Ο δικαστής της απόφασης – σκάνδαλο στην Ιταλία επιχειρεί να την εξηγήσει
«Γιατί έστειλα τους σεισμολόγους στη φυλακή»

Ο Ιταλός δικαστής που επέβαλλε ποινή φυλάκισης έξι ετών σε επτά επιστήμονες, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονίες μετά από «παροχή αναληθών πληροφοριών» που έκαναν πριν τον σεισμό της Λ’ Άκουιλα, στην Ιταλία, το 2009, χαρακτήρισε τις συμβουλές που έδωσαν στο κοινό για το συγκεκριμένο χτύπημα του Εγκέλαδου ως «ασαφείς, γενικόλογες και αναποτελεσματικές».

Εξηγώντας την απόφασή του, ο Μάρκο Μπίλι, ο δικαστής που τον περασμένο Οκτώβριο εξέπληξε όλο τον επιστημονικό κόσμο επιβάλλοντας ποινές ακόμη πιο αυστηρές σε σχέση με αυτές που ειχε ζητήσει η εισαγγελία, τόνισε πως οι Ιταλοί σεισμολόγοι εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί λίγες ημέρες πριν από τον κυρίως σεισμό με αποτέλεσμα οι περισσότεροι κατοίκοι της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους και να προκληθεί μεγάλος αριθμός θυμάτων και τραυματιών.

«Οι ισχυρισμοί σχετικά με την εκτίμηση κινδύνου όσον αφορά στη σεισμική δραστηριότητα γύρω από την Λ’ Ακουιλα ήταν ασαφήείς, γενικόλογοι και αναποτελεσματικοί», έγραψε ο Μπίλι. Ο σεισμός που έπληξε τη πόλη αυτή στο κέντρο της επαρχίας Αμπρούτσο προκάλεσε το θάνατο 309 ανθρώπων, ενώ δεκάδες χιλιάδες έμειναν άστεγοι.

Ανάμεσα στους έξι σεισμολόγους και τον ένα κυβερνητικό αξιωματούχο συμπεριλαμβάνεται και ο καθηγητής Εντζο Μπόσκι, πρώην πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, ο οποίος απέρριψε τους ισχυρισμούς του δικαστή. «Δεν νιώθω ένοχος. Ο δικαστής Μπίλι δεν σκέφτηκε άραγε ότι μετά από τόσοα χρόνια καταγραφής και περιγραφής της σεισμικής δραστηριότητας στην Ιταλία, θα ήταν αδύνατον να ισχυριστώ πως δεν υπάρχει φόβος για μεγάλο σεισμό στην Λ’ Ακουιλα; Δεν θα ήταν αναισθησία εκ μέρους μου; Ποιος ο λόγος να καθησυχάσω τους κατοίκους ; Τι θα κερδίζαμε απ’ αυτό;», είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Στο πλήρες σκεπτικό του, μια έκθεση 900 σελίδων που ο νόμος επιβάλλει στους δικαστές να υποβάλλουν εντός 90 ημερών σε περίπτωση καταδικαστικών αποφάσεων, ο δικαστής Μπίλι ισχυρίζεται ότι δεν καταδίκασε τους ειδικούς επειδή απέτυχαν να προβλέψουν τον σεισμό, κάτι που ο ίδιος γνωρίζει πως είναι αδύνατον.

«Δεν δικάζω την ίδια την επιστήμη επειδή απέτυχε να προβλέψει τον Εγκέλαδο της 6ης Απριλίου 2009. Το καθήκον των κατηγορουμένων σαφώς και δεν ήταν να προβλέψουν την ακριβή ημερομηνία, ώρα και μέγεθος του σεισμού, αλλά να κάνουν με ρεαλιστικό τρόπο μια πρόγνωση για το μέγεθος του κινδύνου συμβάλλοντας στην πρόληψή του. Και δεν το έκαναν», καταλήγει η έκθεση του δικαστή.

Οι καταδικασθέντες, όλοι μέλη τη Δημόσιας Επιτροπής Αξιολόγησης Σοβαρών Κινδύνων της Ιταλίας, έχουν ασκήσει έφεση και παραμένουν ελεύθεροι αναμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.