Ο Μπιράντ ήταν από μία από τις φιλελεύθερες φωνές της τουρκικής δημοσιογραφίας
Πέθανε τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί ΜπιράντΠέθανε ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος και αρθρογράφος της εφημερίδας «Hürriyet» Μεχμέτ Αλί Μπιράντ. Ο 72χρονος Μπιράντ, ο οποίος έπασχε από καρκίνο, υπεβλήθη σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή και ήταν στην εντατική πτέρυγα του ιδιωτικού Αμερικανικού Νοσοκομείου της Κωνσταντινούπολης. Μέσω Twitter, ο γιος του, Ουμούρ, είπε ότι ο πατέρας του είναι στην εντατική και ευχαρίστησε το κοινό για την υποστήριξή του, αυτή τη δύσκολή περίοδο.

Ο Μπιράντ, που θεωρείται από αρκετούς ως μία φιλελεύθερη φωνή της τουρκικής δημοσιογραφίας, γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη το 1941 και φοίτησε στο Λύκειο του Γαλατά Σαράι.

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1964, από την εφημερίδα «Millyet» και κατά την περίοδο των δεκαετιών του 1980 και του 1990 ξεχώρισε με τις έρευνές του, ορισμένες από τις οποίες εστίαζαν στο ακανθώδες θέμα της δράσης των τουρκικών παρακρατικών οργανώσεων.

Υπήρξε για πολλά χρόνια ανταποκριτής μεγάλων τουρκικών μέσων ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, κατόπιν τηλεοπτικός παρουσιαστής στην δημόσια τουρκική τηλεόραση TRT, ενώ στη συνέχεια ήταν παρουσιαστής και σχολιαστής στα μεγάλα δίκτυα της ιδιωτικής τηλεόρασης που δημιουργήθηκαν, ανάμεσα τους και το CNN Turk. Η πολιτική εκπομπή του «32η μέρα», δημιούργησε παράδοση την Τουρκία από τη πρώτη μέρα της μετάδοσης του το 1992.

Ο Μπιράντ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό ζήτημα, υποστηρίζοντας το Σχέδιο Ανάν και τάχθηκε υπέρ της επίλυσης του προβλήματος μέσα από την άμεση αποστρατικοποίηση της Κύπρου.
Πριν από λίγες ημέρες, ο Μπιράντ έγραψε, για πολλοστή φορά, ότι τάσσεται υπέρ της πολιτικής επίλυσης του κουρδικού ζητήματος. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο ο Μπιράντ ανακοίνωσε στη τουρκική τηλεόραση πως ανακάλυψε τις ρίζες της οικογένειάς του και πως είναι κουρδικής καταγωγής, κάτι που, όπως είπε, το αγνοούσε.

Έχει γράψει τα βιβλία «30 θερμές ημέρες» (για την εισβολή στην Κύπρο), «Diyet», «Η ευρωπαϊκή περιπέτεια της Τουρκίας», «12η Σεπτεμβρίου, ώρα 4 το πρωί» (για το στρατιωτικό πραξικόπημα του Κενάν Εβρέν το 1980), ενώ στα ελληνικά κυκλοφορούν τα έργα του «Διατάξτε κύριε διοικητά» (εκδ. Φλώρος, 1990), «Παζαρέματα» (εκδ. Φλώρος, 1986), και το τρίτομο έργο «Το κυπριακό πρόβλημα και από τις δύο σκοπιές» (με τον Σταύρο Παντελή, εκδ. Φλώρος, 1986).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.