Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

«Ξεπερνά τα 100 δισ. το κατοχικό δάνειο»

Οκτώβριος 30th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Για το κατοχικό δάνειο, τις πολεμικές επανορθώσεις και ατομικές αποζημιώσεις μίλησε στην εκπομπή του MEGA «Πρωταγωνιστές» με τον Σταύρο Θοδωράκη ο Γερμανός Χάγκεν Φλάισερ, καθηγητής της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που το 1985 πολιτογραφήθηκε Έλληνας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φλάισερ, ο οποίος υπήρξε ο ιστορικός που υπερασπίστηκε σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς τα δίκαια της Ελλάδας απέναντι στον ναζισμό, η χώρα μας πρέπει να ρίξει όλο το βάρος στο κατοχικό δάνειο και να εγκαταλείψει τις επανορθώσεις που είναι διακρατικό ζήτημα.

Όπως τόνισε, η Γερμανία δεν μπορεί «με καμία κυβέρνηση να δώσει επανορθώσεις, όσο και να λέμε ότι τις δικαιούμαστε και έχουμε δίκιο», γιατί -όπως είπε- θα δημιουργηθεί προηγούμενο για όλες τις άλλες χώρες.

Ερωτηθείς πόσο είναι το κατοχικό δάνειο, ο καθηγητής σημείωσε πως ο ίδιος, με τα σημερινά δεδομένα, το υπολογίζει σε περίπου 7 δισ. ευρώ, αλλά «χωρίς 1 σεντ τόκο». Εάν συνυπολογισθεί ο τόκος και ο επιτοκισμός, είπε, το ποσό ξεπερνά τα 100 δισ.

Ο ίδιος δήλωσε πως υπάρχουν ακόμη δυνατότητες για τους Έλληνες να διεκδικήσουν ατομικές αποζημιώσεις, παρότι μέχρι σήμερα η ελληνική πλευρά δεν κατάφερε να επιβάλει τη δική της θέση ακόμη και στα διεθνή δικαστήρια, όπου οι Γερμανοί επικαλούνται διάφορες κατά καιρούς διευκολύνσεις προς τους Έλληνες όπως τα «115 εκατ. μάρκα που πληρώθηκαν στα θύματα ναζιστικών διώξεων για λόγους φυλής, θρησκείας και κοσμοθεωρίας».

Κληθείς να πει ποια είναι κατά την άποψή του η καλύτερη μέθοδος για να διεκδικήσει η ελληνική πλευρά τα χρήματα αυτά, ο Χάγκεν Φλάισερ εστίασε στην ανάγκη να αλλάξει το κλίμα διεθνώς για την Ελλάδα και να δημοσιοποιηθούν ευρέως τα ελληνικά αιτήματα. Είπε χαρακτηριστικά:

«Να δημιουργηθεί κλίμα και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα να αλλάξει κάπως. Δυστυχώς και πάρα πολλές άλλες χώρες μας βλέπουν με μισό μάτι, ιδίως όταν ζητάμε κάτι για τον πόλεμο που ενδεχομένως κι οι ίδιες έχουν κάποιες αξιώσεις. Γι’ αυτό και πρέπει να τονίζουμε ότι ζητάμε κάτι εντελώς άλλο, που δεν έχει σχέση με επανορθώσεις… Να φανεί ότι πραγματικά υπάρχουν τα Καλάβρυτα, υπάρχει το Δίστομο. Δεν το ξέρουν και λένε ότι είναι κόλπο των Ελλήνων τώρα που έχουν ‘μπατιρίσει’ και ξεφουρνίζουν απίθανες αξιώσεις για να βγάλουν ας πούμε τα χρέη τους».

Megatv.gr

This entry was posted on Τρίτη, Οκτώβριος 30th, 2012 at 15:03 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply