να μην διακόπτονται  γραμμάτια πριν από την ημερομηνία κατά την οποία έληγαν, ενώ τίθεται και το ερώτημα κατά πόσο κάποιοι είχαν εσωτερική ή/και προνομιακή πληροφόρηση. Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από το Eurogroup, ο Ν. Αναστασιάδης και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, διαβεβαίωναν σε συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και δημόσια, ότι δεν υπήρχε θέμα για κούρεμα των καταθέσεων. Επίσης, να υπενθυμίσουμε ότι η εφημερίδα μας έχει υποβάλει εδώ και μέρες το ερώτημα κατά πόσο αληθεύουν οι πληροφορίες ότι υπουργός της κυβέρνησης έσπασε, παραμονές της συνόδου του Eurogroup, γραμμάτιο ύψους 300 χιλ. ευρώ, χωρίς μέχρι σήμερα να δοθεί οποιαδήποτε απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης.

www.haravgi.com.cy

Απάντηση του Ν. Αναστασιάδη σε δημοσίευμα της “Χαραυγής”

Με γραπτή δήλωση του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απάντα σε δημοσίευμα της «Χαραυγής», το οποίο ισχυριζόταν ότι εξ αγχιστείας συγγενείς του Κυπρίου Προέδρου φέρονται να μετακίνησαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η προσπάθεια διασυρμού εταιριών ή προσώπων συνδεδεμένων με την οικογένειά μου, αλλά και ο στόχος να πληγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δεν αποτελούν παρά προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού από τις ευθύνες όσων οδήγησαν τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Όπως γράφει, η « ανακοίνωση της εταιρίας Α. Λούτσιος και Υιοί Λτδ, και των κ.κ. Άντη και Κάτιας Λούτσιου, μιλά από μόνη της». «Θέλω να κάνω ξεκάθαρο πως η διακηρυγμένη θέση μου πως δεν θα ανεχτώ την όποια διαπλοκή, δεν με εξαιρεί βεβαίως, και συνεπώς εάν το ΑΚΕΛ και το εκφραστικό του όργανο επιθυμούν την πλήρη διερεύνηση τυχόν ευθυνών μου, θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη τη δική μου συμβολή στο διορισμό ποινικών ανακριτών από τον Γενικό Εισαγγελέα», προσθέτει ο κ. Αναστασιάδης.

Επαναλαμβάνει ότι «ουδείς εξαιρείται της έρευνας την οποία ανέλαβε η υπό τον κ. Πική Ερευνητική Επιτροπή. Ούτε και εγώ προσωπικά, είτε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε ως απλός πολίτης.»

Επίσης, δηλώνει ότι μεθαύριο, Τρίτη, όταν η Διερευνητική Επιτροπή θα αναλάβει τα καθήκοντά της, θα καλέσει τον πρόεδρο και τα μέλη της «να ερευνήσουν την συγκεκριμένη περίπτωση με την ίδια αυστηρότητα με την οποία, είμαι σίγουρος, ότι θα διερευνήσουν όλες τις πτυχές της οικονομικής τραγωδίας την οποία βιώνει ο λαός μας».

Η ανακοίνωση της εταιρίας Α. Λούτσιος και Υιοί Λτδ, και των κ.κ. Άντη και Κάτιας Λούτσιου, έχει ως εξής:

1.Η προσπάθεια διασύνδεσης των οικονομικών δραστηριοτήτων της εταιρείας ή του κυρίου και της κυρίας Άντη και Κάτιας Λούτσιου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όχι μόνο είναι κακόβουλή, αλλά και εσκεμμένη προσπάθεια πολιτικοποίησης καθόλα νόμιμων οικονομικών δραστηριοτήτων, ξένων προς τους ισχυρισμούς που προβάλλονται στην εν λόγω εφημερίδα.

2.Προς αποκατάσταση της αλήθειας, τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως ακολούθως:

Α. Η Εταιρεία Α. Λούτσιος & Υιοί Λτδ και οι συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες Remitonia Co. Ltd, Hercules Investments Ltd και Cyproasian Trading Co. Ltd δεν περιορίζονται στην εισαγωγή αυτοκινήτων αλλά εκτείνονται σε σωρεία οικονομικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επενδύσεις σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα Κυπριακών Τραπεζών και κρατικά ομόλογα. Στους ίδιους τομείς δραστηριοποιούνται οι κ.κ. Άντης και Κάτια Λούτσιου.

Β.Μέχρι την 12η Μαρτίου 2013, οι πιο πάνω εταιρείες και η οικογένεια Άντη Λούτσιου, περιλαμβανομένων των παιδιών τους Ετίττας, Δάμωνα και Γιάννου διέθεταν καταθέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου συνολικού ύψους 46.750.000 Ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ποσού 4.000.000 Ευρώ σε Κυπριακά κρατικά ομόλογα επ’ ονόματι του κ. και της κας Άντη και Κάτιας Λούτσιου. Να σημειωθεί πως το σύνολο των εν λόγω ποσών προέρχονται από κέρδη και εισοδήματα τα οποία έχουν δεόντως φορολογηθεί και κανένα ποσό δεν οφείλεται στο κράτος.

