Οι 50 φορολογούμενοι που δήλωσαν τα περισσότερα έσοδα στην Εφορία για το 2011 δεν κατοικούν μόνο στο Κολωνάκι και την Εκάλη αλλά και στο Παγκράτι και την Αχαρνών

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/5ECA9491DCA986DC59280F42E937F623.jpgΤις περιοχές όπου έχουν την έδρα τους οι 50 φορολογούμενοι που δήλωσαν τα περισσότερα εισοδήματα στην Εφορία το οικονομικό έτος 2011 φέρνουν στο φως της δημοσιότητας «ΤΑ ΝΕΑ». Οι «χρυσές» διευθύνσεις βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην Αττική, με κάποιες από αυτές να εντοπίζονται σε συνοικίες-έκπληξη. Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι στο τοπ-50 των φορολογικών ρετιρέ περιλαμβάνονται η Μεγαλόπολη και η Καλαμάτα, ενώ απουσιάζει η Θεσσαλονίκη.

Πέρα από τα αναμενόμενα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας και το Κολωνάκι, στη σχετική λίστα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) περιλαμβάνονται και ταχυδρομικοί κώδικες συνοικιών όπως ο Νέος Κόσμος, το Παγκράτι, η περιοχή γύρω από το γήπεδο της Αλεξάνδρας καθώς και ένα τμήμα του υποβαθμισμένου Κέντρου ανάμεσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο και την Αχαρνών.

Εκτός των στενών ορίων του Δήμου Αθηναίων, διευθύνσεις των κατοικιών των 50 πιο πλούσιων ευσυνείδητων φορολογουμένων βρίσκονται στο Νέο Ηράκλειο, τη Νέα Πεντέλη, τη Ροδόπολη, στο «πεντάγωνο» ανάμεσα σε Καλλιτεχνούπολη, Ραφήνα, Ντράφι, Κόκκινο Λιμάνι και Νέο Βουτζά. Αντίστοιχα, στα νότια της Αττικής πολύτιμες φορολογικές έδρες εντοπίζονται στη Βάρη, την Παιανία και στην περιοχή ανάμεσα στη Σαρωνίδα και στο Θυμάρι.

Βέβαια, τη λίστα συμπληρώνουν οι κλασικές συνοικίες με υψηλά εισοδήματα όπως η Εκάλη, η Δροσιά, ο Διόνυσος, η Κηφισιά, η Νέα Ερυθραία, η Φιλοθέη και το Ψυχικό, η Βουλιαγμένη, η Βούλα, η Γλυφάδα, το Κολωνάκι.

Οσον αφορά την περιφέρεια, από τα στοιχεία της ΓΓΠΣ προκύπτει ότι πόλεις της Πελοποννήσου και όχι η συμπρωτεύουσα φιλοξενούν κάποιους από τους πλέον πλούσιους φορολογούμενους: ένας από τους ταχυδρομικούς κωδικούς της λίστας με τις περιοχές των τοπ-50 δηλώσεων αντιστοιχεί στη Μεγαλόπολη, ένας στην Καλαμάτα και τα προάστια Φαρές, Ασπρόχωμα, Βέργα και τρεις στο Κέντρο και τα προάστια της Πάτρας.

Και πολλοί και ευποροι.

Στις αρχές της εβδομάδας η ΓΓΠΣ έδωσε στη δημοσιότητα μία λίστα, από την οποία προκύπτουν ο μέσος όρος δηλωθέντων ποσών στην Εφορία ανά ταχυδρομικό κωδικό. Ανάμεσα στα στοιχεία, υπήρχε και ο κωδικός 154 00 όπου 15 φορολογούμενοι είχαν δηλώσει κατά μέσο όρο 545.000 ευρώ. Αν ψάξει όμως κάποιος τους ταχυδρομικούς κώδικες διαπιστώνει ότι το 154 00 δεν υπάρχει. «Από τα τρία πρώτα ψηφία μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι πρόκειται για Ψυχικό ή Νέο Ψυχικό που έχουν κωδικούς 154 52 και 154 51.

Υπάρχει όμως πάντα η πιθανότητα αυτοί που υπέβαλαν τις δηλώσεις να μη γνώριζαν ακριβώς τον κωδικό της συνοικίας ή να έγινε λάθος από λογιστικό γραφείο», λέει υπηρεσιακός παράγων. «Για να μπορέσει κάποιος να εντοπίσει την περιοχή όπου έχουν έδρα οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, που έχουν δηλώσει κατά μέσο όρο πάνω από 545.000 ευρώ, θα πρέπει να εξεταστούν μία προς μία οι διευθύνσεις», επισημαίνει.

Πιο ασφαλή, όπως λέει, θεωρούνται τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τους μέσους όρους των δηλωθέντων ποσών για εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορολογούμενους από συγκεκριμένο ταχυδρομικό κώδικα. Για παράδειγμα, στην Εκάλη το μέσο ποσό 2.883 δηλώσεων ανέρχεται σε 122.879 ευρώ, ή στο Κολωνάκι όπου το μέσο ποσό για 1.454 δηλώσεις φτάνει τα 77.419 ευρώ, στη Φιλοθέη όπου 3.923 δήλωσαν κατά μέσο όρο 74.798 ευρώ. Με αυτό το σκεπτικό, το Ψυχικό έρχεται τέταρτο στη λίστα (5.515 δηλώσεις με μ.ό. 67.427 ευρώ) και ακολουθεί η Κηφισιά (6.201 στα 66.521 ευρώ).

Ενας άλλος, πολύ πιο πρόχειρος αλλά πρακτικός δείκτης για να διακρίνει κάποιος τον «πλούτο» συγκεκριμένων συνοικιών είναι οι μονοκατοικίες με τις πισίνες που φαίνονται από τις δορυφορικές φωτογραφίες. Ετσι, εστιάζοντας σε τρεις διαδοχικούς δρόμους πέριξ της Λεωφόρου Διαμαντίδου στο Παλαιό Ψυχικό, μπορεί κανείς να βρει ότι το 20% των σπιτιών σε αυτά τα οικοδομικά τετράγωνα έχουν πισίνα – περίπου 10 στα 50. Το αντίστοιχο ποσοστό απογειώνεται στο 45% στην Εκάλη, στα οικοδομικά τετράγωνα ανάμεσα στη Λεωφόρο Θησέως και τις οδούς Θάλειας και Καστρίου: από τις 50 οικίες οι 22 έχουν μεγάλες πισίνες.

Τα Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.