Τι παιχνίδι θα πάρετε εφέτος στο παιδί σας; Οι πιθανές επιλογές είναι ατέλειωτες και για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Πριν σπεύσετε, όμως, να ικανοποιήσετε το αίτημα του παιδιού σας για κάτι που έχουν όλοι οι φίλοι του ή το οποίο είδε στην τηλεόραση, αναλογισθείτε ένα λεπτό εάν είναι κατάλληλο και ασφαλές και για το δικό σας παιδί.

Η λέξη «ασφάλεια» δεν είναι διόλου τυχαία. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, σχεδόν 2.500 Ελληνόπουλα τραυματίζονται κάθε χρόνο από τα παιχνίδια τους, κυρίως επειδή αυτά είναι ακατάλληλα για την ηλικία τους ή επειδή τα χρησιμοποιούν χωρίς επίβλεψη από έναν ενήλικα.

Επτά στα δέκα από αυτά τα παιδιά έχουν ηλικία κάτω των 5 ετών, ενώ τα τρία στα δέκα ατυχήματα συμβαίνουν με παιχνίδια που έχουν μπίλιες ή μικρά κομμάτια τα οποία καταπίνουν συνήθως τα παιδιά. Δύο στα δέκα, εξάλλου, οφείλονται σε πτώσεις από τρίκυκλα, πατίνια ή άλλα παιδικά οχήματα. Αρκετά συχνά είναι επίσης τα ατυχήματα με αυτοκινητάκια, μπαλόνια, κούκλες, σκοινάκια, ακόμα και με τις μπάλες και τα λαμπάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου!

Και μετά, είναι η καταλληλότητα του παιχνιδιού. Όπως εξηγεί η δρ Σύνθια Ντένισον Χέινς, επίκουρη καθηγήτρια στην Σχολή Κοινοτικής & Οικογενειακής Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαιντ Λούις, τα παιχνίδια είναι κάτι περισσότερο από αντικείμενα – και παρότι πρέπει να ψυχαγωγούν τα παιδιά, πρέπει και να επιτελούν τον ρόλο τους ως εργαλεία αναπτυξιακής μάθησης. «Το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνική, ψυχική, σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών», τονίζει.

Για να επιλέξετε σωστά, λοιπόν, ένα παιχνίδι θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να σκεφθείτε τι θα αρέσει στο παιδί αναλόγως με την προσωπικότητα, τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά του και, ασφαλώς, να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές γι’ αυτό.

Στο θέμα της ασφάλειας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε ένα παιχνίδι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού, το οποίο οπωσδήποτε θα φέρει τη σήμανση CE και θα το προμηθευτείτε από αξιόπιστο κατάστημα ή σημείο πώλησης. Επιπλέον, θα πρέπει να αναγράφει σε ποια ηλικιακή ομάδα απευθύνεται.

Ο παράγοντας «ηλικία» είναι πολύ σημαντικός για τα μικρά παιδιά, διότι αναλόγως με το στάδιο της ανάπτυξής τους πρέπει να ενθαρρύνουμε ορισμένες πλευρές της.

6-12 μηνών: Σε αυτές τις ηλικίες τα μωρά εξερευνούν το περιβάλλον τους, ανακαλύπτουν την λειτουργία απλών αντικειμένων σπρώχνοντάς τα, κτυπώντας ή κουνώντάς τα, και βάζουν τα πάντα στο στόμα τους. Τα απλά, ασφαλή, γερά παιχνίδια είναι για προφανείς λόγους καλύτερα.

Πιθανές επιλογές: Παιχνίδια που κάνουν ήχους όταν πιέζονται ή κουνιούνται, πλαστικά παιχνίδια που κουδουνίζουν, βιβλία με μεγάλες εικόνες οικείων αντικειμένων, παιχνίδια που επιπλέουν στο μπάνιο, μαλακά ζωάκια, κούκλες ή μπάλες που πλένονται.

