Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Κρούσμα λύσσας σε αλεπού στην Κοζάνη – Ανακοίνωση του Κυνηγετικού συλλόγου Γρεβενών

24 Οκτωβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Σε έξαρση η λύσσα στα γειτονικά Σκόπια

Τον πανικό σκόρπισε στην κοινότητα του Παλαιοκάστρου στην Κοζάνη η επιδρομή μιας αλεπούς η οποία έφτασε στην πλατεία του χωριού και επιτέθηκε σε ένα μικρό σκυλί δαγκώνοντάς το, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από λύσσα!

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, οι κάτοικοι του χωριού καταδίωξαν το άρρωστο αγρίμι με πέτρες και ξύλα και κατάφεραν να το σκοτώσουν πριν επιτεθεί σε ανθρώπους ή άλλα ζώα. Αμέσως έφτασε στην περιοχή κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης που επιβεβαίωσε ότι η αλεπού είχε προσβληθεί από την ασθένεια η οποία παρουσιάζει έξαρση στα γειτονικά Σκόπια.

Το Νομαρχιακό συμβούλιο Κοζάνης μελετά μια σειρά μέτρων για την αποφυγή της μετάδοσης της λύσσας στα ζώα της περιοχής, ενώ ο τοπικός κυνηγετικός σύλλογος ενημέρωσε τα μέλη του να κάνουν στα σκυλιά τους αντιλυσσικό εμβόλιο και να ενημερώσουν αμέσως μόλις αντιληφθούν περίεργες συμπεριφορές σε σκύλους, γάτες, αλλά και κουνάβια, αλεπούδες ή άλλα άγρια ζώα.

Ανακοίνωση του Κυνηγετικού συλλόγου Γρεβενών

Μετά από δειγματοπηπτική εξέταση που πραγματοποιήθηκε από κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, βρέθηκε κρούσμα λύσσας σε αλεπού πολύ κοντά στην περιοχή μας. Το δείγμα είναι ποσοστιαία ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Προκειμένου να περιοριστεί η έκταση του φαινομένου, παρακαλούνται οι κυνηγοί να αναφέρουν στο σύλλογο κάθε ύποπτο περιστατικό κατοικιδίου ή άγριου σαρκοφάγου που βρίσκεται νεκρό ή παρουσιάζει ασυνήθιστη συμπεριφορά ή εκδηλώνει κλινική εικόνα που παραπέμπει σε λύσσα και να προβούν άμεσα στην εφαρμογή αντιλλυσικού εμβολίου στα ζώα τους.

Προσοχή! Δεν αγγίζουμε ύποπτα νεκρά ζώα.

(Συμπτώματα: Οι σκύλοι εμφανίζουν ανησυχία, απρόκλητα και βραχνά γαυγίσματα, σιελόρροια, το ζώο γίνεται ευερέθιστο, επιθετικό και ξύνει έντονα την πληγή που δαγκώθηκε.
Στα άγρια ζώα εμφανίζεται φιλικότητα και απώλεια φυσικού ενστίκτου του ανθρώπου καθώς και άσκοπη μετακίνηση).

This entry was posted on Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου, 2012 at 11:53 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ, ΚΟΖΑΝΗ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply