Αυστηρούς περιορισμούς, ώστε η νέα ρύθμιση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο σε 36 έως 48 μηνιαίες δόσεις να μην καλύπτει το σύνολο των οφειλετών, επιβάλλει η Τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον, η τριμερής βάζει «πάγο» σε οποιαδήποτε ρύθμιση φορολογικής αμνηστίας, όπως νέα περαίωση ή χορήγηση κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Η νέα ρύθμιση έχει προαναγγελθεί από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή παρότι τα επίμαχα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 54 δισ. ευρώ. Βάσει του αναθεωρημένου Μνημονίου, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύεται να καθιερώσει αυστηρά κριτήρια προκειμένου να μπορούν να εξοφλήσουν τμηματικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το κράτος μόνο φορολογούμενοι με μικρά χρέη και αποδεδειγμένες οικονομικές δυσχέρειες.

Τα χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον πληρούνται τα δύο αυτά κριτήρια, οι μηνιαίες δόσεις θα υπάρχει δυνατότητα να φθάσουν μέχρι και τις 36. Αν και πάλι ο οφειλέτης δεν καταφέρει να εξοφλήσει εμπρόθεσμα τις δόσεις της ρύθμισης εξαιτίας μεγάλης οικονομικής δυσκολίας, τότε θα έχει δικαίωμα υποβολής δεύτερης αίτησης για ρύθμιση του υπόλοιπου των οφειλών του μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις αυτή τη φορά. Η ελάχιστη μηνιαία δόση θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι μικρότερη από το ισχύον όριο των 300 ευρώ, με τις σχετικές εισηγήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 50 και 80 ευρώ, ώστε να διευκολυνθούν οι μικροοφειλέτες.

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι στη νέα ρύθμιση θα δοθεί η ευκαιρία να υπαχθούν και φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν κατά το παρελθόν επωφεληθεί από παρόμοιες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλά είχαν καταφέρει να πληρώσουν μόνο ορισμένες από τις δόσεις και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη ρύθμιση. Καταβάλλοντας εμπρόθεσμα την πρώτη δόση της νέας ρύθμισης, οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορέσουν μάλιστα να αυξήσουν το μέγιστο αριθμό δόσεων στις 48.

Διαγραφή προσαυξήσεων

Άλλο ένα κίνητρο που αναμένεται να δοθεί στους οφειλέτες του Δημοσίου στο πλαίσιο της νέας ρύθμισης είναι η διαγραφή των προσαυξήσεων στο τέλος της διαδικασίας. Δηλαδή, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε σε περασμένες ρυθμίσεις που προέβλεπαν τη μείωση των προσαυξήσεων σε συνάρτηση με τον αριθμό των δόσεων, αυτή τη φορά εξετάζεται η διαγραφή όλων των προσαυξήσεων εφόσον ο φορολογούμενος αποπληρώσει όλες τις δόσεις.

Στο μεταξύ, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους προχωρά το υπουργείο Οικονομικών σε επιχειρήσεις οι οποίες έλαβαν φορολογικό πιστοποιητικό από ιδιώτες. Η σχετική απόφαση ορίζει ότι θα ελεγχθούν δειγματοληπτικά επιχειρήσεις των οποίων η διαχειριστική περίοδος: (α) έληξε από 01.12.2011 έως και 31.03.2012 ή (β) είχε λήξει έως και 30.11.2011, αλλά η υποβολή του ετήσιου πιστοποιητικού πραγματοποιήθηκε εκπρόθεσμα στη βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ. Οι υποθέσεις που θα υπαχθούν στο δείγμα ελέγχου θα προκύψουν από μοριοδότηση.

Μάριος Ροζάκος, στον Ελεύθερο Τύπο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.