15-21 μηνών: Αναπτύσσεται το φανταστικό παιχνίδι (λ.χ. το παιδί τρώει από άδειο πιάτο) και το παιχνίδι με παρέα. Προτιμήστε τα παιχνίδια που ευνοούν αυτές τις δραστηριότητες.

Πιθανές επιλογές: Κούκλες, τουβλάκια για κτίσιμο, «κουζινικά», μουσικές πλατφόρμες, κουβαδάκια, παιδικά αυτοκίνητα. Επειδή το παιδί έχει αρχίσει να περπατάει, θα του αρέσει πολύ να σπρώχνει και να γεμίζει καρότσια ή φορτηγά.

2-3 ετών: Τα παιδιά εκφράζουν πλέον έντονα την φαντασία τους, χρησιμοποιώντας τα αντικείμενα ως κάτι άλλο (λ.χ. μία σκούπα για αεροπλάνο). Τους αρέσει επίσης να παίζουν έξω και με παρέα.

Πιθανές επιλογές: Σπίτια για κούκλες, σετ φάρμας με ζώα, σετ για απλές κατασκευές, σύνεργα ζωγραφικής, σπιτάκια για παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, κούνια, τραμπάλα, αυτοκίνητα, φορτηγά.

4-5 ετών: Αρχίζει η προσποίηση και η μίμηση, με πρώτα «αντικείμενα» προς μίμησιν τους γονείς και τα μεγαλύτερα αδελφάκια τους. Εντείνεται ακόμα περισσότερο η φαντασία.

Πιθανές επιλογές: Παλιά σας ρούχα, παπούτσια, μάσκες κ.τ.λ., κούκλες δημοφιλών ηρώων μαζί με εξοπλισμό, προηγμένα σύνεργα ζωγραφικής, αληθινό μουσικό όργανο, κασετόφωνο, παζλ.

6 ετών: Αρχίζει ο προγραμματισμός και η δημιουργία περισσότερων φανταστικών ρόλων. Εξακολουθεί να είναι δημοφιλές το «μεγαλίστικο» ντύσιμο.

Πιθανές επιλογές: Ένα μικρό θέατρο με κούκλες, επιτραπέζια παιχνίδια με απλούς κανόνες, απλές κατασκευές και σύνεργα καλών Τεχνών, όπως η ζωγραφική σε γυαλί, η αγγειοπλαστική κ.τ.λ.

7-8 ετών: Από αυτή την ηλικία αρχίζει το παιδί να ζητά ό,τι έχουν οι φίλοι του – με πρώτα στην λίστα των προτιμήσεών τους τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Εκτός από αυτά, όμως, απαραίτητα είναι τα παιχνίδια που ενθαρρύνουν την κίνηση και την δημιουργικότητα.

Πιθανές επιλογές: Ηλεκτρονικά παιχνίδια ή υπολογιστές, ποδήλατο, επιστημονικά σετ.

9-10 ετών: Είναι οι ηλικίες των ομαδικών παιχνιδιών με πολύπλοκους κανόνες, αλλά και της δημιουργικής φαντασίας.

Πιθανές επιλογές: Δύσκολα επιτραπέζια και παιχνίδια υπολογιστή ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, βιβλία και βιντεοκασέτες, σετ κηπουρικής, χειροτεχνίες.

10-12 ετών: Η προεφηβική ηλικία είναι η εποχή για να καλλιεργηθούν τα χόμπι, η επιστημονική ενασχόληση και η δημιουργική φαντασία.

Πιθανές επιλογές: Απαιτητικά παιχνίδια για υπολογιστές και ηλεκτρονικά παιχνίδια, μικροσκόπια, τηλεσκόπια, πολύ δύσκολα επιτραπέζια παιχνίδια, συλλογές, αθλητικός εξοπλισμός, σχέδιο και ραπτική.

ΤΑ ΝΕΑ Weekend

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.