Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Φάλαινα στην Ισπανία πέθανε όταν κατάπιε θερμοκήπιο

9 Μαρτίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Ολέθριο δείπνο

Oι φυσητήρες τρέφονται κυρίως με καλαμάρια τα οποία κυνηγούν σε μεγάλο βάθος

Μια φάλαινα φυσητήρας που ξεβράστηκε στη νότιο Ισπανία πέθανε από την κατάποση ενός σχεδόν ολόκληρου θερμοκηπίου που είχε καταλήξει στη θάλασσα, διαπίστωσαν οι επιστήμονες. Τα 17 κιλά σκουπιδιών που βρέθηκαν μέσα στο άτυχο κήτος είχαν φράξει το έντερό του και το καταδίκασαν στην ασιτία, όπως συμβαίνει αρκετά συχνά και με άλλα θαλάσσια ζώα όπως οι χελώνες.

«Δεν αργήσαμε να συνειδητοποιήσουμε ότι είχε ένα πραγματικό θερμοκήπιο μέσα στο στομάχι. Δεν ήταν κάτι που περιμέναμε, δεν μας προκάλεσε όμως και έκπληξη» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρενό ντε Στεφάνις, βιολόγος του Ισπανικού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας.

Όπως ανέφερε, ο φυσητήρας είχε καταπιεί περίπου 30 τετραγωνικά μέτρα πλαστικού, δέκα μέτρα πλαστικού σχοινιού, ακόμα και δύο γλάστρες.

Η φάλαινα είχε ξεβραστεί το Μάρτιο του 2012 σε μια παραλία νότια της Γρανάδας, και βρισκόταν σε «αποσκελετωμένη» κατάσταση λόγω ασιτίας.

Σύμφωνα με τον Ντε Στεφάνις, περισσότερα από 250 είδη ζώων κινδυνεύουν από την κατάποση πλαστικών σκουπιδιών. Περιστατικά έχουν καταγραφεί με δελφίνια και φώκιες, πιο ευάλωτες όμως είναι οι θαλάσσιες χελώνες που τρέφονται με μέδουσες και μπορεί να τις μπερδέψουν με πλαστικές σακούλες.

Παραμένει ασαφές πώς ένας φυσητήρας μπορεί να κατάπιε το πλαστικό κάλυμμα ενός θερμοκηπίου, δεδομένου ότι το είδος αυτό τρέφεται κυρίως με καλαμάρια σε μεγάλο βάθος.

ΔΟΛ

This entry was posted on Σάββατο, 9 Μαρτίου, 2013 at 00:44 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply