Στοπ στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έβαλε με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά το κόκκινο φως που άναψε η τρόικα, η οποία δεν επιτρέπει καμία ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη των φορολογουμένων. Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο Γ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει νέα ρύθμιση, καθώς οι δόσεις που προβλέπουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις είναι αρκετές για να ρυθμίσουν οι φορολογούμενοι τα χρέη τους προς την Εφορία».

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι δύο δυνατότητες ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών που προβλέπει σήμερα η νομοθεσία (με 45 ή 48 δόσεις) δεν διευκολύνουν ουσιαστικά τους οφειλέτες. Η πρώτη δυνατότητα ρύθμισης της βασικής οφειλής (ν. 3888/2010) με 48 δόσεις επιτρέπει μεν τη μείωση των προσαυξήσεων, αλλά μόνο στην περίπτωση που ο οφειλέτης πληρώσει μπροστά, ως προκαταβολή, τις πρώτες 26 δόσεις! Η δεύτερη δυνατότητα (ν. 2648/1998) προβλέπει ρύθμιση μόνο της συνολικής οφειλής, δηλαδή χωρίς μείωση των προσαυξήσεων!

Ειδικότερα οι φορολογούμενοι έχουν σήμερα δύο δυνατότητες για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο:

Πρώτον: Ρύθμιση με 45 δόσεις και με αντίστοιχη μείωση των προσαυξήσεων (100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ή 50% στην περίπτωση των 45 δόσεων). Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητήσουν από την Εφορία να ενταχθούν στις διατάξεις του ν. 3888/2010, που προβλέπει ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με δόσεις που μπορούν να φτάσουν τις 45. Ομως, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλει άμεσα όλες τις δόσεις που θα έπρεπε να είχε πληρώσει αν είχε ενταχθεί το 2010.

Δηλαδή θα πρέπει να προκαταβάλει 26 δόσεις (οι μήνες που έχουν περάσει από τον Οκτώβριο του 2010, οπότε και σταμάτησε να δέχεται αιτήσεις η Εφορία για τη συγκεκριμένη ρύθμιση) για να διεκδικήσει τις υπόλοιπες 19. Η δυνατότητα επέκτασης των δόσεων στις 60 για τους οικονομικά αδύναμους δεν ισχύει πια. Μπορούν όμως να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές παρελθόντων ετών. Το μόνο που απαιτείται είναι να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή να έχουν περάσει 3 μήνες από τότε που δημιουργήθηκαν.

Δεύτερον: Διακανονισμό οφειλών με 48 δόσεις, αλλά χωρίς μείωση των προσαυξήσεων. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ζητήσουν να ενταχτούν στις διατάξεις του ν. 2648/1998, όπου γίνεται διακανονισμός με περισσότερες δόσεις, που ξεκινούν από 36 και μπορούν να φτάσουν έως και τις 48 (ανάλογα με την κρίση του εφόρου), αλλά δεν προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων.

Η ένταξη στη ρύθμιση θα «παγώνει» τα οποία αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν αποφασιστεί, ενώ θα αναστέλλεται και η ποινική δίωξη του φορολογουμένου (ισχύει για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ).

Στ. Κράλογλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.