Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η ασπιρίνη έχει και αντικαρκινική δράση

30 Αυγούστου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Ακόμα μία έρευνα υποδεικνύει την αντικαρκινική δράση της ασπιρίνης. Οπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα στην επιθεώρηση The Journal of Clinical Oncology, άνδρες οι οποίοι λάμβαναν ασπιρίνη ενώ υποβάλλονταν σε θεραπεία κατά του καρκίνου του προστάτη είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την ασθένεια συγκριτικά με καρκινοπαθείς που δεν έπαιρναν το σκεύασμα.Η νέα έρευνα, παρότι δεν είναι μια ελεγχόμενη κλινική μελέτη, προσθέτει νέα στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν την αντικαρκινική δράση του μικρού λευκού χαπιού.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την εθνική βάση δεδομένων των ΗΠΑ για το πρόγραμμα CaPSURE το οποίο αφορά έρευνα κατά του καρκίνου του προστάτη. Ερευνήθηκαν οι περιπτώσεις έξι χιλιάδων ανδρών με καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε χειρουργική θεραπεία ή σε αγωγή με ακτινοβολίες. Το ένα τρίτο από αυτούς ( 2.175 από τους 5.955) λάμβανε αντιπηκτικά φάρμακα (οι περισσότεροι ασπιρίνη).

Οπως διαπιστώθηκε, αυτοί που λάμβαναν ασπιρίνη είχαν λιγότερες από τις μισές πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη συγκριτικά με όσους δεν λάμβαναν το φάρμακο. Για την πρώτη κατηγορία οι πιθανότητες δεν υπερέβαιναν το 3%, ενώ για τη δεύτερη ομάδα το 8%. Επίσης όσοι λάμβαναν ασπιρίνη είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες επανεμφάνισης νεοπλάσματος στον αδένα ή μετάστασης στα οστά.

Οι ερευνητές του αντικαρκινικού κέντρου Φοξ Τσέις της Φιλαδέλφειας, που εκπόνησαν τη μελέτη, επισημαίνουν ότι όσοι από τους πάσχοντες δεν λάμβαναν ασπιρίνη είχαν διπλάσιες πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου -18 μήνες μετά την αποθεραπεία τους- και σημαντικό κίνδυνο μετάστασης.

Οπως, ωστόσο, επισημαίνουν, η ανάγκη ευρύτερης ελεγχόμενης έρευνας είναι μεγάλη. Σύμφωνα με πολλούς, η αντικαρκινική δράση της ασπιρίνης οφείλεται στην αντιφλεγμονώδη ιδιότητά της.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

This entry was posted on Πέμπτη, 30 Αυγούστου, 2012 at 21:01 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply