Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Χρυσά αντικείμενα θρακικής φυλής βρέθηκαν στη Βουλγαρία

9 Νοεμβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Χρυσά αντικείμενα θρακικής φυλής βρέθηκαν στη ΒουλγαρίαΧρυσά αντικείμενα της Θρακικής φυλής των Γετών, τα οποία χρονολογούνται στα τέλη του τετάρτου ή στις αρχές του τρίτου π. Χ. αιώνος ανακαλύφθηκαν σε οστεοθήκη στο βορειοανατολικό τμήμα της Βουλγαρίας.

Η φυλή των Γετών κατοικούσε στο νότιο-ανατολικό τμήμα της Ευρώπης και στις δύο πλευρές του Δούναβη, από τη 2η χιλιετία π.Χ. έως τον 3ο μ.Χ. αιώνα.

Η βουλγάρα αρχαιολόγος, Ντιάνα Γκέρκγοβα, εξήγησε ότι πρόκειται για ξύλινο κιβώτιο, το οποίο βρέθηκε σε ανώτερο στρώμα του τύμβου του Ομουρτάγκ και περιέχει καμένα οστά και προσφορές εξαιρετικής τέχνης από χρυσό.

Οι προσφορές ήταν τυλιγμένες σε πανί του οποίου η ύφανση περιέχει και χρυσή κλωστή. Μέρος του θησαυρού αποτελούν επίσης ένα διάδημα στολισμένο με κεφάλια λεόντων και φανταστικών ζώων, βραχιόλια, ένα δαχτυλίδι με ανάγλυφη μορφή του Έρωτα, καθώς και στολισμένα ηνία αλόγου.

Ο θησαυρός βρίσκεται στον υψηλότερο τύμβο, ο οποίος σηματοδοτεί την κορύφωση του πολιτισμού της Γετών.

Ο τύμβος είναι μέρος της ίδιας νεκρόπολης όπου βρίσκεται ο τάφος του Σβεστάρι, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1982 και περιλαμβάνεται στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.

ΕΘΝΟΣ

This entry was posted on Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου, 2012 at 23:16 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply