Το Καποδιστριακό και το Αριστοτέλειο κατατάσσονται στις θέσεις 301 – 400 ανάμεσα στα 500 καλύτερα ιδρύματα του κόσμου

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/7B508D10C1C3954D20C55ADD3E654643.jpgΜακριά από την πρώτη εκατοντάδα με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως αξιολογούνται στη λεγόμενη λίστα της Σαγκάης, παραμένουν τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για ακόμη μία χρονιά συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της Σαγκάης που δημοσιεύτηκε χθες, ωστόσο κατατάσσονται στις θέσεις 301- 400. Μάλιστα, το Καποδιστριακό φέτος τα πήγε χειρότερα: στη λίστα του 2011 ήταν στις θέσεις 201-300. Σ’ αυτές τις κατηγορίες πάντως μετά τα πρώτα 100 πανεπιστήμια δεν υπάρχει αύξων αριθμός για τα ιδρύματα αλλά αναφέρονται με αλφαβητική σειρά.

Η λίστα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα αξιολόγησης 500 πανεπιστημίων απ’ όλο τον κόσμο. Και μπορεί μεν τα ελληνικά ιδρύματα να παραμένουν σταθερά μακριά από τις πρώτες θέσεις, αλλά τα αμερικανικά αναδεικνύονται και πάλι πρωταθλητές καταλαμβάνοντας τις 17 από τις πρώτες 20 θέσεις. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ξανά το Χάρβαρντ, στη δεύτερη θέση το Στάνφορντ και στην τρίτη το ΜΙΤ, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Μόλις δύο πανεπιστήμια από άλλες χώρες συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα. Πρόκειται για τα βρετανικά πανεπιστήμια του Κέμπριτζ που κατατάσσεται στην 5η θέση και της Οξφόρδης στη 10η. Σημειώνεται ότι το τοπ-10 παρέμεινε ακριβώς ίδιο όπως και το 2011. Οσο για την 20άδα, περιλαμβάνει μόλις ένα πανεπιστήμιο εκτός ΗΠΑ, αυτό του Τόκιο στην 20ή θέση.

Στη φετινή λίστα, για πρώτη φορά η Κίνα έχει περισσότερα πανεπιστήμια (42) σε σύγκριση με τη Βρετανία (38). Με τη διαφορά όμως ότι στο τοπ-100 δεν περιλαμβάνεται κανένα κινεζικό πανεπιστήμιο.

«Η κατάταξη δεν είναι ικανοποιητική», λέει στα «ΝΕΑ» σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο πρόεδρος της Νομικής Αθήνας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης. «Είναι προφανές ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια χρειάζονται ανασυγκρότηση. Οχι ότι δεν αξίζουν. Κατά τη γνώμη μου και το Καποδιστριακό αλλά και γενικά τα ελληνικά είναι καλά πανεπιστήμια. Ωστόσο, θεωρώ ότι τα ανώτατα ιδρύματά μας έχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Κάλλιστα θα μπορούσαν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο να είναι στα πρώτα 100».

Οπως προσθέτει, τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν να ανταγωνιστούν πανεπιστήμια από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ιταλία με μεγάλη ιστορία και οικονομικές δυνατότητες. «Είναι δύσκολο να τα φτάσουν». Γι’ αυτό τον λόγο, τονίζει, ο μόνος δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσουν είναι αυτός της προσπάθειας για αναδιοργάνωση. «Είναι απαραίτητη η αξιολόγηση, η στροφή των ελληνικών πανεπιστημίων για να συνδεθούν με τα μεγάλα ξένα δίκτυα. Σκεφτείτε ότι έχουμε πανεπιστημιακούς που διδάσκουν στο εξωτερικό». Ο καθηγητής σημειώνει ακόμη πως τα ελληνικά ΑΕΙ χρειάζονται μεγαλύτερη σύνδεση με την αγορά και την παραγωγή. Τα πανεπιστήμια χρειάζονται χρήματα για να κάνουν έρευνα. Με δεδομένο τις δυσκολίες χρηματοδότησής τους από την Πολιτεία η καλύτερη σύνδεσή τους με την αγορά θα τα βοηθήσει σ’ αυτόν τον τομέα, αναφέρει.

ΑΛΛΕΣ ΛΙΣΤΕΣ

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μυλόπουλος λέει στα «ΝΕΑ» ότι η λίστα της Σαγκάης δεν είναι η μοναδική διεθνής, υπάρχουν κι άλλες με καλύτερα αποτελέσματα για τα ελληνικά πανεπιστήμια. «Για παράδειγμα, προσφάτως δημοσιεύτηκε η λίστα Webometrics Ranking of World Universities». Σ’ αυτήν το Αριστοτέλειο είναι στην 69η θέση στην ευρωπαϊκή λίστα και στην 197η σε όλον τον κόσμο από τα 200. Κι αυτό είναι σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι τα πανεπιστήμια που αξιολογούνται είναι περίπου 20.500. Δηλαδή και στις δύο λίστες τα ελληνικά είναι στο 1% και 2% των καλύτερων.

Ο κ. Μυλόπουλος παραδέχεται πως σχετικά με τα κριτήρια που αφορούν τις υποδομές, «τα εργαστήρια, τις εγκαταστάσεις, εκεί πράγματι υστερούμε. Κι αυτό διότι συγκρινόμαστε με πανεπιστήμια – κολοσσούς που έχουν μεγάλη ιστορία και σταθερή και καλή χρηματοδότηση. Εκεί δικαίως είμαστε ουραγοί. Ισοσταθμίζουμε όμως τα πράγματα στην ικανότητα του προσωπικού μας, στην επιστημοσύνη, στις επιστημονικές δημοσιεύσεις που έχουμε σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.