Ο Πίτερ Ρίπον δεν έπαιξε ποτέ ρεπορτάζ για κακοποίηση παιδιών από τον σερ Τζίμι Σάβιλ

Αρχισυντάκτης του BBC απολύθηκε γιατί «κάλυψε» παλιό συνάδελφοΈνας από τους αρχισυντάκτες του Newsnight, από τις πιο γνωστές δημοσιογραφικές εκπομπές του BBC, απομακρύνθηκε από τη θέση του γιατί δεν μεταδόθηκε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που αφορούσε την υπόθεση του σερ Τζίμι Σάβιλ, παλιού παρουσιαστή για τον οποίο έχουν γίνει καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Ο Πίτερ Ρίπον υποστήριξε σε μπλογκ του BBC μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση με τον παρουσιαστή ότι απέρριψε το ρεπορτάζ, που επρόκειτο να μεταδοθεί πέρυσι το Δεκέμβριο, για δημοσιογραφικούς λόγους και όχι γιατί έκανε ενοχλητικές αποκαλύψεις για την υπόθεση.

Οι δημοσιογράφοι που έκαναν το ρεπορτάζ, η Μέιριον Τζόουνς και η Λιζ ΜακΚέαν, μίλησαν με τουλάχιστον τέσσερις καταγγέλουσες.

Ακόμη επιβεβαίωσαν ότι η αστυνομία στο Σάρεϊ είχε αρχίσει έρευνα για τις καταγγελίες το 2007, όταν δηλαδή ζούσε ακόμη ο Σάβιλ. Αργότερα ενημέρωσαν τους προϊσταμένους τους στο Newsnight ότι η αστυνομία ελλείψει επαρκών στοιχείων δεν άσκησε κατηγορίες κατά του Σάβιλ.

Μετά από αυτό ζητήθηκε από τις δημοσιογράφους να σταματήσουν την έρευνα και το ρεπορτάζ δεν μεταδόθηκε.

Η όλη υπόθεση συγκάλυψης από το Newsnight καλύπτεται σε ρεπορτάζ μιας άλλης δημοσιογραφικής εκπομπής του BBC, του Panorama, που μεταδίδεται τη Δευτέρα.

Όπως ανέφερε το δίκτυο, ο Ρίπον απομακρύνεται άμεσα από τα καθήκοντά του (αλλά δεν έχει απολυθεί από το BBC) ενώ χαρακτηρίζει κάποιες από τις ανακρίβειες στις οποίες περιέπεσε ο Ρίπον «βαθιά ανησυχητικές». Ανήγγειλε δε και τη διεξαγωγή έρευνας για την υπόθεση του Newsnight, πέρα από την έρευνα για τις σχέσεις Σάβιλ και BBC.

Ο Ρίπον είχε γράψει ότι αφενός δεν υπάρχουν στοιχεία κατά του BBC και αφετέρου ότι η εκπομπή δεν είχε νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις Αρχές. Στην πραγματικότητα έχουν γίνει καταγγελίες για περιστατικά κακοποίησης μέσα στους χώρους του BBC, ενώ και κάποιες από τις γυναίκες που μίλησαν στο Newsnight δεν είχαν εμφανιστεί στην αστυνομία.

Για το ίδιο ζήτημα παρενέβη και ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που μίλησε για εξοργιστικές εξελίξεις για την υπόθεση και το ρόλο του BBC που γίνονται όλο και χειρότερες.

Ο Τζίμι Σάβιλ, που πέθανε πέρυσι, ήταν από τους πιο γνωστούς παρουσιαστές του BBC με καριέρα δεκαετιών και εξαιρετικά δημοφιλής.

Όπως έγινε γνωστό φέτος, είχε κακοποιήσει σεξουαλικά δεκάδες παιδιά μέσα σε διάστημα τεσσάρων δεκαετιών. Κάποια από τα περιστατικά είχαν γίνει σε χώρους του BBC, υπάρχουν δε καταγγελίες ότι η διεύθυνση του δικτύου γνώριζε για την συμπεριφορά του Σάβιλ και την συγκάλυπτε.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.