Οι κινήσεις που ακολούθησε ο μεγιστάνας για να φτάσει στην κορυφή

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ίσως να είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της λαϊκής ρήσης «τα λεφτά δεν φέρνουν πάντα την ευτυχία». Ο Κροίσος από την Σμύρνη και ίσως ο πιο διάσημος Έλληνας επιχειρηματίας κέρδισε τα πάντα: Χρήματα, δόξα, γυναίκες και μια ζωή bon viveur, εκτός από την οικογενειακή ευτυχία. Ο θάνατος του αγαπημένου του γιου Αλέξανδρου στην κυριολεξία τσάκισε όλο το μεγαλείο του του ανθρώπου που πίστευε πως πρέπει «στη δουλειά σου να είσαι σοβαρός και στη ζωή σου τρελός».

Τα πρώτα του βήματα: Πρόσφυγας, λαντζέρης, νυχτοφύλακας και τηλεφωνητής

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, του Σωκράτη και της Πηνελόπης, γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 1906 στη Σμύρνη. Σε ηλικία 16 ετών, ήρθε στην Ελλάδα σαν πρόσφυγας από την Μικρασιατική καταστροφή, όπου είχε δει τον αγαπημένο του θείο να απαγχονίζεται από τους Τούρκους. Στην αρχή έμενε σε άθλιες συνθήκες όπως και οι υπόλοιποι πρόσφυγες. Μέτα από μια σύντομη παραμονή στην Κωνσταντινούπολη, τον Αύγουστο του 1923 κάνει το μεγάλο βήμα και με 250 δολάρια στην τσέπη ταξιδεύει για την Αργεντινή.

Η αρχή της νέας του ζωής στο Μπουένος Άιρες, ήταν αρκετά δύσκολη, με τον Αριστοτέλη Ωνάση να κάνει διάφορες δουλειές του «ποδαριού» όπως αυτή του λαντζιέρη και του νυχτοφύλακα, μέχρι να προσληφθεί ως νυκτερινός τηλεφωνητής από την Βρετανική Τηλεφωνική Εταιρεία. Εκεί εκμεταλλευόμενος συνομιλίες που κρυφάκουγε, αποφάσισε να ιδρύσει μια μικρή επιχείρηση εισαγωγής καπνού και κατασκευής τσιγάρων, με τον πατέρα του να τον βοηθά στέλνοντας του καπνό -πολλές φορές λαθραίο- από την Τουρκία.

Η άνοδος του: Ο «Aristos» στην κορυφή του κόσμου

Η επιχείρηση με την πώληση τσιγάρων πήγε αρκετά καλά, με τον Ωνάση έχοντας ήδη συγκεντρώσει ένα σημαντικό κεφάλαιο, να εκμεταλλεύεται τις οικονομικές συγκυρίες που επέφερε το μεγάλο οικονομικό «κραχ» του 1929 και το 1932 και να στρέφεται σ” έναν τομέα, που ανέκαθεν οι Έλληνες είχαν ιδιαίτερη έφεση: Την ναυτιλία. Ο Ωνάσης παρήγγειλε το πρώτο τάνκερ στον κόσμο, 15.000 τόνων, και το ονόμασε «ΑΡΙΣΤΟΝ». Η άνοδος της ναυτιλίας ήταν αλματώδης και ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόραζε διαρκώς νέα μεγαλύτερα τάνκερ. Οι πρακτικές του δεν ήταν πάντα έντιμες: Υπέγραφε μεταφορές κάρβουνου με πλοία που δεν είχε, μεταφορές πετρελαίου με πλοία που ακόμα δεν είχαν ναυπηγηθεί, με τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου όπως η Μόμπιλ, η Σοκόνι και η Τεξάκο, να προτιμούν να υπογράφουν μακροπρόθεσμα σταθερά συμβόλαια μαζί του, παρά να «πονοκεφαλιάζουν» με άλλους.

Ο γάμος του με την Τίνα Λιβανίου που δεν «έπιασε» ποτέ

Στη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου Πολέμου, ο Αριστοτέλης Ωνάσης που ως είχε εγκατασταθεί εν τω μεταξύ στο Λονδίνο, το εγκατέλειψε για να εγκτασταθεί στην Νέα Υόρκη. Εκεί γνώρισς την 16χρονη κόρη του μεγάλου Έλληνα εφοπλιστή Σταύρου Λιβάνου, την Αθηνά (Τίνα) και κατά πολλούς θέλοντας να εκμεταλλευτεί την δύναμη του πάτερα της την παντρεύτηκε το 1946. Δύο χρόνια αργότερα απέκτησαν τον γιο τους Αλέξανδρο και το 1950 την κόρη τους Χριστίνα. Οι σχέσεις του με την Τίνα Λιβανού δεν ήταν ποτέ ιδανικές και δέκα χρόνια μετά τον γάμο τους χώρισαν.

Η ίδρυση της Ολυμπιακής, η Μαρία Κάλλας και ο γάμος με την Τζάκι Κένεντι

Το 1957, μετά από την παρότρυνση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Ωνάσης ανέλαβε την μικρή επιζήμια αεροπορική εταιρία Τ.Α.Ε., για 2.000.000 δολάρια μετονομάζοντας της σε «Ολυμπιακή Αεροπορία». Η «Ολυμπιακή, σύντομα γνώρισε ημέρες δόξας και αναπτύχθηκε σε παγκόσμια αεροπορική εταιρεία . Ο ζάμπλουτος επιχειρηματίας, είχε ήδη περίπου 70 εταιρίες σ” όλο τον κόσμο και ήταν στο επίκεντρο της προσοχής με όλους τους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες του κόσμου να έχουν επαφές μαζί του . Όταν πίστεψε ότι κατόρθωσε όσα ήθελε, αγόρασε τον Σκορπιό, ένα άγονο νησάκι στο Ιόνιο, το οποίο μετέβαλε στην καταπράσινη και υπερπολυτελή θερινή κατοικία του.

Το 1958 συνάντησε τη διάσημη Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας. Η γνωριμία τους αυτή μετατράπηκε τα επόμενα χρόνια σε έναν φλογερό έρωτα, ο οποίος όμως δεν κατέληξε ποτέ σε γάμο. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύτηκε για δεύτερη φορά στις 20 Οκτωβρίου του 1968 με την Ζακλίν Μπουβιέ γνωστή και ως Τζάκι Κένετι χήρα του δολοφονηθέντος γερουσιαστή Τζον Κένεντι.

Η πτώση του Κροίσου: Ο θάνατος του γιου του που δεν ξεπέρασε ποτέ

To γεγονός που σημάδεψε τον Αριστοτέλη Ωνάση και σηματοδότησε του τέλους του ίδιου και της αυτοκρατορίας του, ήταν στις 22 Ιανουρίου του 1972 όταν ο γιος του Αλέξανδρος τραυματίστηκε σοβαρά όταν συνετρίβη το αεροσκάφος του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο τραυματισμός του Αλέξανδρου στον εγκέφαλο ήταν πολύ σοβαρός και λίγες ημέρες αργότερα με την συγκατάθεση του πατέρα του οι γιατροί τον αποσυνέδεσαν απο τα μηχανήματα και κατέληξε. Ο θάνατος του μοναχογιού του ήταν ολοκληρωτικό χτύπημα για τον Ωνάση, ο οποίος παρά την τεταμένη σχέση τους τον αγαπούσε παθολογικά. Ο Ωνάσης δεν πίστεψε ποτέ ότι ο Αλέξανδρος σκοτώθηκε σε ατύχημα και πρόσφερε 1.000.000 δολάρια σε όποιον έδινε πληροφορίες για το ποιος σκότωσε τον γιό του, επικύρηξη που ισχύει μέχρι σήμερα.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης έχασε κάθε ενδιαφέρον για την ζωή και τις επιχειρήσεις του οι οποίες άρχισαν να καταρρέουν, ενώ προσβλήθηκε και από μυασθένεια μια νόσο που σιγά σιγά εξασθενεί το μυϊκό σύστημα. Οι καλύτεροι γιατροί του κόσμου κλήθηκαν στον Σκορπιό όπου είχε αποσυρθεί, αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα. Ο Ωνάσης πέθανε τελικά στις 15 Μαρτίου του 1975 στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Παρισιού.

Πριν η ψυχή του «πετάξει», ίσως να σκέφτηκε πως εάν μπορούσε να προβλέψει το μέλλον και τον θάνατο του μοναχογιού του να είχε αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένεια του παρά στις επιχειρήσεις του, ενώ εάν έβλεπε τις πράξεις και τα λόγια της εγγονής του Αθηνάς, ίσως να είχε επιλέξει να βύθιζε σε ένα τάνκερ όλα του τα χρήματα και να έκανε την απλή δουλειά (και ζωή) του του λαντζιέρη όπου ξεκίνησε…

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.