ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ 400 ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

Πρώτο κύμα εξόδου από το Δημόσιο Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταρτίζει η κυβέρνηση για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Το θέμα συζητούν στη σημερινή συνάντησή τους ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη.

Στο στόχαστρο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τίθενται ο ευρύτερος δημόσιος τομέας που περιλαμβάνει τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, τις ΔΕΚΟ, τις ανώνυμες εταιρείες του κράτους και τις δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς από τους οργανισμούς του Δημοσίου και τις περιφερειακές κρατικές υπηρεσίες εκτιμάται ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 15.000 υπάλληλοι από το σύνολο των 25.000 που θα προκύψουν το 2013.

Οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στη μεταρρύθμιση του κράτους, αλλά και τα μειωμένα έσοδα των δημοσίων ταμείων έχουν κινητοποιήσει τόσο την κυβέρνηση όσο και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, που, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν πρόσφατα από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να παρουσιάσουν το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει από 25.000 απολύσεις.

Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός και επιταχύνεται, με παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο σχεδιασμός για την αναδιοργάνωση των δομών και τη διαμόρφωση των νέων οργανογραμμάτων.

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης γνωρίζουν ότι οι κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων διαθέτουν μόνο το 10% των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα και δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού.

Στο στόχαστρο της πολιτικής ηγεσίας έχουν τεθεί οι υπηρεσίες και το προσωπικό του περιφερειακών δομών και υπηρεσιών, καθώς και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ. Παρόλο που η απογραφή των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (σε ΝΠΙΔ, δημοτικές επιχειρήσεις, ανώνυμες εταιρείες και ΔΕΚΟ) έχει ολοκληρωθεί από τις 15 Ιανουαρίου, τα στοιχεία δεν έχουν επεξεργαστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως ενημερώνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αναφέρει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών.

Πέρα από τον φαύλο κύκλο των αρμοδιοτήτων και της γραφειοκρατίας, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι εντός του 2013 θα επιτευχθεί ο στόχος να τεθούν σε διαθεσιμότητα συνολικά 25.000 υπάλληλοι.

Τρεις βασικές δεξαμενές της διαθεσιμότητας θα αποτελέσουν ο χώρος της παιδείας που αριθμεί περισσότερους από 150.000 εργαζομένους, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας που εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 100.000 υπαλλήλους και η τοπική αυτοδιοίκηση που αριθμεί 80.000 εργαζομένους.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου θα παρουσιαστούν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων. Η αμέσως επόμενη φάση, που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση των δομών δημοσίων φορέων, όπου αναμένεται να καταγράψουν περικοπές σε δομές της τάξης του 40%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χαρακτηριστούν πλεονάζοντες κυρίως υπάλληλοι χαμηλών προσόντων (υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), οι οποίοι έχουν συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Το μοντέλο κινητικότητας προβλέπει τη μετακίνησή τους σε άλλους δημόσιους φορείς που έχουν ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού, όχι όμως σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα, καθώς αυτό θα εκληφθεί ως πρόσληψη. Τα μειωμένα οργανογράμματα, όμως, που θα έχουν διαμορφωθεί εκτιμάται ότι θα καθιστούν απαγορευτικές τις μετακινήσεις του προσωπικού, καθώς μετά 12 μήνες διαθεσιμότητας ένα μεγάλος αριθμός υπαλλήλων θα πρέπει να απολυθεί.

Προάγγελος για τη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί στους οργανισμούς του Δημοσίου θα αποτελέσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα κατατεθεί τον Μάρτιο και προβλέπει την κατάργηση και συγχώνευση 400 φορέων που απασχολούν 8.000 υπαλλήλους. Η αρχική πρόταση του υπουργείου αφορούσε την κατάργηση 73 φορέων και τη συγχώνευση 630 οργανισμών, αλλά έπειτα από διαβούλευση με τα υπουργεία αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των οργανισμών που θα περιληφθεί στο δεύτερο κύμα των συγχωνεύσεων.

www.ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.