Δύο Πανεπιστήμια, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας, απειλούνται με… ολική διαγραφή…
Η «Αθηνά» τρέμει στην ιδέα ότι θα καταλήξει στην κλίνη του Προκρούστη:

* «Μη μας αποδυναμώσετε, η Αλβανία έφτιαξε αυτοκινητοδρόμους και πλέον απέχει 6 ώρες. Εάν μας ενισχύσετε μπορούμε να γίνουμε “ισχυρός πόλος ακαδημαϊκής διπλωματίας προς τους γείτονες”, προσελκύοντας Αλβανούς και Μαυροβούνιους σπουδαστές που θα αποκαταστήσουν μέρος της διαρροής φοιτητικού συναλλάγματος στο εξωτερικό», αναφέρει το ΤΕΙ Ηπείρου στην πρότασή του προς το υπουργείο Παιδείας.

• Η πρόταση να φύγει από την Πάτρα το Τμήμα Φιλολογίας και να μετακομίσει στην Καλαμάτα «δεν στηρίζεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά στα προσωπικά πολιτικά κίνητρα του πρωθυπουργού να ενισχύσει τη γενέτειρά του», διαμαρτύρεται το ΔΕΠ των Πατρινών φιλολόγων με αφορμή φήμες ότι τους κατεβάζουν στην Καλαμάτα, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώνονται από το υπουργείο Παιδείας.

* «Εάν καταργήσετε το Γραφείο Αθήνας της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και μας μεταφέρετε στο Αργοστόλι, θα επιβαρύνετε τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος με το κόστος των μετακινήσεών μας, διότι τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής διδάσκουμε σε ΑΕΙ της Αττικής, όπου και διαμένουμε», αντιδρά με έγγραφό του ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ναπολέων Μαραβέγιας.

• Τυχόν συνένωση του Πανεπιστημίου με το Πολυτεχνείο Κρήτης «είναι άστοχη ακαδημαϊκά, δεν θα αποκομίσει όφελος στην Πολιτεία και θα ανοίξει έντονη διαμάχη στις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης», προειδοποίησε το υπουργείο Παιδείας η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το σχέδιο «Αθηνά» για την ανασύνταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της Ελλάδας, από τον οποίο φημολογείται ότι θα σβήσουν περίπου 150 Τμήματα, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου, είναι η αιτία που η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει χάσει τον ύπνο της. Αύριο ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος υποδέχεται στο γραφείο του τους πρυτάνεις για να συζητήσουν τα κριτήρια των συγχωνεύσεων. Με την ίδια ατζέντα θα συναντηθεί και με τους προέδρους των ΤΕΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΤτΚ», στο κόκκινο βρίσκονται τουλάχιστον δύο Πανεπιστήμια, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία απειλούνται με… ολική διαγραφή καθώς και δεκάδες τμημάτων ΤΕΙ κυρίως και δευτερευόντως Πανεπιστημίων. Το υπουργείο Παιδείας έχει αναθέσει σε εταιρία την εκπόνηση σχετικής μελέτης κόστους 137.000 ευρώ.

Η μικροσκοπική ανάλυση της Ανώτατης Εκπαίδευσης βρίσκεται σε εξέλιξη από καιρό. Τα Τμήματα αναλύονται με κριτήρια το εύρος των γνωστικών αντικειμένων τους, τις δηλώσεις προτίμησης που συγκεντρώνουν στις Πανελλαδικές, τον αριθμό των ενεργών φοιτητών, τους ρυθμούς αποφοίτησης, τις υποδομές και βεβαίως τον αριθμό των μονίμων διδασκόντων τους, δεδομένου ότι η Τρόικα έχει κλείσει τη στρόφιγγα για προσλήψεις συμβασιούχων.

Οι συζητήσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας δεν θα διαρκέσουν περισσότερο από ένα δίμηνο. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του νέου χάρτη για να τυπωθεί το νέο μηχανογραφικό δελτίο των πανελλαδικών εξετάσεων του προσεχούς Μαΐου. Οι αποφάσεις θα εφαρμοστούν άμεσα, από το ακαδημαϊκό έτος 2013-14. Εάν υιοθετηθεί πλήρως το αρχικό σχέδιο, τον Σεπτέμβριο του 2013 θα λειτουργούν στη χώρα 350 Τμήματα αντί 500 που λειτουργούν σήμερα.

Ο Κ. Αρβανιτόπουλος έχει δεσμευτεί, με αλλεπάλληλες δηλώσεις του τόσο στα ΜΜΕ όσο και στη Βουλή, ότι ο εξορθολογισμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν θα έχει επιπτώσεις ούτε στον αριθμό των εισακτέων ούτε στον αριθμό των μονίμων διδασκόντων. Μάλιστα, σε συνομιλία του με τον «ΤτΚ» ήταν καθησυχαστικός και προς τους φοιτητές των Τμημάτων που θα συγχωνευτούν με Τμήματα άλλων πόλεων.

Ο υπουργός εμφανίστηκε ανοικτός σε μεταβατικές διατάξεις που θα επιτρέπουν στους φοιτητές υπό συγχώνευση Τμημάτων να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους στο Τμήμα που ανήκουν σήμερα, όπου όμως θα διακοπεί η εισαγωγή νέων φοιτητών. Τέτοια μεταχείριση θα επιφυλαχθεί σε Τμήματα από τα οποία η μετακόμιση των φοιτητών στη νέα έδρα θα συνεπάγεται υψηλό κόστος για τις οικογένειές τους λόγω της απόστασης.

Οι φοιτητές, που θα κριθεί ότι δεν ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία, θα μετακινηθούν στα νέα «σούπερ» Τμήματα που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις. Ανησυχία εκφράζεται για τις αντοχές των νέων Τμημάτων σε υποδομές και προσωπικό προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην αύξηση του φοιτητικού πληθυσμού τους, δεδομένου ότι στο σύνολό της η Ανώτατη Εκπαίδευση έχει ήδη υποστεί βαριά οικονομική αιμορραγία από τα απανωτά Μνημόνια.

Ρύθμιση για την ανακατανομή των φοιτητών συμπεριέλαβε το υπουργείο Παιδείας σε νομοσχέδιο-σκούπα. Η ρύθμιση δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν μαθήματα που έχουν διδαχθεί και εξεταστεί επιτυχώς στο Τμήμα προέλευσής τους. «Κατά περίπτωση, αναφέρει, οι φοιτητές απαλλάσσονται από την εξέταση των μαθημάτων ή των ασκήσεων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος υποδοχής που διδάχθηκαν στο Τμήμα προέλευσης και δύνανται να ενταχθούν σε διαφορετικό εξάμηνο από αυτό της εγγραφής τους». Ωστόσο, αυτή είναι μια κεντρική ρύθμιση, η οποία μπορεί να προσκρούσει σε διαφωνίες των Τμημάτων για την αντιστοιχία των προγραμμάτων σπουδών κι έτσι να… πληρώσει το μάρμαρο ο μετακινούμενος φοιτητικός πληθυσμός.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού, οι πανεπιστημιακοί φοβούνται μήπως το υπουργείο καταλήξει στο σενάριο των «ξαφνικών θανάτων» και κλείσει ακαριαία τα Τμήματα χωρίς μέριμνα για μεταβατικές διατάξεις.

Γιούλη Μανώλη, στον Τύπο της Κυριακής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.