Στους συλληφθέντες και ο «Τοξοβόλος» του Συντάγματος – Κλειδί η ληστεία στο Φιλώτα Φλώρινας
«Πυρήνες» και Mall βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. στη ληστεία της Κοζάνης

Δύο καταζητούμενοι ως μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» είναι ανάμεσα στους τέσσερις συλληφθέντες για τη διπλή ληστεία που έγινε – από δέκα συνολικά άτομα – στις 10.00 το πρωί της Παρασκευής στο  Βελβεντό Κοζάνης. Κι οι δύο είχαν θεωρηθεί ύποπτοι για την αιματηρή ληστεία στην Πάρο το περασμένο καλοκαίρι. Οι άλλοι δύο είναι σπουδαστές στην Κοζάνη που ανήκουν στον αντεξουσιαστικό χώρο. Παράλληλα η Αστυνομία ερευνά αν ανάμεσα στους καταζητούμενους ληστές στον Βελβενδό είναι και άτομα που συμμετείχαν στην εμπρηστική επίθεση στο Μall πριν από δύο εβδομάδες ή σε άλλες ανάλογες επιθέσεις στην Αττική. Ακόμη εξετάζεται αν κάποιοι από αυτούς είχαν εμπλακεί και στη μεταφορά όπλων που είχαν εντοπισθεί τον Νοέμβριο του 2011 στην Πολυτεχνειούπολη.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για μια «άριστα οργανωμένη μαζική επιχείρηση για τη χρηματοδότηση της 5ης γενιάς αντάρτικου πόλης» και εκτιμούν ότι «ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καίριο πλήγμα σε μια προσπάθεια αναβίωσης των ένοπλων οργανώσεων». Μάλιστα οι αστυνομικοί ερευνούν αν οι δράστες της διπλής ληστείας είναι οι ίδιοι με αυτούς (επρόκειτο για τρεις άντρες και μία γυναίκα) που είχαν αρπάξει 110.000 ευρώ από την Αγροτική Τράπεζα στον Φιλώτα Φλωρίνης στις 29 Νοεμβρίου του 2012 . Μάλιστα μετά την ληστεία στο Φιλώτα είχε υπάρξει κινητοποίηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αφού από τα βίντεο είχε διαπιστωθεί ότι οι δράστες της ληστρικής επίθεσης πιθανόν να έχουν σχέση με την απόπειρα εμπρησμού στο Μετρό τον Φεβρουάριο του 2012 , από τους ίδιους δράστες που θεωρείται ότι συμμετείχαν στην επίθεση στο Mall. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δείγματα DNA δύο εκ των δραστών της ληστείας στη Φλώρινα ταυτοποιήθηκαν με αναζητούμενους υπόπτους για ένοπλες επιθέσεις. Πρόκειται πιθανόν για το θέμα που αναστάτωσε-συμφωνα με πρόσφατη δήλωση του  υπουργού κ Νίκου Δενδια- την ΕΛΑΣ και θεωρήθηκε δείγμα ότι δημιουργούνται νέες ένοπλες οργανώσεις.    Αναφέρεται ακόμη ότι τον Φεβρουάριο του 2009 είχε σημειωθεί εμπρηστική επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Κοζάνης, όπως κι άλλες 14 ακόμη παρόμοιες ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή.

Ο «τοξοβόλος»

Αποτυπώματα των δύο συλληφθέντων αντιεξουσιαστών από την Αθήνα είχαν βρεθεί σε καταλύματα μελών της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Ο ένας από αυτούς είχε συλληφθεί προ διετίας σε επεισόδια στο Σύνταγμα όταν χρησιμοποιώντας τόξο είχε επιχειρήσει να ρίξει βέλος κατά ανδρών των ΜΑΤ. Ο ίδιος είχε επίσης προσαχθεί για επεισόδια στην Πάρνηθα και είχε θεωρηθεί ύποπτος για συμμετοχή στην προ διετίας συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη όταν κι είχε συλληφθεί άλλος αντιεξουσιαστής. Όταν ο συλληφθείς για τη σημερινή ληστεία είχε θεωρηθεί ύποπτος για τη ληστεία στην Πάρο, είχε αποστείλει μήνυμα σε διαδικτυακό τόπο αντιεξουσιαστών με το οποίο αρνείτο κάθε συμμετοχή.

Σημειώνεται ότι ληστείες από αντιεξουσιαστές έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σε Αθήνα, Εύβοια, Κυκλάδες και άλλες περιοχές της χώρας.

Κλειστά στόματα

Οι συλληφθέντες αρνούνται να πουν οτιδήποτε στους αστυνομικούς… Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, περίπου 10 άτομα που κρατούσαν Καλάσνικοφ και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες και μαντίλια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα αρχικά έσπασε με βαριοπούλα την πόρτα εισόδου της Αγροτικής Τράπεζας και αφού ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους άρπαξαν άγνωστο χρηματικό ποσό. Σχεδόν την ίδια ώρα τα μέλη της άλλης ομάδας αφαιρούσαν χρήματα από τα ΕΛΤΑ. Στη συνέχεια ξεκίνησε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση.

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.