Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων

11 Δεκεμβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Το σχοινί της αντιπαράθεσης των φαρμακοποιών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ «έσπασε» χθες με την ανακοίνωση της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας στα φαρμακεία, τις ατομικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και την παύση των επιλεκτικών πληρωμών στους φαρμακοποιούς έναντι γιατρών και άλλων παρόχων. Η απάντηση ήρθε άμεσα από τους φαρμακευτικούς συλλόγους Αττικής και Πειραιά που θα κρατήσουν σήμερα κλειστά τα φαρμακεία τους και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας. Και έπεται συνέχεια…

Έτσι, εκτός από τις ατομικές συμβάσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ που πρώτος είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ.», τώρα με διάταξη νόμου η οποία κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή «προστατεύεται το ελεύθερο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων το οποίο αποσυνδέεται πλήρως από το ωράριο και το καθεστώς της εφημερίας και της διανυκτέρευσης». Δηλαδή ο καθένας θα ανοίγει όσες ώρες ημέρας, νύχτας και Σαββατοκύριακου επιθυμεί. Και όχι μόνο αυτό, αλλά επειδή η ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι αθετήθηκε συμφωνία για παύση της κινητοποίησης, στο εξής ανακοίνωσε ότι θα πληρώνει ισότιμα όλους τους παρόχους υγείας. Την ίδια ώρα, ο κ. Λυκουρέντζος καταργεί αναδρομικά τις ποινές που έχουν επιβληθεί από τα πειθαρχικά συμβούλια των Συλλόγων σε όσους άνοιγαν τα φαρμακεία τους κατά παρέκκλιση των κανόνων.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Αθ. Αμπατζόγλου, δήλωσε πληροφορούμενος τη νέα εξέλιξη ότι «φαίνεται ότι ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος δεν επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης και την επίλυση του προβλήματος. Λυπάμαι. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αιτία της αναταραχής που υπάρχει, είναι η διαρκής ασυνέπεια του ιδίου και του ΕΟΠΥΥ».

Είχε προηγηθεί το Σάββατο η νέα απόφαση του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για συνέχιση της πανελλαδικής κινητοποίησης αλλά και η εξόφληση των οφειλομένων στους φαρμακοποιούς για το μήνα Αύγουστο (2,278 εκατ. ευρώ). «Οι κατά καιρούς δεσμεύσεις μας για την πληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς έχουν τηρηθεί πλήρως και σε βάρος των πληρωμών άλλων παρόχων Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες στο δελτίο Tύπου που εξέδωσε ο υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος, ο οποίος ήταν χθες το πρωί σε συνεχείς τηλεφωνικές συσκέψεις με προέδρους συλλόγων και ζητούσε άμεση λύση της κινητοποίησης.

«Δυστυχώς οι φαρμακοποιοί-συνδικαλιστές με τις πρόσφατες αποφάσεις τους διακόπτουν την πορεία της μέχρι τώρα συνεργασίας μας… Είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να επιχειρήσουμε με κάθε δυνατό μέσο την απελευθέρωση της αγοράς των φαρμάκων από τον ασφυκτικό έλεγχο της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου», αναφέρεται στην ανακοίνωση-καταπέλτη. Ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ και πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυρ. Θεοδωσιάδης δήλωσε στον «Ε.Τ.» ότι «τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και αποφάσεις που είναι υλοποιήσιμες μέσα σε ένα πλαίσιο συμφωνίας. Δυστυχώς, από την πλευρά του υπουργείου γίνεται επίδειξη πυγμής αντί της αυτοκριτικής που θα επέβαλε να γίνει αντιληπτό ότι οι συνταγές του Σεπτεμβρίου έπρεπε να εξοφληθούν σήμερα (χθες)».

Μαρία Τσιλιμιγκάκη, στον Ελεύθερο Τύπο

This entry was posted on Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου, 2012 at 10:02 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply