Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

«Λουκέτο» σε 127 εφορίες σε όλη τη χώρα

12 Οκτωβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

«Λουκέτο» σε 127 εφορίες σε όλη τη χώραΤο κλείσιμο 127 εφοριών σε ολόκληρη την επικράτεια δρομολογεί ως τα τέλη Δεκεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας ως στόχο την εξοικονόμηση 15 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία.

Την απόφαση αυτή έλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος ενημερώθηκε για το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Ενοποιήσεων ΔΟΥ

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τη νέα διάρθρωση των ΔΟΥ στη χώρα, έως τέλος του έτους:

-Στην Αττική παραμένουν 41 ΔΟΥ και καταργούνται 28

.Στη Θεσσαλονίκη παραμένουν 11 ΔΟΥ (καταργούνται 6).

-Σε 13 Νομούς (Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αχαΐα, Βοιωτίας, Δωδεκάνησα, Έβρος, Ηράκλειο, Κοζάνη, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα και Χαλκιδικής) παραμένουν από 2 ΔΟΥ και κλείνουν συνολικά 35.

-Σε 36 Νομούς παραμένει 1 εφορία και καταργούνται συνολικά 58.

Οι εφορίες που θα παραμείνουν σε λειτουργία είναι 114 και επιλέχθηκαν όπως αναφέρεται στο πόρισμα με οικονομικά κριτήρια, όπως η φοροδοτική ικανότητα και ο αριθμός συναλλασσομένων (φυσικά και νομικά πρόσωπα). Επιπλέον, ελήφθησαν υπόψη κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, όπως η δυσκολία πρόσβασης, ο νησιωτικός και ορεινός χαρακτήρας, καθώς και οι ακριτικές – παραμεθόριες περιοχές, με σκοπό, όπου καταργούνται ΔΟΥ, να δημιουργηθούν Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Τα Γραφεία αυτά θα στεγαστούν στα υφιστάμενα κτίρια των ΟΤΑ ή των ΚΕΠ, με σκοπό τόσο την εξυπηρέτηση των πολιτών σε ενιαίους χώρους, όσο και την επίτευξη συνεργιών μείωσης του συνολικού κόστους λειτουργίας τους.

Το όφελος από τις ενοποιήσεις των ΔΟΥ ανέρχεται σε 800.000 ευρώ ανά μήνα, ενώ το αντίστοιχο κόστος θα ανέλθει σε 4 εκατ. ευρώ και συνεπώς θα αποσβεστεί σε 5 μήνες περίπου. Το συνολικό όφελος κατά τη διετία 2013-2014 θα ανέλθει σε 15 εκατ. ευρώ.

Η εξοικονόμηση κόστους προκύπτει από την παράδοση μισθωμένων κτιρίων (π.χ. κτίριο ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής με ετήσιο μίσθωμα 264.000 ευρώ κτίριο ΔΟΥ Τούμπας με ετήσιο μίσθωμα 157.000 ευρώ , κτίριο ΔΟΥ Β’ Πατρών με ετήσιο μίσθωμα 176.000 ευρώ , κτίριο ΔΟΥ Β’ Κέρκυρας με ετήσιο μίσθωμα 127.000 ευρώ) και τη μεταστέγαση σε ιδιόκτητα κτίρια.

Οπουδήποτε δεν διατίθενται ιδιόκτητα κτίρια, διενεργούνται άμεσα διαγωνισμοί, με σκοπό τη μείωση των μισθωμάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η βελτίωση της λειτουργίας των εφοριών θα προκύψει από την ενοποίηση του διάσπαρτου προσωπικού των υφιστάμενων ΔΟΥ. Όπως τονίζεται η πλειοψηφία των ΔΟΥ Β’ Τάξης είχαν λιγότερους από 10 εργαζομένους, ενώ παράλληλα σε ΔΟΥ Α’ Τάξης υπήρχαν Τμήματα με 1 εργαζόμενο και τις καθιστούσε μη παραγωγικές.

Όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας: «Αναδιαρθρώνεται ο χάρτης των ΔΟΥ σε ολόκληρη τη χώρα. Πλέον θα έχουμε καλύτερη λειτουργία , με περισσότερους ελέγχους, περισσότερα έσοδα και μικρότερο κόστος».

www.imerisia.gr

This entry was posted on Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου, 2012 at 23:15 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply