Οι έλεγχοι του ΙΚΑ αποκαλύπτουν κύκλωμα προώθησης παράνομων αποκλειστικών σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/A8087990D824D498388078342D8F5FB2.jpgΤα δίχτυα του στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας έχει απλώσει ένα καλοστημένο κύκλωμα προώθησης παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων. Εν απουσία ελέγχου στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, οι αποκλειστικές-μαϊμού… ψαρεύουν πελάτες με δέλεαρ καλύτερες τιμές.

Οι – κατά κανόνα – μετανάστριες ωστόσο, που απασχολούνται παρανόμως το βράδυ στα δωμάτια των νοσοκομείων, δεν έχουν υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις, ούτε έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να φροντίζουν τους ασθενείς.

Το πόσο βαθιά έχει διεισδύσει το κύκλωμα των παράνομων αποκλειστικών στο ΕΣΥ διαφαίνεται και από αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις των ελεγκτών της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ, σε συνεργασία με την Αστυνομία, σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία μόνο έφοδο, τον περασμένο Οκτώβριο, οι ελεγκτές εντόπισαν 133 ανασφάλιστες αλλοδαπές που δεν διέθεταν τη σχετική άδεια και τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας.

Σε δύο άλλους ελέγχους εντοπίστηκαν 152 περιπτώσεις παράνομων αλλοδαπών, ενώ έναν μήνα πριν συνελήφθησαν ακόμη δέκα αποκλειστικές νοσοκόμες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Οταν όμως χαμηλώνουν τα φώτα στους θαλάμους των ασθενών, οι παράνομες αποκλειστικές τρυπώνουν ανενόχλητες, με τους μπράβους που τις συνοδεύουν να τις παρακολουθούν στενά αφού οι γυναίκες πέφτουν συχνά θύματα εκβιασμών. «Είμαι η οικιακή βοηθός» ή «κάνω παρέα στον παππού», τους έχουν πει να απαντούν σε περίπτωση ελέγχου.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι εγκέφαλοι των κυκλωμάτων διαθέτουν στις αλλοδαπές ακόμη και πλαστά πτυχία για να καλύψουν την παρανομία.

Ειδικότερα, σε υπόμνημα της Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκόμων Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης «Αλληλεγγύη», το οποίο έχει παραδοθεί και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα κυκλώματα.

Οι μεσάζοντες προμηθεύουν με πλαστά πτυχία τους ενδιαφερομένους έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών, με αποτέλεσμα να τους χορηγείται από τα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΙΚΑ άδεια εργασίας. «Δυστυχώς το ΙΚΑ δεν προβαίνει σε κανένα έλεγχο των εν λόγω πτυχίων», υπογραμμίζεται στο συγκεκριμένο υπόμνημα.

Στη συνέχεια, το κύκλωμα, που συχνά έχει συμμέτοχους και γραφεία συμβούλων εργασίας, καθοδηγεί τις αποκλειστικές-μαϊμού να μη ζητούν από τους συγγενείς των ασθενών απόδειξη.

Η ταρίφα, όπως λένε στα «ΝΕΑ» εργαζόμενοι των νοσοκομείων, είναι περίπου 50 ευρώ για 12 ώρες φροντίδας – σε αρκετές περιπτώσεις πέφτει ακόμη και στα 35 ευρώ -, όταν οι νόμιμες αποκλειστικές νοσοκόμες αποζημιώνονται με 78 ευρώ (μεικτά) τις καθημερινές και με 117 ευρώ τα Σαββατοκύριακα.

Υπάρχει, όμως, ένα επιπλέον παραθυράκι που χρησιμοποιεί το κύκλωμα: οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, βάσει της οποίας η συνοδός τους είναι η οικιακή βοηθός, έτσι ώστε το νοσηλευτικό ίδρυμα να δικαιολογεί την παρουσία τους μέσα στον χώρο.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αποκλειστικών Νοσοκόμων, Αθανάσιος Βασιλάκης, επιμένει ότι για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας και της φοροδιαφυγής η Πολιτεία θα μπορούσε να υποχρεώσει τους ασθενείς και τους φροντιστές τους να αναγράφουν στη σχετική βεβαίωση το ΑΜΚΑ εργοδότη και εργαζομένου. Οι μαρτυρίες των νόμιμων αποκλειστικών νοσοκόμων και των νοσηλευτριών είναι αποκαλυπτικές: υπάρχουν γυναίκες οι οποίες παραμένουν στον χώρο του νοσοκομείου ολόκληρα 24ωρα, κάνοντας μπάνιο στις ντουσιέρες του θαλάμου και τρώγοντας ακόμη και το φαγητό των ασθενών.

«Με το πέρας της νύχτας, εκπρόσωπος του κυκλώματος πηγαίνει και εισπράττει τα χρήματα από τις παράνομες αποκλειστικές» που έχουν πλέον «βαφτιστεί» οικιακές βοηθοί, αναφέρεται στο ίδιο υπόμνημα.

Η διοίκηση του ΙΚΑ αναγνωρίζει το πρόβλημα και απαντά με ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων, ώστε μεταξύ άλλων να παταχθεί και η εισφοροδιαφυγή.

Μάρθα Καϊτανίδη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.