Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τα πιο «ζόρικα» αυγά στον κόσμο

7 Δεκεμβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Ανήκουν σε οστρακόδερμο και αντέχουν σε κάθε κακουχία και «βασανιστήρια»

Τα πιο «ζόρικα» αυγά στον κόσμοΕπιστήμονες στην Πολωνία μελέτησαν τα αυγά ενός οστρακόδερμου και διαπίστωσαν ότι τα αυγά αυτά είναι τα πιο ανθεκτικά από οποιοδήποτε άλλο είδος στον πλανήτη. Μπορούν να αντέχουν και να μην παθαίνουν τίποτε σχεδόν σε κάθε επιβλαβή παράγοντα. Τα αυγά υπέστησαν πλήθος «βασανιστηρίων» και άντεξαν προστατεύοντας τα έμβρυα τους.

Πανίσχυρα!

Τα αυγά ανήκουν στο οστρακόδερμο Eucypris virens που ζει σε γλυκά νερά και τα μελέτησαν ειδικοί του Πανεπιστημίου του Γκντάνσκ. Τα αυγά του E.virens προστατεύουν τα έμβρυα από το κρύο αφού δεν παθαίνουν τίποτε αν εκτεθούν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν παθαίνουν τίποτε αν εκτεθούν σε ακτινοβολία, αν ρίξουν πάνω τους αλατόνερο ή χωνευτικά ένζυμα, αν στερηθούν το οξυγόνο ή ακόμη και αν εκτεθούν σε εντομοκτόνα!

Οι ερευνητές εξέθεσαν τα αυγά σε θερμοκρασία -72 βαθμών Κελσίου για 3 εβδομάδες. Τα ακτινοβόλησαν με υπεριώδη ακτινοβολία Β για δέκα ώρες, τους στέρησαν το οξυγόνο για μια εβδομάδα, τα έβαλαν να αναπτυχθούν σε συνθήκες απόλυτου σκότους χωρίς καθόλου νερό, τα έβαλαν σε νερό υψηλής αλατότητας και τα εξέθεσαν σε εντομοκτόνα. Τίποτε από όλα αυτά δεν κατάφερε να πειράξει έστω και στο ελάχιστο τα τρομερά αυτά αυγά. Το μόνο που κάπως «ενόχλησε» τα αυγά του E.virens ήταν η υπεριώδης ακτινοβολία UV-B που η μόνη επίδραση που είχε ήταν ότι καθυστέρησε λίγο την εκκόλαψη τους. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Freshwater Biology

Θοδωρής Λαΐνας

This entry was posted on Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου, 2012 at 18:01 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply