Ποσό που θα ξεκινά από τα 180 ή τα 200 ευρώ και ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις εισφορές που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι μπορεί να φτάνει ως τα 360 ευρώ θα δικαιούνται από φέτος ως επίδομα ανεργίας και οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι διακόπτουν τη δραστηριότητά τους λόγω κρίσης, αποκαλύπτει σε σημερινό του ρεπορτάζ ο “Ελεύθερος Τύπος

Στην ουρά για το επίδομα βρίσκονται ήδη δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που έβαλαν λουκέτο, αλλά εκείνοι που θα το πάρουν εντός του 2013, που είναι και η πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου, δεν θα ξεπεράσουν τους 15.000 άνεργους επαγγελματίες, όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη του ΟΑΕΕ και του υπουργείου Εργασίας.

Περιορισμένος αριθμός

Ο αριθμός των δικαιούχων είναι περιορισμένος γιατί τα διαθέσιμα του ΟΑΕΕ δεν επαρκούν ώστε να χρηματοδοτηθεί πλήρως και σε μεγάλη κλίμακα η καταβολή επιδομάτων ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Μάλιστα, με τα κριτήρια που θεσπίζονται, το επίδομα δεν θα είναι ίδιο για όλους, αλλά θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα έτη πληρωμής εισφορών.

Το επίδομα για τους άνεργους επαγγελματίες θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που χορηγεί ο ΟΑΕΔ καθώς οι εισφορές που πληρώνουν οι μισθωτοί για ανεργία (3% επί των μικτών μηνιαίων αποδοχών) είναι υψηλότερες από τα 10 ευρώ το μήνα που καταβάλλουν στον ΟΑΕΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Ε.Τ.», το ποσό θα ξεκινά από τα 200 ευρώ (σ.σ.: πηγές του υπουργείου σημείωναν στον «Ε.Τ.» ότι μπορεί να είναι και από τα 180 ευρώ) ενώ θα κλιμακώνεται ως τα 360 ευρώ, ανάλογα με τα έτη πληρωμής εισφορών.

Επίσης, η διάρκεια πληρωμής του επιδόματος εξετάζεται να ξεκινά από τους 3 μήνες και ανάλογα με τα κριτήρια που πληρούν οι δικαιούχοι να φτάνει μέχρι και τον ένα χρόνο.

Ανοίγει διάλογος

Το νέο μέτρο τίθεται σήμερα επί τάπητος σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας υπό τον υπουργό Γιάννη Βρούτση με τις διοικήσεις των Ταμείων των ελευθέρων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), των ανεξάρτητων επαγγελματιών (ΕΤΑΑ), του Τύπου (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, όσον αφορά τους ασφαλισμένους με «μπλοκάκι» που πληρώνουν εισφορά στον ΟΑΕΕ) καθώς και στελεχών του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα που μπήκαν στον «κουμπαρά» του ΟΑΕΕ από τη μηνιαία εισφορά ανεργίας των 10 ευρώ που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το 2011 και μετά φτάνουν κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού χρησιμοποιήθηκε για την πληρωμή συντάξεων, με αποτέλεσμα σήμερα στο «ταμείο ανεργίας» του ΟΑΕΕ να έχουν μείνει κάτι λιγότερο από 20 εκατ. ευρώ, ενώ οι μηνιαίες εισπράξεις από την εισφορά ανεργίας δεν ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ.

Τα κριτήρια

Στη σύσκεψη αναμένεται να καθοριστεί και το συνολικό ποσό που μπορεί να διαθέσει ο ΟΑΕΕ για να πληρώσει τα επιδόματα ανεργίας, ενώ τα κριτήρια που εξετάζονται περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

* Ελάχιστο χρόνο πληρωμής εισφορών στον ΟΑΕΕ. Εξετάζεται να είναι από 5 χρόνια και άνω, που σημαίνει ότι όσο αυξάνονται τα έτη καταβολής εισφορών τόσο, αναλογικά, θα προσαυξάνεται και το ποσό του επιδόματος.

* Κλιμακωτή αύξηση του βοηθήματος έως τα 360 ευρώ ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

* Ελάχιστη διάρκεια καταβολής του επιδόματος τους μήνες και μέγιστη 12 μήνες (σε εξαιρετικές περιπτώσεις).

Για παράδειγμα, όπως ανέφερε στον «Ε.Τ.» στέλεχος του ΟΑΕΕ, ένας ελεύθερος επαγγελματίας που έχει πάνω από 25 έτη ασφάλισης και έχει βάλει λουκέτο μένοντας άνεργος για μεγάλο διάστημα θα μπορεί να πάρει το μέγιστο ποσό των 360 ευρώ. Αντίθετα, ένας ασφαλισμένος που έχει 3 χρόνια πληρωμής εισφορών και κλείσει την επιχείρησή του δεν θα πάρει επίδομα.

Ενίσχυση 1,3 εκατ. €

Εν τω μεταξύ, την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 1,3 εκατ. ευρώ στους άνεργους και μη επιδοτούμενους ασφαλισμένους του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ενέκρινε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το επίδομα δίδεται σε ασφαλισμένους των οποίων η επιδότηση, λόγω τακτικής ανεργίας ή επίσχεσης, τερματίστηκε μέσα στο επτάμηνο πριν από την 1η Δεκεμβρίου του 2012 και εφόσον από τη λήξη της επιδότησής τους και μέχρι την 1η Δεκεμβρίου δεν έχουν εργαστεί σε εργοδότη με οποιαδήποτε σχέση εργασίας για περισσότερο από δύο μήνες.

Κώστας Κατίκος στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ  ΤΥΠΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.