Γ.Προς αποκατάσταση της αλήθειας και κατ’ αντίθεση των ισχυρισμών της εφημερίδας πως ποσό 21.000.000 ευρώ μεταφέρθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού, τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως ακολούθως:

Η Εταιρεία Α. Λούτσιος & Υιοί Λτδ μετέφερε από την Λαϊκή Τράπεζα Λτδ στον τρεχούμενο λογαριασμό που διατηρεί με την Τράπεζα Κύπρου Λτδ στην Κύπρο το ποσό των 10.500.000 ευρώ το οποίο τοποθετήθηκε σε λογαριασμό προθεσμίας στην εν λόγω τράπεζα, ενώ ποσό 10.500.000 ευρώ μεταφέρθηκε από την Λαϊκή Τράπεζα Λτδ στην Τράπεζα Barclays PLC Λονδίνου στο όνομα Άντης και Κάτια Λούτσιου, για τους λόγους που εκτίθενται ευθύς αμέσως:

-Για την αποπληρωμή αγοράς δύο ακινήτων στην Ελλάδα από την κα Κάτια Λούτσιου της τάξης 1.100.000 Ευρώ και επιπλέον ποσού 400.000 ευρώ περίπου για τις αναγκαίες ανακαινίσεις των εν λόγω ακινήτων.

-Για την έγκυρη υποβολή προσφοράς ύψους 6.490.000 ευρώ από τον κ. Άντη Λούτσιο για την αγορά ακινήτου του Ελληνικού δημοσίου στην Κύπρο, χωρίς να υπολογίζεται στο εν λόγω ποσό το 8% μεταβιβαστικών τελών σε περίπτωση επιτυχούς κατάληξης της προσφοράς.

3.Από τα όσα έχουν εκτεθεί καταφαίνεται ξεκάθαρα πως στις 13 Μαρτίου 2013 παρέμεναν στα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου ποσά που ανέρχονται σε 36.250.000 ευρώ. Εκ τούτων, ποσό 7.320.000 ευρώ, μετά την αφαίρεση των ασφαλισμένων καταθέσεων, παραμένουν στην Λαϊκή Τράπεζα Λτδ και συνεπώς είναι υπό εκκαθάριση. Ποσό 21.213.300 ευρώ παραμένουν στην Τράπεζα Κύπρου Λτδ, εκ των οποίων τα μη εξασφαλισμένα ανέρχονται σε 20.613.000 ευρώ και συνεπώς υπόκεινται σε απομείωση και μετατροπή σε μετοχές, και πιο συγκεκριμένα το ποσό των 7.730.000 ευρώ.

4.Από τα πιο πάνω αδιάσειστα στοιχεία προκύπτουν εύλογα τα ακόλουθα ερωτήματα:

-Αν ως ψευδώς ισχυρίζεται η εφημερίδα, η εταιρεία Α. Λούτσιος & Υιοί Λτδ και/ή ο κος και η κα Άντης και Κάτια Λούτσιου και/ή τα παιδιά τους είχαν τάχα «προνομιακή» ενημέρωση, γιατί δεν απέστειλαν στο εξωτερικό το σύνολο των καταθέσεων τους σε περίοδο μάλιστα που η διακίνηση συναλλάγματος ήταν χωρίς τους όποιους περιορισμούς;

-Αν είχαν τάχα «προνομιακή» ενημέρωση μπορεί να απαντήσουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος, γιατί να μεταφέρουν σε τράπεζα του εξωτερικού μόνο ποσό 10.500.000 Ευρώ όταν η τελική ζημιά που υπέστησαν ξεπερνά τα 15.000.000 ευρώ;

-Η έστω και ψευδής αναφορά πως ο κος Άντης και η κα Κάτια Λούτσιου μετέφεραν στις 29 Ιανουαρίου 2013 24.000.000 ευρώ στο εξωτερικό, υπονοεί μήπως πως έτυχαν της ίδιας «προνομιακής» ενημέρωσης από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια;

Τέλος , στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Μετά τα όσα με σαφήνεια και τεκμηρίωση έχουν εκτεθεί είναι πασίδηλο πως στόχος της εφημερίδας ήταν να πληγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και η δυσφήμηση της εταιρείας Α. Λούτσιος & Υιοί Λτδ και των συνδεδεμένων με αυτήν προσώπων.

Τόσο η εταιρεία, όσο και ο κος και η κα Άντη Λούτσιου καλούν την εφημερίδα «Χαραυγή» και όσους αναδημοσίευσαν τους ψευδείς ισχυρισμούς της όπως προβούν άμεσα σε ανασκευή και αποκατάσταση της αλήθειας διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα τους να προσφύγουν στην δικαιοσύνη. Την ίδια ώρα και ρητά δηλώνουμε πως είμαστε στην διάθεση της ερευνητικής επιτροπής ή/και των όποιων άλλων αρμοδίων οργάνων της δημοκρατίας προς επαλήθευση των πραγματικών γεγονότων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.