Έφυγαν σαν κύριοι με τον ηλεκτρικό οι βομβιστές του MALL – Ψάχνουν την οργάνωση που κτύπησε το Μετρό το περασμένο Φεβρουάριο

Τα δίδυμα κτυπήματα «εξασφαλισμένης δημοσιότητας» σε πολυσύχναστους χώρους ή σε δημόσια κτίρια φοβάται η ΕΛ.ΑΣ ύστερα από τις δύο επιθέσεις στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και στο εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι, το προηγούμενο επταήμερο.

Η ΕΛ.ΑΣ φοβάται ότι τους επόμενους μήνες θα επαναληφθεί αυτό που συνέβαινε και άλλες φορές στο παρελθόν, με διαδοχικές επιθέσεις, μέσα σε λίγες ημέρες, δύο νέων οργανώσεων όπως συνέβαινε την προηγούμενη τριετία με τα «ζευγάρια» επιθέσεων της 17Ν και του ΕΛΑ ή του «Επαναστατικού Αγώνα» και της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς».

Η ΕΛ.ΑΣ εξετάζει το ενδεχόμενο στην βομβιστική επίθεση στο Mall να συμμετείχε νέος πυρήνας της «Συνωμοσίας» (η οργάνωση αυτή είχε προχωρήσει σε πυροδότηση εκρηκτικών μηχανισμών στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, στην προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ και άλλες). Ωστόσο, ερευνούν σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι ενέργεια οργάνωσης που προχωρούσε μέχρι σήμερα σε εμπρηστικές επιθέσεις.

Η ΕΛ.ΑΣ φοβάται τα δίδυμα κτυπήματα σε πολυσύχναστους χώρους
Η προσοχή τους εστιάζεται στο «Κίνημα 12 Φλεβάρη», το οποίο στις 25 Φεβρουαρίου 2012 είχε αφήσει εμπρηστικό μηχανισμό στον τερματικό σταθμό του μετρό στο Αιγάλεω. Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία οι δράστες της βομβιστικές επίθεσης στο Mall έφυγαν στην συνέχεια με χαρακτηριστική ψυχραιμία με συρμό του ΗΣΑΠ και οι αστυνομικοί διερευνούν σε ποιους σταθμούς κατέβηκαν.Από τις εικόνες από τις κάμερες εικάζεται ότι στην επιχείρηση συμμετείχε και μία γυναίκα.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι πιθανόν μέλος της οργάνωσης «ΕΝΕΔΡΑ», που έδρασε προ τριετίας και χρησιμοποιούσε εκρηκτικούς μηχανισμούς μέσα σε χύτρες ταχύτητας, μετέφερε αυτή την τεχνογνωσία στα μέλη της νέας οργάνωσης. Τέτοιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν χρησιμοποιηθεί από την ΕΝΕΔΡΑ -θεωρείται ότι σχετίζεται με την παλιά οργάνωση «Επαναστατικοί Πυρήνες» που έδρασε την δεκαετία του ’90- σε επιθέσεις στην ΔΟΥ Αργυρούπολης και σε κατάστημα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Όμως πολλοί από τους μηχανισμούς αυτούς δεν είχαν εκραγεί λόγω… υγρασίας στην εκρηκτική ύλη.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ διερευνούν τη σχέση της «12 Φλεβάρη» με το κτύπημα στο Mall γιατί είναι και αυτό κτύπημα σε πολυσύχναστο χώρο, με δεδομένο τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης. Ακόμη γιατί η συνδεσμολογία του εμπρηστικού μηχανισμού στο Μετρό – βρέθηκε άθικτος- έχει σημαντικές ομοιότητες με την βόμβα στο Mall (στο Μετρό υπήρχε μπιτόνι με βενζίνη). Παράλληλα, από τις κάμερες ασφαλείας του εμπορικού κέντρου  φαίνονται παρόμοιοι σωματότυποι με ορισμένα από τα τρία άτομα που καταγράφονται (μεταμφιεσμένα σε ιερείς, με το δεδομένο ότι εκείνη την περίοδο ήταν Απόκριες) στις κάμερες του Μετρό στο Αιγάλεω.

Μετά την επίθεση στο Μετρό οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ συγκέντρωσαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ομάδα που συμμετείχε σε εκείνη την εμπρηστική επίθεση ήταν τετραμελής, όπως φαίνεται δηλαδή και στο προχθεσινό κτύπημα στο Mall.

Τότε το «Κίνημα 12 Φλεβάρη» στη προκήρυξη που είχε στείλει μετά από ένα μήνα -σε διαδικτυακό τόπο αντεξουσιαστών- ανέφερε ότι πήρε το όνομά του από επεισόδια που είχαν σημειωθεί στο κέντρο της Αθήνας εκείνη την ημερομηνία. Ακόμη στο κείμενο υποστήριξε ότι δεν είχε σκοπό να προκαλέσει τραυματισμούς αφού η βόμβα -όπως έλεγαν- είχε προγραμματισθεί να εκραγεί στη μανούβρα του συρμού στον τερματικό σταθμό. Τα μέλη της οργάνωσης ανέφεραν τότε ότι «ανήκουμε στον ευρύτερο ριζοσπαστικό χώρο και ασπαζόμαστε τον πολύμορφο αγώνα», ενώ σημείωναν ότι «κάνουμε την αρχή για ένα διάλογο ευρύ στους κόλπους του ανατρεπτικού κινήματος». Τότε η οργάνωση δεν είχε προαναγγείλει νέα επίθεση και το κείμενό της είχε χαρακτηρισθεί μετριοπαθές.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι η οργάνωση «12 Φλεβάρη» δεν είναι τμήμα της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Πιστεύουν ακόμη ότι τουλάχιστον δύο από τα μέλη της υπολογίζονται ηλικίας 25 έως 32 ετών, συμμετείχαν παλιότερα σε άλλη μεγάλη αντεξουσιαστική ομάδα που προχωρούσε σε εμπρηστικές επιθέσεις στην Αθήνα. Ακόμη θεωρούν «ότι επιλέγουν τα κτυπήματα εντυπωσιασμού κι έτσι θα συνεχίσουν».

Ανώτατα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη εκτιμούν ότι στην αιτιολόγηση της επίθεσης στο Mall η οργάνωση θα αναφέρει ότι αυτή έγινε λόγω του πλήγματος που επιφέρουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις στα εμπορικά καταστήματα, λόγω της απόφασης για το άνοιγμα των καταστημάτων στις κυριακάτικες αργίες αλλά πιθανόν και με επίκληση καταγγελιών ότι «το κτίριο του Mall είναι παράνομο». Παράλληλα η οργάνωση αναφέρεται ότι είχε λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα ώστε να μην υπάρξουν θύματα…

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.