ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΟΙ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ

Κύπρος: Στην κατάψυξη η αγορά - ουρές στα ΑΤΜ - αδειάζουν τα ράφια

Πολλαπλά προβλήματα στην καθημερινότητα των Κυπρίων έχει προκαλέσει η έλλειψη ρευστότητας ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των τραπεζών από το περασμένο Σάββατο. Στις ουρές στα ΑΤΜ κυρίως της Λαϊκής Τράπεζας, λόγω της φημολογίας για κλείσιμο της τράπεζας, προστίθενται τώρα το «πάγωμα» στην αγορά ένδυσης και υπόδησης, οι ελλείψεις σε τρόφιμα αλλά και δυσκολίες στην προμήθεια καυσίμων.

Πολλά προβλήματα έχει προκαλέσει στην κυπριακή αγορά το φαινόμενο «μόνο τοις μετρητοίς», που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των τραπεζών και το οποίο προβάλουν αρκετοί έμποροι προκειμένου να διαθέσουν υλικά πρώτης ανάγκης στα κέντρα πώλησης.

Σε σημερινές δηλώσεις του ο πρόεδρος τη ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, απευθύνει έκκληση προς την αλυσίδα εμπορικών συναλλαγών όπως επιδεικνύουν κατανόηση λόγω των δύσκολων στιγμών που έχει περιέλθει ο τόπος. «Η αγορά μπήκε στην κατάψυξη. Μόνο οι εμπορικοί τομείς που διαθέτουν προϊόντα πρώτης ανάγκης διενεργούν αγοραπωλησίες ενώ διογκώνεται το φαινόμενο να θέλουν οι έμποροι να πληρώνονται μόνο τοις μετρητοίς για τα προϊόντα που προμηθεύουν», εξήγησε.

Οι εμπορικές συναλλαγές που γίνονται είναι στο πλαίσιο του ρευστού που διαθέτουν οι επιχειρηματίες και αυτές στα περιθώρια των έκτακτων αναγκών σε βασικά προϊόντα κατανάλωσης, εξήγησε ο κ. Κουρσάσης.

Προσωρινό λουκέτο
Σύμφωνα με τον Στέφανο Κουρσάρη, υπάρχει η πρόθεση αρκετών επιχειρήσεων να κλείσουν για ορισμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να γλυτώσουν λειτουργικά έξοδα αφού δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και τα έξοδά τους σε σχέση με τα έσοδα, είναι ασύμφορα.

Ουρές στα ΑΤΜ
Όπως μετάδωσε πριν λίγο το κυπριακό κανάλι Sigma πανικός επικρατεί σήμερα έξω από τις Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές της Λαϊκής Τράπεζας, υπό τον φόβο που έχουν προκαλέσει οι φήμες για κλείσιμο της τράπεζας.

Αδειάζουν τα ράφια των υπεραγορών
Άδεια κινδυνεύουν να μείνουν τα ράφια των υπεραγορών σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Υπεραγορών, Αντρέα Χατζηαδάμου. «Οι προμηθευτές των βασικών ειδών ανάγκης, άρχισαν να πιέζουν ασφυκτικά τις υπεραγορές για πληρωμές μόνο τοις μετρητοίς», επεσήμανε προσθέτοντας ότι αυτό δημιουργεί ακόμη περισσότερα προβλήματα καθώς τα ταμεία των υπεραγορών πληρώνονται μόνο με πιστωτικές κάρτες ή επιταγές, έστω κι αν το ποσό είναι πολύ μικρό. «Είναι ορατός ο κίνδυνος να αδειάσουν τα ράφια των υπεραγορών αν οι προμηθευτές συνεχίσου να απαιτούν μετρητά για να αναπληρώνουν τα προϊόντα στα ράφια». Ο κ. Χατζηαδάμου, απηύθυνε έκκληση προς του προμηθευτές όπως δείχνουν κατανόηση για την κατάσταση καθώς και όπως αλλάξουν στάση στην φιλοσοφία που έχουν αποκτήσει τις τελευταίες ημέρες.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι πρατηριούχοι
Αν και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Στέφανος Στεφάνου, προέβη πριν λίγο σε δηλώσεις διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει επάρκεια καυσίμων και ότι τα 260 από τα 280 πρατήρια παγκυπρίως δέχονται και πιστωτικές κάρτες, σε πολλά πρατήρια παρατηρήθηκαν σήμερα φαινόμενα όπου πρατηριούχοι δεν δέχονταν πιστωτικές κάρτες και πωλούσαν καύσιμα μόνο με μετρητά ενώ παράλληλα παρατηρούνταν μεγάλες ουρές.

