Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τα προνόμια των VIP στις φυλακές Κορυδαλλού

Νοέμβριος 19th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Οι «διάσημοι» της 6ης πτέρυγας απολαμβάνουν προνόμια στις λεγόμενες σουίτες των φυλακών

Γείτονες στα κελιά της 6ης πτέρυγας των φυλακών του Κορυδαλλού, που θεωρείται η πτέρυγα των VIP, είναι τον τελευταίο καιρό πολιτικοί, επιχειρηματίες και άλλοτε οικονομικοί παράγοντες της χώρας.

Πρόσωπα γνωστά, που και ως έγκλειστοι συγκεντρώνουν επάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας, δεν συναντώνται πλέον σε κεντρικά καφέ ή εστιατόρια της Αθήνας αλλά στους διαδρόμους ή στο προαύλιο των φυλακής όπου παραμένουν κρατούμενοι. Σύμφωνα με τον αρχιφύλακα και αντιπρόεδρο των σωφρονιστικών υπαλλήλων Αντώνη Αραβαντινό, πρόκειται «για πλούσιους που περνάνε καλά και στις φυλακές». Τα όσα είπε ο Αντ. Αραβαντινός στην αρμόδια για θέματα σωφρονιστικής πολιτικής επιτροπή της Βουλής προκάλεσαν συζητήσεις γύρω από τα προνόμια αλλά και την καθημερινότητα των VIP κρατουμένων του Κορυδαλλού.

Η «ΠΑΡΕΑ» ΤΟΥ ΑΚΗ
Ανάμεσα στους «υψηλούς φιλοξενουμένους» της 6ης πτέρυγας περιλαμβάνονται ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, ο γνωστός επιχειρηματίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη Γιώργος Σαχπατζίδης, ο έτερος επιχειρηματίας της υπόθεσης Αστέριος Οικονομίδης, αλλά και ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος. Τι και αν το κατηγορητήριο τους θέλει να δρούσαν σαν ομάδα που ξέπλενε μαύρο χρήμα από μίζες… Οι σχέσεις μεταξύ τους δεν είναι οι καλύτερες. Οπως λέγεται, δεν έχει καμία επαφή ο Ακης Τσοχατζόπουλος ούτε με τον εξάδελφό του ούτε με τον παλαιό συνεργάτη του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Στην πτέρυγα των «διάσημων κατηγορουμένων» κρατείται ο πρώην μεγαλοπαράγοντας του ποδοσφαίρου Μάκης Ψωμιάδης, ο οποίος μάλιστα έχει φροντίσει να είναι στο ίδιο κελί με τον γιο του Σταύρο Ψωμιάδη, ο οποίος μπήκε στη φυλακή λίγο καιρό μετά τον πατέρα του.

Εκεί βρίσκεται και ο Λάκης Γαβαλάς, ο οποίος μέχρι πρότινος μονοπωλούσε τις εκπομπές και τις σελίδες των περιοδικών λάιφσταϊλ. Ο γνωστός μόδιστρος, μετά τις διαδοχικές συλλήψεις και αφού προηγουμένως είχε κάνει μία στάση στις φυλακές του Μαλανδρίνου για χρέη προς το Δημόσιο και μη καταβολή ΦΠΑ, κατέληξε και αυτός στην 6η πτέρυγα του Κορυδαλλού. Δικηγόροι που έτυχε να τον συναντήσουν υπό συνθήκες κράτησης έχουν να λένε ότι είναι ιδιαίτερα ευγενής. Φροντίζει εξάλλου και μέσα στη φυλακή να διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση. Για τον λόγο αυτόν αθλείται όσο περισσότερο μπορεί. Οσοι ξέρουν τις διατροφικές του συνήθειες, λένε ότι έχει αδυναμία στις ρυζογκοφρέτες, τις οποίες αγοράζει από την καντίνα των φυλακών.

ΟΙ ΧΟΥΝΤΙΚΟΙ
Συγκάτοικος στην ίδια πτέρυγα, ίσως από τους παλαιότερους εκεί, είναι ο τελευταίος κρατούμενος από τους πρωταιτίους της χούντας Νίκος Ντερτιλής. Στο παρελθόν είχαν κρατηθεί ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και ο πρώην δικαστής Ευάγγελος Καλούσης για την υπόθεση του αποκαλούμενου παραδικαστικού κυκλώματος.

Η φύση των εγκλημάτων – οικονομικών στη συντριπτική τους πλειονότητα – έχει οδηγήσει στην 6η πτέρυγα όλους αυτούς τους ανθρώπους, τους οποίους συνοδεύει ο μύθος (ή η πραγματικότητα;) ότι εφόσον διαθέτουν χρήματα μπορούν να περνούν καλύτερα, συγκριτικά βέβαια με άλλους συγκρατουμένους τους και όχι με την προηγούμενη ζωή τους εκτός των τειχών.

Ωστόσο, όπως λέει ένας σωφρονιστικός υπάλληλος, υπάρχει και ένας άλλος βασικός λόγος που όλοι αυτοί οι κρατούμενοι συγκεντρώνονται σε μία πτέρυγα. Και αυτός δεν είναι άλλος από το να αποφευχθούν ενδεχομένως βίαια επεισόδια εις βάρος τους ή ακόμη και να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από άλλους ποινικούς κρατουμένους.

Οι ένοικοι της 6ης πτέρυγας, κατά κοινή ομολογία όσων γνωρίζουν καλά τα κατατόπια των φυλακών, έχουν την τύχη να μη στριμώχνονται με πολλούς άλλους μαζί στον ίδιο θάλαμο. Οι πιο προνομιούχοι βρίσκονται μόνοι τους σε ένα κελί, ενώ άλλοι είναι υποχρεωμένοι να μοιράζονται με κάποιους άλλους τις λεγόμενες σουίτες του Κορυδαλλού. Ολα όμως τα κελιά διαθέτουν τηλεόραση.

ΤΟ ΜΕΝΟΥ
Οσο για το μενού, δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν το διαιτολόγιο των φυλακών. Μπορούν – όπως και όλοι οι υπόλοιποι κρατούμενοι, ανεξάρτητα από την πτέρυγα στην οποία βρίσκονται – να γεύονται ό,τι τραβάει η όρεξή τους. Αρκεί να έχουν χρήματα για να πληρώνουν τα εδέσματα που παραγγέλλουν. Ελάχιστοι πάντως από τους διάσημους κρατουμένους της 6ης πτέρυγας επιλέγουν να παραγγείλουν φαγητό εκτός των φυλακών.

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας των Σωφρονιστικών Καταστημάτων προβλέπει ότι οι κρατούμενοι μπορούν, με δικά τους βέβαια έξοδα, να κάνουν ατομικές παραγγελίες ειδών διατροφής. Οι παραγγελίες δίνονται είτε στην καντίνα της φυλακής, είτε στον προμηθευτή φυλακών που έχει επιλεγεί κατόπιν διαγωνισμού, είτε απευθείας στο ελεύθερο εμπόριο. Υπάρχουν και οι πιο τυχεροί, οι οποίοι μπορούν να γευτούν σπιτικό φαγητό από τους συγγενείς που τους επισκέπτονται, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι το «ταπεράκι» θα ελεγχθεί από την αρμόδια υπηρεσία των φυλακών. Το μόνο που δεν επιτρέπεται να φέρουν οι συγγενείς των κρατουμένων είναι φρούτα. Κατά τα άλλα, κρέατα, λαχανικά, ψάρια, ακόμη και καπνιστός σολομός, όπως είπε ο Αντ. Αραβαντινός στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, βρίσκονται στο ημερήσιο διαιτολόγιο των κρατουμένων ανάλογα με το βαλάντιό τους.

Οι κρατούμενοι για ευνόητους λόγους – αποφυγή κλοπής – δεν έχουν επάνω τους χρήματα. Η πληρωμή στο κυλικείο γίνεται με μάρκες ή με συμψηφιστικά κουπόνια. Ο υπεύθυνος του κυλικείου, μάλιστα, κρατάει και το σχετικό τεφτέρι ξεχωριστά για τα χρέη του κάθε κρατουμένου. Οσο για την αγορά ειδών επί πιστώσει, ρητά απαγορεύεται.

Μίνα Μουστάκα

This entry was posted on Δευτέρα, Νοέμβριος 19th, 2012 at 23:44 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply