Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ποιοι τραπεζικοί όμιλοι διεκδικούν το δίκτυο των κυπριακών τραπεζών

Μάρτιος 22nd, 2013 by Χρήστος Μίμης

Εκκαθάριση στη Λαϊκή - στην Τρ. Κύπρου το υγιές κομμάτιΣε λίγο συνεδριάζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να αποφασιστεί που θα καταλήξουν τα 320 υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε πριν από λίγο ότι ξεκινά άμεσα η διαδικασία απόκτησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

«Με την εξέλιξη αυτή, η Ελλάδα θωρακίζεται καθώς το σύνολο των καταθέσεων των πολιτών στις κυπριακές τράπεζες διασφαλίζεται απόλυτα.

Εργαζόμαστε νυχθημερόν τόσο για την απόλυτη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, όσο και για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την οικονομία της Κύπρου και των πολιτών της», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες «μάχη» για την απόκτηση των κυπριακών καταστημάτων δίνουν η Alpha Bank και η Πειραιώς.

Θέμα 24ωρων η πώληση των Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνικής Τράπεζας
Θέμα 24ωρων θεωρείται η μεταφορά του ενεργητικού και του παθητικού των Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνική Τράπεζα σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα, διαδικασία που θα δρομολογηθεί το αργότερο έως την προσεχή Τρίτη.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένως ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για όσους έχουν τα χρήματά τους σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα και ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς.

Ενδεικτικά το ότι η Λαϊκή Τράπεζα, θυγατρική της Cyprus Popular Bank στην Ελλάδα θα διαχωριστή σε «καλή» και «κακή» τράπεζα δεν πρόκειται να επηρεάσει τους καταθέτες της στην Ελλάδα, αδιακρίτως των ποσών που έχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην θιγούν οι καταθέτες στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει τελικά στην Κύπρο. Έτσι, ανεξαρτήτως του ύψους της κατάθεσης, όλα τα χρηματικά ποσά λογαριασμών που τηρούνται σε καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας στην Ελλάδα δεν θίγονται. Αντίστοιχα, κανένα απολύτως θέμα δεν τίθεται και για χρήματα που είναι κατατεθειμένα σε οποιαδήποτε άλλη ελληνική τράπεζα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί παράταση στη διαδικασία πώλησης του ενεργητικού και του παθητικού των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών πέραν της 26ης Μαρτίου. Οι καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις τραπεζιτών για εξελίξεις ακόμα και μέσα στο τριήμερο της 25ης Μαρτίου.

Το κόστος από τη μεταβίβαση των κυπριακών τραπεζικών καταστημάτων σε ελληνικές τράπεζες θα είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Τα 750 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το κυπριακό δημόσιο και τα άλλα 750 εκατ. ευρώ θα τα εισφέρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΧΣ προκρίνει την πώληση «πακέτο», δηλαδή μία ελληνική τράπεζα να αγοράσει το σύνολο των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα των κυπριακών τραπεζών.

Ήδη η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν καταθέσει πρόταση για την απόκτηση του δικτύου καταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ενώ ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την Τράπεζα Κύπρου. Υπάρχει επίσης το σενάριο τα περίπου 350 υποκαταστήματα να καταλήξουν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ένα ενδεχόμενο που πάντως χάνει έδαφος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν τραπεζίτες, «αγοραστές υπάρχουν» και μένει μόνο η απόφαση των Κυπρίων για πώληση ώστε τα καταστήματα να ανοίξουν ξανά υπό νέα διεύθυνση. Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, κάτι τέτοιο έχει αποφασιστεί από το Eurogroup και μένει μόνο η ψήφιση του σχετικού νόμου από την κυπριακή Βουλή.

Πρέπει να σημειωθεί πως για τους πελάτες των μεταβιβαζομένων τραπεζών δεν θα επέλθει καμία αλλαγή, καθώς τόσο τα δάνεια όσο και οι καταθέσεις τους θα μεταφερθούν αυτούσια στην τράπεζα που θα αγοράσει τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού. Σίγουρη πρέπει να θεωρείται η αλλαγή των επιτοκίων καταθέσεων ειδικά στους προθεσμιακούς λογαριασμούς.
 

www.newsbeast.gr

This entry was posted on Παρασκευή, Μάρτιος 22nd, 2013 at 13:39 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply