Ένα ασυναγώνιστο σε τιμή Kindle

Η ζήτηση για τις συσκευές ανάγνωσης συρρικνώνεται ραγδαία. Η IHS iSuppli εκτιμά ότι το 2012 περίπου 15 εκατ. ευρώ θα έχουν πωληθεί –μείωση κατά 36% από το 2011. Οι ταμπλέτες γίνονται όλο και φθηνότερες. Βέβαια, υπάρχει και το Kindle που πωλείται 70 δολάρια. Αλλά γιατί να το αγοράσει κάποιος όταν σκέφτεται ότι με  200 επιπλέον ​​δολάρια παίρνει ένα e-reader  μαζί με media player και παιχνιδομηχανή και ό,τι άλλο;

Οι e-ink αναγνώστες δεν απορρίπτουν τη συσκευή επειδή η τεχνολογία έχει ξεπεραστεί. Απλά έχει αλλάξει η προτεινόμενη αξία. Υπάρχει μια απλή λύση. Να τα κάνουν τόσο φτηνά ώστε να μην μπορείς να αντισταθείς. Αν φτάσουν, ας πούμε, τα 50 δολάρια.

Κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα από τον Τζεφ Μπέζος & Co γνωρίζουν τι πρέπει να κάνει η Amazon πρέπει, αν και είναι γενικά αποδεκτό ότι το Kindle έχει αξία για την εταιρεία. Η Amazon έχει επίσης μια ιστορία στο να ξεπερνά τα εμπόδια της τιμής: πειραματίστηκε με e-books 10 δολαρίων – τα πουλώντας τα κάτω του κόστους, προς έκπληξη των εκδοτών.

Η Amazon ξεκίνησε την επανάσταση του ψηφιακού βιβλίου. Η τεχνολογία του ψηφιακού μελανιού ήταν και παραμένει πολύ σημαντική. Το μόνο «λάθος» ήταν ότι είναι πάρα πολύ ακριβό. Η Amazon είναι σε θέση να το διορθώσει και να δώσει νέα πνοή στην επαναστατική συσκευή.

Η αντεπίθεση του Netbook

Οι e -readers κατάφεραν να επιβιώσουν από μια μεταφυσική απειλή από τις ταμπλέτες. Τα netbooks, όχι τόσο πολύ. Τα netbooks –οι απλοί, ανέξοδοι, φορητοί υπολογιστές – ήταν έτοιμοι να αλλάξουν τον κόσμο. Αλλά μόλις εμφανίστηκαν, οι κανονικοί υπολογιστές έγιναν τόσο μικροί και ελαφριοί, όπως το MacBook Air της Apple. Και στη συνέχεια το iPad κέρδισε ό,τι χώρο είχε απομείνει στην αγορά.

Οι συνθήκες όμως συνωμοτούν για να γίνουν και πάλι ελκυστικά τα netbooks. Τα πλεονεκτήματα του cloud computing κάνουν τις παραγωγικές δραστηριότητες –τη συνεργασία στο μοίρασμα των εγγράφων- πανεύκολη. Αυτό με τη σειρά του καθιστά τους σκληρούς δίσκους – την τοπική αποθήκευση – λιγότερο σημαντικούς. Γιατί λοιπόν να ξοδέψουμε περισσότερα; Αρκετοί το κάνουν, πολλοί όμως όχι. Εάν μπορείτε να δαπανήσετε 200 ευρώ για ένα laptop, μπορεί να το σκεφτείτε διπλά για την “ανάγκη” μιας συσκευής που κοστίζει 1.000 δολάρια περισσότερο.

Η πληροφορική έχει διασπαστεί από την κινητή επανάσταση. Δουλεύουμε στα τηλέφωνα μας, τουλάχιστον όσο και στους φορητούς υπολογιστές μας. Ανακαλύψαμε την ανάγκη για τις ταμπλέτες πριν από τρία χρόνια και τώρα κυριαρχούν. Οι φορητοί υπολογιστές εξακολουθούν να είναι απαραίτητοι για παρατεταμένη πληκτρολόγηση. Αλλά αυτές τις μέρες δεν είναι απλά άλλο ένα εργαλείο, όχι  ο υπολογιστής που θα αναζητήσεις πρώτα.

Η Google, η οποία άρχισε να προωθεί τα netbooks πριν από μερικά χρόνια, θα πρωτοστατήσει. Πέρυσι παρουσίασε σχέδια για leasing σε επιχειρήσεις και σχολεία. Τώρα επεκτείνεται προς τους καταναλωτές, πουλώντας δύο μοντέλα, το πιο ακριβό εκ των οποίων είναι ένα μηχάνημα 250 δολαρίων που έκανε με τη Samsung.  Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα: δεδομένου ότι αυτές οι συσκευές έκαναν μεγάλη αίσθηση όταν πρωτοβγήκαν, η λέξη “netbook” μόνη της μπορεί να έχει αρνητική χροιά. Η Google δεν τη χρησιμοποιεί καθόλου, αποκαλώντας τα netbooks “Chromebooks”.

Η επανάσταση του Siri

Το Siri ξεκίνησε μια ήσυχη επανάσταση, όταν το παρουσίασαν μαζί με το iPhone 4S το 2011. Όπως πολλές καινοτομίες της Apple, οι φωνητικές εντολές δεν ήταν κάτι νέο. Οι φωνητικές εντολές ποτέ δεν φάνηκε να λειτουργούν καλά και αποδείχθηκαν, περιέργως, ακατάλληλες για επιτραπέζιους υπολογιστές. Και με το Siri, μερικές φορές υπάρχει χάσμα επικοινωνίας.

Αλλά, σε αντίθεση με τα desktops, εμείς φυσικά μιλάμε στα τηλέφωνα μας. Έτσι, μιλώντας στα τηλέφωνα μας για τον έλεγχο των τηλεφώνων μας δεν φαίνεται καθόλου περίεργο. Κάποιοι, όπως ο Nick Bilton των New York Times, το αποκήρυξαν, γράφοντας και αποχαιρετιστήρια επιστολή («την περασμένη εβδομάδα είχα την τελευταία μου συνομιλία με το Siri»). Το Siri όμως, όπως και παρόμοιες λειτουργίες Android, θα πάρουν φωτιά το 2013.

Ο πιο αδύναμος κρίκος σε έναν υπολογιστή είναι ο τρόπος που επικοινωνούμε με αυτόν. Πληκτρολόγια, trackpads και κοντρόλ παιχνιδιών είναι ατελή υποκατάστατα. Πάντα ψάχνουμε για τις συντομεύσεις στη λειτουργία του υπολογιστή. Το iPhone χρωστά μεγάλο μέρος της επιτυχία τους στο πόσο εύκολα λειτουργεί .

Η αποδοχή του Siri αποδοχή υπήρξε πιο αργή από ό,τι αναμενόταν. Αλλά ο φωνητικός έλεγχος βρίσκεται πλέον παντού. Το λογισμικό Android της Google είναι, κατά κάποιο τρόπο, κάτι παρόμοιο με την τεχνολογία της Apple. Το Siri και το Android ανοίγουν εφαρμογές. Το επόμενο έτος λοιπόν, θα υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη της φωνητικής τεχνολογίας. Το Siri και οι παρόμοιες τεχνολογίες θα κερδίσουν ευρεία αποδοχή για τα απλούστερα πράγματα που κάνουν. Η Google και η Apple θα ήταν σοφό να τα προωθήσουν όχι σαν το Άγιο Δισκοπότηρο, αλλά ως την φαινομενικά ταπεινή ικανότητα των κινητών συσκευών να κάνουν ό,τι τους λένε.

 

blogs.reuters.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed