Νέο ραντεβού την Τετάρτη το βράδυ

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/E8F27882FCA0F15A01D38B308CAB5CEC.jpgΥστερα από δύο και πλέον ώρες ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς όμως να επιτεχυθεί συμφωνία. Εξερχόμενος πρώτος από τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ανακοίνωσε ότι «δεν έχει ληφθεί απόφαση», προσθέτοντας ότι «οι εταίροι μας πρέπει να αντιληφθούν ότι ο ελληνικός λαός δε αντέχει άλλο».

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι «δεν υπάρχει θέμα συνοχής της κυβέρνησης, αλλά συνοχής της χώρας». Και οι δύο άφησαν σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχει πρόβλημα με τα «οριζόντια» μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Γι’ αυτό και την προσεχή Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., θα γίνει νέα συνάντηση των τριών αρχηγών.

Οπως σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικα. «Αργότερα θα τους συναντήσω και εγώ» προσέθεσε. Θα ακολουθήσει η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη και την Τετάρτη να γίνει νέο ραντεβού των τριών πολιτικών αρχηγών με σκοπό την οριστικοποίηση των μέτρων των 11,88 δισ. ευρώ που απαιτούν οι δανειστές.

«Δεν έχουμε “κλείσει”» εξήγησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Και δεν έχουμε “κλείσει” διότι η τρόικα δεν έχει αποδεχθεί το σύνολο των μέτρων». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «τα όρια της κοινωνίας έχουν ξεπεραστεί. Δεν μπορείς να κόψεις τα αναπηρικά επιδόματα. Υπάρχουν κάποια απαράβατα όρια» υπογράμμισε. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε με θέρμη στις δηλώσεις του ότι «είναι αυτονόητο» πως η Ελλάδα πρέπει να λάβει την παράταση στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής λόγω της μεγαλύτερης από την προβλεπόμενη ύφεσης της οικονομίας. Υπενθύμισε μάλιστα ότι αυτήν τη θέση την έχει εκφράσει εδώ και καιρό.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα στήριξης της κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει θέμα συνοχής της κυβέρνησης. Υπάρχει θέμα συνοχής της κοινωνίας. Εμείς στηρίζουμε τη χώρα» τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο οποίος μάλιστα πρόσθεσε: «Η σχέση μου με τον κ. Σαμαρά είναι εξαιρετική».

«Η τρόικα πρέπει να καταλάβει ότι οι όποιες αξιώσεις της έχουν απέναντί τους μια τεμαχισμένη κοινωνία» ήταν το σε δραματικό τόνο σχόλιο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη. «Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Διεκδικώ τα μέτρα να μην είναι άνισα, να μην ματώσουν άλλο οι πολίτες. Το ξαναλέω πως η ΔΗΜΑΡ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη».

Η σύσκεψη άρχισε λίγο μετά τις 7 μ.μ. με ενημέρωση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το περιεχόμενο της συνάντησής του νωρίτερα με τους επικεφαλής τρόικα και τις ενστάσεις που προέβαλαν οι εκπρόσωποι των δανειστών για ορισμένα από τα προτεινόμενα μέτρα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τη συνάντηση των Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στην τρόικα μέτρα πάνω από 17 δισ. ευρώ ώστε να γίνει επιλογή και να προκύψει το τελικό καθαρό αποτέλεσμα των μέτρων ύψους 11,88 δισ. ευρώ. Από πλευράς των Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς υπήρξαν κάποιες ενστάσεις οι οποίες από το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίστηκαν «αναμενόμενες». Ωστόσο πηγές αναφέρουν ότι οι αντιρρήσεις της τρόικα αφορούν μέτρα ύψους τριών δισ. ευρώ.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.