Προβλήματα και στο λιμάνι
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», πρόβλημα υπάρχει και με τις προμηθεύτριες εταιρείες που είχαν την ατυχία τα εμπορεύματά τους να παραμείνουν στο λιμάνι, δεδομένου ότι και σε αυτήν την περίπτωση οι ναυτιλιακές εταιρείες για να τα παραδώσουν ζητούν πληρωμή τοις μετρητοίς.

Κύκλοι της αγοράς εμφανίζονται απογοητευμένοι από το γεγονός ότι κανένας δεν ανέλαβε τον χειρισμό αυτής της κατάστασης, αφήνοντας ξεκρέμαστους όλους τους εμπλεκόμενους.

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ
«Πρώτη φορά αρνούνται να δεχτούν επιταγή μου»

«Πρώτη φορά στα 30 χρόνια που έχω το συνεργείο αρνούνται να δεχτούν επιταγή μου». Ο Κύπρος Λουμάκος είναι μηχανικός αυτοκινήτων στη Λευκωσία. Χθες προσπάθησε να προμηθευτεί ανταλλακτικά από έμπορο της πόλης του, για να εισπράξει την απάντηση «μόνο τοις μετρητοίς»… «Τα αγόρασα με μετρητά, τι να κάνω;». Το ίδιο, όμως, θα κάνει κι αυτός όταν έρθει ο πελάτης να πάρει το αυτοκίνητό του. Δεν μπορεί να δεχτεί, λέει, πιστωτική. «Πώς θα πάρω πιστωτική αφού προς το παρόν δεν υπάρχουν τράπεζες; Πώς θα πληρώσω εγώ; Μόνο μετρητά ζητάμε πια. Τις επιταγές της περασμένης εβδομάδας τις κρατώ ακόμη στο χέρι».

Οπως τονίζει και ο γ.γ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κύπρου Μάριος Τσιακκής, η αβεβαιότητα που επικρατεί οδηγεί τους χονδρεμπόρους και τους προμηθευτές πρώτων υλών – αναλωσίμων στη λογική «τοις μετρητοίς».

Οπως ο ίδιος συμπληρώνει, δεν παρατηρούνται προς το παρόν ελλείψεις στην αγορά, αλλά οι τομείς που «κινδυνεύουν» περισσότερο είναι αυτοί που χρειάζονται καθημερινή ανατροφοδοσία, όπως καύσιμα, τρόφιμα, λιανικό εμπόριο, αλλά και τα ευπαθή προϊόντα.

Παρ’ όλ’ αυτά, οι Κύπριοι δεν φαίνεται να χάνουν το κουράγιο τους. «Ο κόσμος έχει δεχτεί την απόφαση της Βουλής με αισιοδοξία αλλά πίσω από αυτήν κρύβεται ανησυχία αν τελικά μπορέσουμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας», παρατηρεί ο κ. Κουρσάρης. «Περάσαμε και χειρότερα», θα πει χαρακτηριστικά ο κ. Λουμάκος.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Εξαντλούνται οι αντοχές την Τρίτη

Την ερχόμενη Τρίτη θέτουν ως χρονικό όριο αντοχής της αγοράς, με τις τράπεζες κλειστές, σχεδόν όλοι οι παραγωγικοί φορείς της Κύπρου. Αυτό σημαίνει πως τα πράγματα κινούνται στο νήμα, καθώς η Κεντρική Τράπεζα του νησιού αποφάσισε πως τα υποκαταστήματα των τραπεζών δεν θα ανοίξουν πριν από την Τρίτη.

«Με δυσκολία θα περάσουν και οι επόμενες 1-2 εργάσιμες ημέρες. Αλλά από την Τρίτη και μετά θα δημιουργούνται προβλήματα στην αγορά», μας έλεγε χθες ο κ. Τσιακής. «Οι τράπεζες πρέπει να ανοίξουν το αργότερο μέχρι την Τρίτη, για να μη δημιουργηθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς», προσθέτει ο κ. Χατζηαδάμου, για τις υπεραγορές τροφίμων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Στεφάνου εκτιμά πως αν δεν ανοίξουν οι τράπεζες μέχρι την Τρίτη θα αρχίσουν να κλείνουν αρκετά πρατήρια, καθώς δεν θα έχουν ρευστό να αγοράσουν καύσιμα. Ενα πρόσθετο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι πως οι Κύπριοι γονείς δεν μπορούν να στείλουν χρήματα με τραπεζικά εμβάσματα στα παιδιά τους που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Στρέφονται σε ιδιωτικές εταιρείες που διακινούν χρήματα διεθνώς, με αποτέλεσμα να πληρώνουν υψηλές προμήθειες. Πρόβλημα επίσης αντιμετωπίζουν όσοι δεν έχουν και δεν χρησιμοποιούν κάρτες ανάληψης από ΑΤΜ, αλλά και όσοι έχουν καλύψει ή σχεδόν καλύψει το όριο της πιστωτικής κάρτας τους.

ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.