Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

8ο Πανελλαδικό Ποντιακό Φεστιβάλ – Ξεσήκωσαν και ενθουσίασαν οι Πόντιοι στο ΟΑΚΑ (Video)

Οκτώβριος 14th, 2012 by Χρήστος Μίμης

http://img.protothema.gr/3DAC872195BA08D66EBB90F7E1F01074.jpgΔεν έπεφτε … καρφίτσα, το απόγευμα του Σαββάτου στο Κλειστό Γήπεδο του Ο.Α.Κ.Α. στην Καλογρέζα, όπου περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες και 2.000 Πόντιοι χορευτές από όλη την Ελλάδα, ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους, ποντιακής και όχι μόνο καταγωγής, που παρακολούθησαν το 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που με επιτυχία διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ της Ιστορίας του Πόντου, που επιμελήθηκε ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβρά, που ανέλαβε και τη σκηνοθεσία όλης της βραδιάς.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες της Ποντιακής Μούσας, περισσότεροι από 2.000 νέοι και νέες από 450 ποντιακούς συλλόγους απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ εμφανίστηκαν ο Γιώργος Νταλάρας και η Σοφία Παπάζογλου. Παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης και η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου. Στο μουσικό μέρος, παρουσιάστηκε το έργο «Πόντος» του Πόντιου μουσικοσυνθέτη Χρήστου Κεμανετζίδη, που ξεσήκωσε τα πλήθη.

Το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον Ποντιακό Ηγεμονικό Οίκο των Γαβράδων, ο οποίος χάρισε στον Ελληνισμό διανοούμενους, καλλιτέχνες αλλά και τον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά που τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Κεντρικό σύνθημα: «90 Χρόνια Πυρρίχιος Δρόμος» για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την Ανταλλαγή των Πληθυσμών καθώς επίσης και στον «δρόμο της φωτιάς» που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν οι Πόντιοι πρόσφυγες, με τεράστια προβλήματα, δυσκολίες, απώλειες, και θυσίες.

Παναγιώτης Σαββίδης

This entry was posted on Κυριακή, Οκτώβριος 14th, 2012 at 09:46 and is filed under ΜΟΥΣΙΚΗ -ΤΑΙΝΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply