Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πού «χάθηκαν» δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ

9 Οκτωβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Δικαιούχοι «φαντάσματα» και στα υπόλοιπα ταμεία

http://img.protothema.gr/F6360EDAD8D990289351619B5C6A9144.jpgΆφαντοι περιμένουν ακόμα 55 με 60 χιλιάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ που δεν είχαν απογραφεί έως την περασμένη Παρασκευή που εξέπνεε η προθεσμία , σύμφωνα με δήλωση του διοικητή του Ιδρύματος Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

Όσοι δεν προσήλθαν δεν θα πάρουν την σύνταξη στις 21 Οκτωβρίου, ωστόσο θα μπορούν να συνεχίσουν να απογράφονται στα υποκαταστήματα του Ιδρύματος.

Αν διαπιστωθεί ότι κάποιος έχει εισπράξει παράνομα συντάξεις, θα κληθεί να επιστρέψει τα χρήματα, ενώ θα παραπέμπεται στην Δικαιοσύνη. Ήδη έχουν υποβληθεί 192 μηνύσεις, σύμφωνα με τον κ . Σπυρόπουλο.

Παράνομα καταβάλλονται οι συντάξεις όχι μόνο προς όσους απεβίωσαν αλλά και προς όσους είχαν προσκομίσει πλαστά δικαιολογητικά . Το Πρόγραμμα Αριάδνη που μπαίνει σύντομα σε εφαρμογή θα εντοπίζει τις πλαστές συντάξεις , εξοικονομώντας σημαντικές δαπάνες. Η ωφέλεια υπολογίζεται σε 2 εκατ. ευρώ για το σύνολο των ταμείων.

Μετά τη διακοπή της καταβολής των συντάξεων , θα αρχίσει έρευνα και αν διαπιστωθεί παράπτωμα οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα ενώ θα κινηθούν και όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη διεκδίκηση των παράνομα εισπραχθέντων συντάξεων.

Δικαιούχοι – φαντάσματα παραμένουν εδώ και 10 μέρες και 4.500 συνταξιούχοι του δημοσίου, οι οποίοι δεν προσήλθαν για την απογραφή τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η καταβολή της σύνταξής τους.

Με τις συντάξεις που δεν καταβάλλονται πλέον επιτυγχάνεται εξοικονόμηση 2 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

Από την 1η Οκτωβρίου άρχισε και η απογραφή 1,2 εκατ. συνταξιούχων του ΟΓΑ, η οποία θα διαρκέσει έως και το τέλος Νοεμβρίου.

Πάντως , παρά το όφελος που αποκομίζει το δημόσιο από αυτές τις περιπτώσεις συνταξιούχων που δεν απογράφησαν, μόνο μερικές δεκάδες καταλήγουν στη δικαιοσύνη.

Από την περυσινή απογραφή σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας , προέκυψε μετά από έρευνες και διασταυρώσεις ότι 2.500 συνταξιούχοι – φαντάσματα είχαν αποβιώσει …

Για όσες περιπτώσεις ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και η ταυτοποίηση των στοιχείων, κατατέθηκαν μηνυτήριες αναφορές.

Από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Αύγουστο του 2012, έχουν κατατεθεί 148 μηνυτήριες αναφορές για παρανόμως εισπραχθείσες συντάξεις από διάφορες αιτίες (αναπόγραφοι, διπλοσυνταξιούχοι, εργαζόμενοι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας κ.α.). Το υπουργείο διευκρινίζει ότι δεν συντρέχουν απαραιτήτως προϋποθέσεις υποβολής μηνυτήριας αναφοράς σε όλες τις περιπτώσεις αναπόγραφων συνταξιούχων λόγω θανάτου, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που τα ποσά συντάξεων πιστώθηκαν αχρεωστήτως μετά το θάνατο του δικαιούχου και παρέμειναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

– στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών), οι αναπόγραφοι συνταξιούχοι, στους οποίους δεν καταβάλλεται πλέον σύνταξη, είναι 137. Έχουν ασκηθεί 20 αγωγές και μία μήνυση, το 2011 και 42 αγωγές και τρεις μηνύσεις, το 2012.

Συνολικά από τις προηγούμενες διασταυρώσεις διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 327 υπεραιωνόβιοι συνταξιούχοι που έχουν πεθάνει, λάμβαναν σύνταξη μέχρι το 2011.

Για παράδειγμα γυναίκα που γεννήθηκε στη Ν. Ιωνία Βόλου, λάμβανε σύνταξη, ενώ ήταν πεθαμένη, για 20 χρόνια. Άλλη περίπτωση, ασφαλισμένη στο ΙΚΑ είχε πεθάνει από το 1996 και έως το 2011 κάποιοι εξ ονόματός της, λάμβαναν τη σύνταξή της…

Όμως, όπως αποκαλύφθηκε από τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, μέχρι και το 2011 μόλις 13 υποθέσεις είχαν καταλήξει στη δικαιοσύνη.

Πάντως , δεν είναι λίγοι που σχολιάζουν ότι όταν πρόκειται να μπουν στην πρέσα οι συντάξεις των ζωντανών , επανέρχονται στην επικαιρότητα οι συντάξεις των πεθαμένων…

 

Μαίρη Λαμπαδίτη

This entry was posted on Τρίτη, 9 Οκτωβρίου, 2012 at 15:47 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply