Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η πτώση του «Mr Express Service»

23 Νοεμβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Ελεύθερος αφέθηκε μετά την προσαγωγή του στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ο ιδιοκτήτης της Express Service Γιάννης Ραπτόπουλος, ο οποίος συνελήφθη για χρέη προς το Δημόσιο ύψους 7,9 εκατ. ευρώ (μεταξύ αυτών και μη καταβολή εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία). Εις βάρος του 69χρονου επιχειρηματία ασκήθηκε ποινική δίωξη για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο κατ’ εξακολούθηση και παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο την Πέμπτη.

Ο «Mr Express Service» όπως αποκαλούσαν τον Γιάννη Ραπτόπουλο οι πιο κοντινοί του άνθρωποι στη Θεσσαλονίκη, αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα ήδη από το 2007. «Κάποτε ήμουν πλούσιος, τώρα δεν είμαι. Η επιχείρηση συνεχίζει να είναι ζημιογόνος. Αφού μου έχουν πάρει τους πελάτες παράνομα με αθέμιτο ανταγωνισμό. Αυτές οι ασφαλιστικές μάς έχουν ρημάξει από το ’96 και μετά. Η ζημιά που έχω πάθει είναι μεγάλη», δήλωνε ο πρόεδρος της Express Service σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο του 2010.

Η Express Service, που είναι δικό του δημιούργημα, άρχισε να χτίζεται σταδιακά από το 1975 στη Θεσσαλονίκη, αποτελώντας το «αντίπαλο δέος» της κρατικής ΕΛΠΑ.

Ο ίδιος ο ιδρυτής της είχε εξομολογηθεί ότι ξεκίνησε από πολύ χαμηλά και μόνος του – είχε συνεργείο αυτοκινήτων. Από τα πρώτα στάδια ανάπτυξής της ξεχώρισε για την ποιότητα των υπηρεσιών της, ενώ πολύ γρήγορα κατέκτησε την πρώτη θέση, φτάνοντας σε σημείο να απασχολεί πάνω από 1.300 εργαζομένους. Ωστόσο, με την αύξηση του ανταγωνισμού -κυρίως από μικρότερες εταιρείες οδικής βοήθειας και τις ασφαλιστικές εταιρείες – η εταιρεία, λόγω του μεγάλου δικτύου της και των αυξημένων λειτουργικών δαπανών της, άρχισε να παρουσιάζει ελλείμματα.

Οι οφειλές της Express Service δεν ήταν κρυφές ούτε τα ελλειμματικά της αποτελέσματα (αρνητικά ίδια κεφάλαια και ζημίες). Αναφέρονταν στον δημοσιευμένο ισολογισμό του 2007. Στο ίδιο έγγραφο αναγραφόταν ότι η εταιρεία είχε να ελεγχθεί φορολογικά από το 2001.

Η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών είχε στείλει τότε επιστολή στο υπουργείο Ανάπτυξης, ζητώντας να παρέμβει ο υπουργός γιατί η βορειοελλαδίτικη επιχείρηση λειτουργούσε επί χρόνια με τεράστια ελλείμματα και έθετε σε κίνδυνο τον υγιή ανταγωνισμό.

Όμως το υπουργείο μετέθεσε την ευθύνη των ελέγχων στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Η νομαρχία «έκλεισε» με συνοπτικές διαδικασίες την υπόθεση, αλλά η εκκρεμότητα παρέμενε. Μάλιστα, σε επιστολή της προς το υπουργείο Ανάπτυξης, ανέφερε ότι η Express Service είχε συγκαλέσει γενική συνέλευση (25/7/2009) με θέμα την αύξηση κεφαλαίου κατά 37,8 εκατ. ευρώ και πλέον δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της λύσης της!

Ο ιδιοκτήτης της Express Service, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, διέθετε ισχυρές πολιτικές φιλίες, ζούσε στην πολυτελή βίλα του στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτούσε εκδηλώσεις της νομαρχίας (η οποία ήταν υπεύθυνη για τον έλεγχο των επιχειρήσεών του) αν και χρωστούσε στο ΙΚΑ αρκετά μεγάλα ποσά! Το 1997, έγινε για σύντομο διάστημα και εκδότης, προσφέροντας 1,2 δισ. δραχμές για να αποκτήσει τις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» από το συγκρότημα Βελλίδη.

Η φιλία με τον Τσοχατζόπουλο
Το 2001, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής επιχείρησης. Ο Ι. Ραπτόπουλος προσέφυγε για ακύρωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που απέρριψε το αίτημά του. Και ενώ η εταιρεία όδευε προς αναστολή λειτουργίας, στο υπουργείο Ανάπτυξης ανέλαβε ο Ακης Τσοχατζόπουλος (τον οποίο στη Θεσσαλονίκη θεωρούν φίλο του Ι. Ραπτόπουλου). Τελικά αποφασίστηκε η αναστολή της προηγούμενης απόφασης.

Κώστας Ντελέζος

This entry was posted on Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου, 2012 at 21:49 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply