Νεκρός στο Λονδίνο ο ρώσος μεγιστάνας Μπόρις ΜπερεζόφκσιΟ Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο ρώσος μεγιστάνας που είχε πρόσβαση στο Κρεμλίνο επί των ημερών του Προέδρου Μπόρις Γέλτσιν και αργότερα έγινε δεινός επικριτής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, βρέθηκε νεκρός το Σάββατο στο Λονδίνο, σε ηλικία 67 ετών.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες του θανάτου του. Ωστόσο, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «The Guardian», κάνουν λόγο για αυτοκτονία.

Η βρετανική αστυνομία θεωρεί «ανεξήγητο» τον θάνατο του Μπερεζόφσκι και διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει τις συνθήκες υπό τις οποίες επήλθε.

«Κάποιος μας τηλεφώνησε σήμερα στις 15.18 τοπική ώρα (17.18 ώρα Ελλάδος) που ήταν ανήσυχος για την κατάσταση της υγείας ενός άνδρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών. «Στείλαμε ένα ασθενοφόρο και πολλά μέλη της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών στο σημείο αυτό. Ο θάνατος του 67χρονου άνδρα επιβεβαιώθηκε επί τόπου. Ο θάνατος είναι ανεξήγητος και η αστυνομία διεξάγει έρευνα», πρόσθεσε.

Ο θάνατος του ολιγάρχη ανακοινώθηκε από τον Τιμ Μπελ, τον εκπρόσωπό του, ο οποίος είπε ότι ενημερώθηκε από τον ρώσο δικηγόρο του μεγιστάνα, Αλεξάντερ Ντομπροβίνσκι.

Ο γνωστός δικηγόρος δήλωσε σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι ο ολιγάρχης αυτοκτόνησε. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται την εκδοχή αυτή, η οποία όμως δεν επιβεβαιώνεται.

«Μου τηλεφώνησαν από το Λονδίνο για να μου πουν πως το Μπερεζόφσκι αυτοκτόνησε», είπε ο δικηγόρος χωρίς να πει ποιός του έδωσε την πληροφορία. «Τον τελευταίο καιρό ήταν σε τραγική κατάσταση, ήταν καταχρεωμένος, κατεστραμμένος. Ηταν αναγκασμένος να πουλήσει τους πίνακές του και άλλα πράγματα. Από κοινούς φίλους, έμαθα ότι τους είχε ζητήσει 5.000 δολάρια για να αγοράσει ένα αεροπορικό εισιτήριο».

«Ηταν ένας δύσκολος άνθρωπος. Του ήταν αδύνατο να ζήσει φτωχός; Ηταν μια κίνηση απόγνωσης; Φοβάμαι κανείς δεν θα μάθει”» συνέχισε ο Ντομπροβίνσκι.

Τον Δεκέμβριο ο Μπερεζόφσκι κλήθηκε να πληρώσει 35 εκατομμύρια στερλίνες (56 εκατομμύρια δολάρια) σε νομικά έξοδα, όταν το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποζημίωσης που είχε ζητήσει από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς ο πρώην συνέταιρός του.

Ωστόσο ένας οικογενειακός φίλος του Μπερεζόφσκι διαψεύδει την πληροφορία αυτή. Ο επιχειρηματίας Ντεμιάν Κουντριαβτσόφ, διέψευσε ότι ήταν αυτοκτονία: «Οχι δεν πρόκειται για αυτοκτονία. Ουδείς γνωρίζει τί συνέβη. Δεν υπάρχει καμιά εμφανής ένδειξη αυτοκτονίας, καμιά αμυχή ή κατανάλωση φαρμάκου», δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.

Σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο Channel One, ο Μπερεζόφσκι βρέθηκε νεκρός στο μπάνιο στο σπίτι του στο Σάρεϊ. Είχε υποστεί οξύ καρδιακό επεισόδιο την περασμένη εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε απόψε στο ρωσικό δίκτυο Vesti 24 ότι ο Μπερεζόφσκι είχε ζητήσει συγγνώμη από τον Πούτιν σε χειρόγραφη επιστολή που είχε στείλει στον ρώσο Πρόεδρο πριν από περίπου δύο μήνες. Στην επιστολή του «παραδεχόταν ότι είχε κάνει λάθη για τα οποία ζητούσε συγνώμη από τον Πούτιν», από τον οποίο είχε ζητήσει να τον βοηθήσει να επιστρέψει στη Ρωσία.

Ο Μπόρις Μπερεζόφσκι ζούσε εξόριστος στο Λονδίνο από το 2000.

ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.