Παρά τις εκπτώσεις και τις προσφορές, η μείωση του τζίρου σε σχέση με πέρσι ήταν γύρω στο 15%-20%

Με συγκεντρώσεις και επεισόδια στο Κέντρο της Αθήνας από εμποροϋπαλλήλους που διαμαρτύρονταν για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ η αγοραστική κίνηση ήταν υποτονική για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν καθώς ελάχιστοι καταναλωτές αξιοποίησαν τη λειτουργία τους για τις αγορές τους, κύλησε η χθεσινή ημέρα.

Παρά τις εκπτώσεις και τις προσφορές που κάνουν αρκετές επιχειρήσεις και μάλιστα σε ποσοστά που φτάνουν ακόμα και το 40%, οι καταναλωτές λόγω έλλειψης χρημάτων εμφανίστηκαν διστακτικοί στις αγορές τους. Σύμφωνα με τους εμπόρους περιορίστηκαν στα απολύτως απαραίτητα, ενώ οι αγορές για δώρα ήταν χαμηλότερης αξίας σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

ΕΡΕΥΝΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, η αγορά κινήθηκε σε ρυθμούς πολύ χαμηλότερους της προηγούμενης Κυριακής (23 Δεκεμβρίου), όταν επίσης ήταν ανοιχτά τα καταστήματα. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία η μείωση του τζίρου στα εμπορικά καταστήματα, σε σχέση με πέρυσι, διαμορφώθηκε γύρω στο 15% – 20% σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, η ΕΣΕΕ διενεργεί δειγματοληπτική έρευνα σε διάφορους εμπορικούς δρόμους της χώρας, προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία για το πώς κινήθηκε ο τζίρος όλες τις ημέρες των εορτών και ποιες ήταν οι ημέρες τις οποίες διάλεξαν οι καταναλωτές για τις αγορές τους.

Τα στοιχεία αυτά, μετά την επεξεργασία τους, θα αποσταλούν στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ανοίξει για την κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

«Η κίνηση διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα και ο καιρός ήταν το κερασάκι στην τούρτα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Επισήμανε μάλιστα όσον αφορά το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, το οποίο έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των εμπόρων αλλά και των εργαζομένων στο λιανεμπόριο, ότι «με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων οι τιμές των προϊόντων όχι μόνο δεν πρόκειται να μειωθούν, αλλά μεσοπρόθεσμα θα αυξηθούν καθώς τα καταστήματα στις κλασικές αγορές, εκεί όπου λειτουργεί ο ανταγωνισμός, έχουν φτάσει στα όρια της τιμολογιακής πολιτικής τους, στην προσπάθεια προσέλκυσης πελατών. Περιθώρια για μείωση των τιμών υπάρχουν μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα έχει επιπτώσεις ντόμινο, θα οδηγήσει στο κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας».

ΤΟ ΖΗΤΟΥΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ

«Οχι» στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές λένε και οι εμποροϋπάλληλοι. «Από την αγορά δεν λείπουν οι ώρες, λείπουν τα χρήματα. Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι αίτημα των μεγάλων και κυρίως πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Είναι αίτημα διαχρονικό, με καθαρή στόχευση τη δημιουργία συνθηκών ασφυξίας στις μικρές επιχειρήσεις ώστε να κλείσουν και στη συνέχεια να ανακατανεμηθεί ο υπάρχων (και πλέον συρρικνωμένος λόγω Μνημονίου) τζίρος σε όφελος των μεγάλων», σημειώνει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) Μαρία Τσαγκατάκη. Ενώ ο γραμματέας της ΟΙΥΕ Θάνος Βασιλόπουλος τονίζει ότι η απελευθέρωση της Κυριακής στο λιανικό εμπόριο είναι η αρχή. «Επιχειρούν να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία από το λιανεμπόριο. Μετά θα είναι η σειρά των άλλων κλάδων. Εμείς είμαστε αντίθετοι. Λέμε “ποτέ την Κυριακή” και θα αγωνιστούμε για αυτό».

Πάντως σήμερα Δευτέρα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα στην Αθήνα, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα στον Πειραιά και από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη.

Την Τρίτη, ανήμερα την Πρωτοχρονιά, καθώς και την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι κλειστά και από την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου θα επανέλθει το κανονικό ωράριο λειτουργίας.

Δήμητρα Σκούφου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.