Η τουρκική κυβέρνηση θέλει να διακόψει την προβολή του σίριαλ

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/E6142A0176836D6E20BDB43EFC1353EA.jpgΝέες φουρτούνες για την τηλεοπτική σειρά «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής» στην Τουρκία. Ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα απαγορεύει την αλλοίωση της ζωής ιστορικών μορφών στην τηλεόραση, με αφορμή τον σάλο που έχει ξεσπάσει για τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζει η τηλεοπτική σειρά τον άνθρωπο που ήταν επικεφαλής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επί τέσσερις δεκαετίες.

Τον περασμένο μήνα ο Ερντογάν καταδίκασε τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται οι ίντριγκες του Σουλεϊμάν και η συνεχής ενασχόλησή του με το χαρέμι. Ωστόσο πριν από λίγες ημέρες βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος πρότεινε τη σύνταξη τροποποίησης των κανόνων που διέπουν τη μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος στην Τουρκία ώστε να απαγορευθούν όσες σειρές «υποβαθμίζουν, ταπεινώνουν, προσβάλλουν ή αλλοιώνουν ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες που θεωρούνται υψηλής εθνικής αξίας».

Η δημοφιλής σειρά, η οποία ξεκίνησε να παίζεται πέρυσι τον Ιανουάριο, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εξαγώγιμα προϊόντα της Τουρκίας: συνολικά έχει περισσότερους από 150 εκατομμύρια τηλεθεατές στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στην Κεντρική Ασία, ενώ παίζεται έως και στην Ιαπωνία. Στην Τουρκία τα βράδια της Τετάρτης που προβάλλεται η σειρά συγκεντρώνει έναν στους τρεις τηλεθεατές. Παρ’ όλα αυτά έχει εξαγριώσει τους συντηρητικούς επειδή εμφανίζει τον σουλτάνο διαρκώς να πίνει αλκοόλ και να συνευρίσκεται με τις γυναίκες του χαρεμιού του και με την ουκρανή παλλακίδα που τελικά παντρεύτηκε.

«Ο Σουλεϊμάν ήταν ένας άνθρωπος που πέρασε όλη τη ζωή του καβάλα στη σέλα του αλόγου του υπηρετώντας την πατρίδα του και αυτοί τον δείχνουν να περνά τη ζωή του σε κρεβατοκάμαρες και περίεργες σχέσεις», δήλωσε ο βουλευτής Οκτάι Σαράλ που πρότεινε το νομοσχέδιο. «Εχουμε ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες Αρχές και περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου», πρόσθεσε. Η άποψη αυτή θυμίζει πολύ τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο μήνα, ο οποίος ανακοίνωσε «μπροστά στο έθνος» ότι καταδικάζει τον σκηνοθέτη της σειράς, καθώς και τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού δικτύου που προβάλλει το σίριαλ.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
«Νομίζω ότι πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να αποπροσανατολίσει τον κόσμο», δήλωσε η ηθοποιός Νεμπαχάτ Τσερέ, η οποία υποδύεται τη μητέρα του Σουλεϊμάν. «Δεν μπορώ να φανταστώ οποιονδήποτε άλλο λόγο για να ξεκινήσει συζήτηση για μια τηλεοπτική σειρά με στοιχεία μυθοπλασίας, όταν η χώρα αντιμετωπίζει τόσο πολλά προβλήματα».

Νατάσα Μπαστέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.