Τη σπουδαιότητα της ενεργειακής ασφάλειας υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στο συνέδριο για την ενέργεια που διοργανώνει η International Herald Tribune.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως όποια χώρα της ΕΕ καταφέρει να αναβαθμίσει την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης θα έχει αναβαθμίσει και τον γεωπολιτικό της ρόλο και πρόσθεσε: “Αρκεί, λοιπόν, να ρίξετε μια ματιά στον χάρτη για να διαπιστώσετε, ότι η Ελλάδα, που μαζί με την Κύπρο, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ‘κάθεται’ κυριολεκτικά πάνω στους κύριους δρόμους ανεφοδιασμού ολόκληρης της Ευρώπης σε πετρέλαιο. Και της Νότιας Ευρώπης σε φυσικό αέριο… Και τώρα που ενεργειακοί πόροι έχουν ήδη ανακαλυφθεί στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες – στις ΑΟΖ – της Κύπρου και του Ισραήλ, αλλά φημολογείται με υψηλό βαθμό βεβαιότητας, ότι υπάρχουν και επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη νοτιο-ανανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος και η σημασία της Ελλάδας πολλαπλά αναβαθμίζονται”.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στο θέμα της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP λέγοντας χαρακτηριστικά: “Χρειάζεται, λοιπόν, σχεδιασμός και συμμαχίες. Όλα αυτά δεν αφορούν μόνον εμάς. Αφορούν τους εταίρους μας, αφορούν τους συμμάχους μας, αφορούν και μια σειρά χώρες προέλευσης των ενεργειακών πόρων που διακινούμε. Αφορούν και τους γείτονές μας. Όλους τους γείτονές μας…

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, αντιλαμβάνονται πλέον τη σημασία της θέσης που έχει η Ελλάδα πάνω στους δρόμους διακίνησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Ήδη η εξαγγελία του αγωγού φυσικού αερίου TAP, μπορεί να δημιουργήσει νέες ισορροπίες για τον εφοδιασμό ολόκληρης της νότιας Ευρώπης. Ασφαλώς δεν θα είναι ο μόνος. Είπαμε ‘διαφοροποίηση πηγών’ και το παίρνουμε όλοι πολύ σοβαρά… Άλλωστε, εκτός από τους χερσαίους αγωγούς, μας ενδιαφέρουν και οι θαλάσσιες μεταφορές. Ο ελληνικός εμπορικός στόλος, ο μεγαλύτερος στον κόσμο, διακινεί πετρέλαιο εδώ και πολλές δεκαετίες και μπορεί να διακινεί και αέριο σε υγροποιημένη μορφή, προς όλες τις κατευθύνσεις”.

Ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δυσκολίες που παρουσιάζονται στα ενεργειακά σχέδια της χώρας μας από την Τουρκία και τόνισε: “Ήδη καταθέσαμε στον ΟΗΕ «ρηματική διακοίνωση» όπου επισημαίνουμε ότι η Τουρκία δίνει ‘οικόπεδα’ επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου για έρευνα. Εξηγήσαμε ότι αυτός ο χώρος, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας βρίσκεται μέσα στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η Άγκυρα απάντησε ότι διαφωνεί με αυτή μας τη θέση. Και επικαλείται επίσης το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Με μια μικρή διαφορά όμως: Εμείς το επικαλούμαστε, ενώ το έχουμε υπογράψει, ενώ η απέναντι πλευρά το επικαλείται χωρίς να το έχει υπογράψει! Εν πάση περιπτώσει, και η Ελλάδα και η Τουρκία δηλώνουν με κάθε τρόπο ότι επιθυμούν να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά και φιλικά. Αυτό, είναι πολύ θετικό, αναμφίβολα.

Αλλά ο καλύτερος τρόπος να λυθούν διαφορές είναι με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Εξ άλλου, το Δίκαιο της Θάλασσας, κερδίζει έδαφος συνεχώς όπως και η αποδοχή του και η ισχύς του. Αφού και μεγάλες χώρες που δεν το έχουν υπογράψει ακόμα, όπως οι ΗΠΑ, προσανατολίζονται πλέον στην κατεύθυνση της τελικής επικύρωσής του”.

Megatv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.