Για τα οικονομικά προβλήματα των ΑΕΙ

http://img.protothema.gr/D21C758E91CA36843223AAC33370F685.jpgΤα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια μετά τις περικοπές στις πιστώσεις τους αλλά και το «κούρεμα» στα αποθεματικά τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου και των πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Πατρών και Παντείου, εκπροσωπώντας το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων.

Ιδιαίτερα συζητήθηκαν τα ζητήματα που σχετίζονται με τον τακτικό προϋπολογισμό, την περικοπή των δαπανών και τα ταμειακά αποθέματα. Οι πρυτάνεις έδωσαν και λεπτομερές υπόμνημα στον υπουργό.

Όπως ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γ. Παναγιωτάκης, τα ταμειακά αποθέματα δεν επαρκούν ούτε για την αποπληρωμή των οφειλών του προηγουμένου έτους, του 2011.

Επίσης, από τους πρυτάνεις τονίστηκε ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις για τους συμβασιούχους, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα λειτουργίας σε πολλά τμήματα των πανεπιστημίων. Την ίδια ώρα, σημείωσαν, εκκρεμεί και ο διορισμός εκατοντάδων μελών Διδακτικού Προσωπικού που ήδη έχει εκλεγεί αλλά δεν έχει ακόμη προσληφθεί.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, σύμφωνα με τους πρυτάνεις, είναι ότι δεν έχει ακόμη διατεθεί το ποσό που αναλογεί για το επικουρικό έργο των μεταπτυχιακών φοιτητών ενώ σε ορισμένα πανεπιστήμια υπάρχει αδυναμία πληρωμής των οφειλόμενων υπερωριών, αργιών, κ.λπ. των εργαζομένων στις Εστίες, οι οποίες λειτουργούν συνεχώς και φυσικά τα Σαββατοκύριακα.

Παράλληλα, οι πρυτάνεις ενημέρωσαν τον υπουργό ότι τα περισσότερα Πανεπιστήμια έχουν ορίσει ημερομηνίες εκλογών Συμβουλίων Διοίκησης, σύμφωνα με το νέο νόμο.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών επεσήμανε ότι στο Ίδρυμα του οποίου προΐσταται, από την ερχόμενη Δευτέρα, στις 12 το βράδυ, και κάθε βράδυ πλέον, θα κλείνουν όλες οι πύλες του Πανεπιστημίου τη νύχτα και θα μένει μία ανοιχτή, η οποία θα είναι φυλασσόμενη ενώ η είσοδος σε αυτήν θα είναι ελεύθερη μόνο για φοιτητές και εργαζομένους στο Ίδρυμα.

Επιπλέον, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ζητώντας την αποβολή των Ρομά που έχουν κατασκηνώσει μέσα στην Πανεπιστημιούπολη εδώ και δέκα χρόνια.

Πρυτάνεις και υπουργός επαναβεβαίωσαν τη θέληση τους για νέα συνάντηση και συζήτηση και, κυρίως, ότι θα κρατήσουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

Μάλιστα, προσκάλεσαν τον Κ. Αρβανιτόπουλο να παραστεί στην επόμενη τακτική σύνοδο των πρυτάνεων που θα γίνει στην Πάτρα στο τέλος Νοεμβρίου.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.