Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Γιορτή για τον Ποντιακό Ελληνισμό με ηχηρές υπογραφές

12 Οκτωβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Οι Κ. Γαβράς, Γ. Νταλάρας, Ιερ. Μιχαηλίδης και άλλοι συμπράττουν στη βραδιά

Γιορτή για τον Ποντιακό Ελληνισμό με ηχηρές υπογραφές

Από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά έως τον τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα και από τον ηθοποιό Ιεροκλή Μιχαηλίδη έως τη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου. Πολλοί είναι εκείνοι που επιστρατεύουν τις δυνάμεις τους το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ όπου διοργανώνεται το 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

Στην αρχή της εκδήλωσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ της ιστορίας του Πόντου σε σκηνοθεσία του Κώστα Γαβρά, ο οποίος έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία όλης της βραδιάς. Στη βραδιά θα κάνει έκτακτη εμφάνιση ο Γιώργος Νταλάρας και η Σοφία Παπάζογλου ενώ θα την παρουσιάσουν ο Ι. Μιχαηλίδης και η Π. Τσαπανίδου.

Θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες της «ποντιακής μούσας», περισσότεροι από 2000 χορευτές, νέοι και νέες από 450 ποντιακούς συλλόγους απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον Ποντιακό Ηγεμονικό Οίκο Γαβράδων ο οποίος χάρισε στον ελληνισμό διανοούμενους, καλλιτέχνες αλλά και τον ΄Αγιο Θεόδωρο Γαβρά που τιμάται από την ορθόδοξη εκκλησία.

Το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ είναι «90 χρόνια Πυρρίχιος Δρόμος» παραπέμπει στα 90 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και την Ανταλλαγή των Πληθυσμών, καθώς επίσης και στον «δρόμο της φωτιάς» που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν οι Πόντιοι πρόσφυγες με προβλήματα, απώλειες, δυσκολίες και θυσίες. Χορηγοί του Φεστιβάλ είναι η Εθνική Τράπεζα, ο ΟΤΕ, η ΕΚΟ, ο ΟΛΠ και η AEGEAN.

 

pontofestival2012@gmail.com

This entry was posted on Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου, 2012 at 18:04 and is filed under ΕΚΔΗΛΩΣΗ, ΜΟΥΣΙΚΗ -ΤΑΙΝΙΑ, Χωρίς κατηγορία. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply