Ταξίδια εκατ. ευρώ από το... Βουλή TravelΕκατοντάδες κοινοβουλευτικά ταξίδια κάθε χρόνο, με αφορμή επιλεγμένες συναντήσεις ή συνεδριάσεις -εκτός κάποιων εξαιρέσεων- «φορτώνουν» με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τον προϋπολογισμό της Βουλής και κατά συνέπεια τον φορολογούμενο.

Το γεγονός ίσως να μην ήταν μεμπτό αν αρκετές από τις αποστολές δεν γίνονταν σε… χαλαρό κλίμα, ακόμη και με τη συνοδεία συζύγων, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει βόλτες στην πόλη, περιήγηση στα αξιοθέατα, μέχρι και shopping. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι βουλευτές τηρούσαν τους «τύπους» πληρώνοντας οι ίδιοι το εισιτήριο των συντρόφων τους, ωστόσο, στη συνέχεια τα ζεύγη απολάμβαναν τα προνόμια της «φιλοξενίας» στους εκάστοτε προορισμούς… κερασμένα από τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι στα ταξίδια αυτά ο κάθε βουλευτής παίρνει και το… χαρτζιλίκι του, αφού προβλέπεται ημερήσια -εκτός έδρας- αποζημίωση, η οποία κατά μέσο όρο φτάνει τα 120 ευρώ. Τις περισσότερες φορές στις κοινοβουλευτικές αποστολές -ιδιαίτερα στις πολυπληθείς από πλευράς βουλευτών- συμμετέχουν και υπάλληλοι της Βουλής, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις διμερείς επαφές και λύνουν διάφορα διαδικαστικά θέματα που μπορεί να προκύψουν. Φυσικά και για εκείνους όλα τα έξοδα καλύπτονται από τη Βουλή, ενώ επίσης δικαιούνται… χαρτζιλίκι, αφού προβλέπεται ημερήσια αποζημίωση ανάλογα με τη θέση και τον βαθμό του υπαλλήλου.

Για παράδειγμα, η ημερήσια αποζημίωση για τον διπλωματικό σύμβουλο της Βουλής φτάνει τα 110 ευρώ, για προϊστάμενους και διευθυντές τμημάτων τα 95 ευρώ, ενώ για απλούς διερμηνείς και υπαλλήλους άλλων ειδικοτήτων τα 75 ευρώ. Οπως είναι φυσικό, η μεγαλύτερη αποζημίωση αντιστοιχεί στον πρόεδρο της Βουλής, που φτάνει τα 170 ευρώ την ημέρα. Υπολογίζεται πως κατά μέσο όρο το 2012 ξοδεύτηκαν από τη Βουλή πάνω από 163.000 ευρώ μόνο για την ημερήσια αποζημίωση των μελών των κοινοβουλευτικών αποστολών.

Δικαιολογημένα απόντες
Η συχνότητα των εν λόγω ταξιδιών είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως δεν υπάρχει ονομαστική ή άλλη ψηφοφορία στη Βουλή που να μην αναφέρονται αρκετοί βουλευτές ως απόντες από την αίθουσα, καθώς -όπως ανακοινώνεται από την έδρα- μετέχουν σε αποστολή της Βουλής στο εξωτερικό. Εξ αυτού δε του λόγου έχουν τη δυνατότητα -όπως και γίνεται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις- να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, η οποία και προσμετράται κανονικά στην ψηφοφορία.

Για τους περισσότερους εκ των βουλευτών όλων των πλευρών και των χρωμάτων της Βουλής -εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις λόγω, κυρίως, της μικρής διάρκειας- τα συγκεκριμένα ταξίδια αποτελούν ευχάριστα διαλείμματα στην καθημερινότητά τους, ενώ συχνό είναι και το φαινόμενο -όπως λένε οι ίδιοι οι βουλευτές- πολλές φορές τα μέλη των αποστολών να επιλέγονται με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζουν τα… χνώτα τους και να είναι πιο ευχάριστο το ταξίδι.

Οπως μάλιστα έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής της συμπολίτευσης, υπάρχουν παλιοί συνάδελφοί του, «παλιοσειρές» ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε, με πολλά χρόνια θητείας, οι οποίοι με τα κοινοβουλευτικά ταξίδια που έχουν κάνει έχουν προλάβει να καλύψουν όλα τα πλάτη και τα μήκη της Γης… τρεις φορές!

Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, πριν από λίγα χρόνια, βουλευτές με αυτό το… βιογραφικό, οι «παλιοσειρές» δηλαδή, ήταν πολλοί περισσότεροι. Μπορεί, μάλιστα, βουλευτές, ανάλογα με τις επιτροπές και τα κοινοβουλευτικά όργανα που είναι «χρεωμένοι», να πλησιάσουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και διψήφιο αριθμό ταξιδιών στο εξωτερικό ετησίως, λες και δεν είναι εκπρόσωποι του λαού, αλλά μεγαλοστελέχη πολυεθνικών εταιρειών που αλλάζουν το ένα μετά το άλλο τα αεροπλάνα και βρίσκονται με μια βαλίτσα συνεχώς στο χέρι.

Εντός του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Βουλής, πραγματοποιήθηκαν 272 κοινοβουλευτικές αποστολές. Από αυτές, οι 168 ήταν για τη συμμετοχή των Ελλήνων βουλευτών σε συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών οργανισμών, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, το COSAC όπου συναντώνται οι πρόεδροι των επιτροπών για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, αλλά και συναντήσεις στο πλαίσιο της λειτουργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι 87 κοινοβουλευτικές αποστολές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΝΑΤΟ, με κύριο προορισμό τις ΗΠΑ, όπως επίσης και για τις ανάγκες του Οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αλλά και για τη Διακοινοβουλευτική Ενωση (IPU). Οι υπόλοιπες 17 κοινοβουλευτικές αποστολές εντός του 2012 πραγματοποιήθηκαν για τον απόδημο Ελληνισμό και, συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού, αλλά και της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την Ορθοδοξία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις κοινοβου-λευτικές αποστολές μπορεί να συμμετέχουν από ένας μέχρι και 14 βουλευτές, ενώ συνήθως ο μέσος όρος συμμετοχής βουλευτών σε αποστολές στο εξωτερικό είναι 4-5 βουλευτές. Πάντως, μετά τις εκλογές του καλοκαιριού και την αύξηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων από 5 σε 7, οι αποστολές των βουλευτών στο εξωτερικό είναι πολυπληθέστερες σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή, αφού θα πρέπει να καλύπτεται η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση όλων των κομμάτων.

Μειώσεις κατόπιν εορτής
Κάθε πέρσι και… περισσότερα

Σύμφωνα τώρα με τον προϋπολογι-σμό της Βουλής για το έτος 2012 και την πρόβλεψη για το 2013, το προϋπολογισθέν ποσό για «έξοδα μετακίνησης λοιπών προσώπων από το εσωτερικό στο εξωτερικό και αντίστροφα (μέλη του Κοινοβουλίου)» έφτασε το 2012 το 1.065.000 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για το 2013 περιορίστηκε δραστικά κατά 615.000 ευρώ φτάνοντας τα 450.000 ευρώ.

Μείωση η οποία είναι, αν μη τι άλλο, είναι θεαματική και γεννά ερωτηματικά για το γεγονός ότι κάτι αντίστοιχο δεν έγινε και για το 2012 , χρονιά κατά την οποία η χώρα είχε μπει για τα καλά στο τούνελ της οικονομικής κρίσης.

Τα αντίστοιχα έξοδα για τους υπαλλήλους της Βουλής που ακολουθούσαν τις κοινοβουλευτικές αποστολές στο εξωτερικό ήταν 245.000 ευρώ για το 2012, ενώ το 2013 το συγκεκριμένο κονδύλι περιορίζεται κατά 85.000 ευρώ διαμορφούμενο στα 160.000 ευρώ. Συνολικά, τα προϋπολογισθέντα έξοδα για τις κοινοβουλευτικές αποστολές το 2012 έφτασαν το 1.310.000 ευρώ, ενώ για το τρέχον έτος περιορίζονται στα 610.000 ευρώ.

Η μείωση
Ωστόσο, σε αντίθεση με τα προϋπολογισθέντα ποσά, τα οικονομικά στοιχεία που αναφέρουν τις τελικές δαπάνες για τις κοινοβουλευτικές αποστολές που έγιναν την προηγούμενη χρονιά είναι σαφώς μικρότερα, αφού, σύμφωνα με στοιχεία της Βουλής, για τους βουλευτές δαπανήθηκαν τελικώς 452.000 ευρώ και τους υπηρεσιακούς παράγοντες 137.000 ευρώ.

Η εξήγηση αυτού του θεαματικού περιορισμού του κονδυλίου έχει να κάνει κυρίως με το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου, όπου δεν υπήρξαν κοινοβουλευτικές αποστολές εξαιτίας της διάλυσης της Βουλής και της διενέργειας των διπλών εθνικών εκλογών. Αντίθετα σημαντικά αυξημένα ήταν τα κονδύλια για τις κοινοβουλευτικές αποστολές στο εξωτερικό, όσο πηγαίνουμε προς τα πίσω.

Ειδικότερα, το κονδύλι για τους βουλευτές το 2011 ήταν 767.000 ευρώ και για τους υπαλλήλους 188.000 ευρώ, για το 2010 εκτινασσόταν στα 1.158.000 ευρώ για τους βουλευτές και στα 394.000 ευρώ για τους υπαλλήλους, ενώ για την τελευταία χρονιά εκτός κρίσης, το 2009, το κονδύλι για τις κοινοβουλευτικές αποστολές στο εξωτερικό ήταν 1.420.000 ευρώ για τους βουλευτές και 510.000 ευρώ για τους κοινοβουλευτικούς υπαλλήλους.

Για το 2013 πάντως, όπως ανέφεραν υψηλόβαθμες κοινοβουλευτικές πηγές, θα απαιτηθεί στον κωδικό για τις κοινοβουλευτικές αποστολές στο εξωτερικό είτε να εξοικονομηθούν, είτε να διασφαλιστούν κάποια κονδύλια, εν όψει της προετοιμασίας της χώρας για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ
g.pikoulas@parliament.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.