Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Δεν είμαστε τόσο Νεάντερταλ όσο νομίζαμε – Νέα μελέτη αμφισβητεί ότι έγινε επιμειξία μεταξύ Νεάντερταλ και σύγχρονου ανθρώπου

15 Αυγούστου, 2012 by Χρήστος Μίμης

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/CED9A36CEA4730322E996262BD54796D.jpgΜια νέα μελέτη ρίχνει και πάλι «λάδι στη φωτιά» στη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με το αν ο σύγχρονος άνθρωπος «διασταυρώθηκε» με τους Νεάντερταλ. Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» οι ομοιότητες που εμφανίζονται στο DNA σύγχρονων ανθρώπων και Νεάντερταλ είναι πιθανότερο να έχουν προκύψει εξαιτίας κάποιου κοινού προγόνου των δύο ειδών παρά λόγω επιμειξίας τους.

Προηγούμενες μελέτες ανέφεραν ότι τα κοινά στοιχεία του γονιδιώματος ανθρώπων και Νεάντερταλ ήταν το αποτέλεσμα επιμειξίας. Ωστόσο τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ δίνουν μια διαφορετική εξήγηση.

Κοινός πρόγονος

Οι εξελικτικοί βιολόγοι Αντερς Ερικσον και Αντρέα Μάνικα χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις σε υπολογιστή προκειμένου να ανακαλύψουν πόση ισχύ έχουν οι επιστημονικές υποθέσεις σχετικά με επιμειξία μεταξύ ανθρώπων και Νεάντερταλ. Με βάση τα ευρήματά τους οι δύο ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ποσοστό DNA που μοιράζονται οι σύγχρονοι άνθρωποι και οι Νεάντερταλ – εκτιμάται μεταξύ 1% και 4%- έχει την εξήγησή του στο ότι και τα δύο είδη προήλθαν από έναν γεωγραφικώς απομονωμένο πληθυσμό, πιθανότατα στη Βόρεια Αφρική και μοιράστηκαν έναν κοινό πρόγονο πριν από περίπου 300-350 χιλιάδες χρόνια.

Όταν οι σύγχρονοι άνθρωποι επεκτάθηκαν εκτός Αφρικής πριν από 60-70 χιλιάδες χρόνια «κουβάλησαν» αυτές τις γενετικές ομοιότητες μαζί τους.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι αυτά τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες γενετικές μελέτες. Από εκείνες τις μελέτες είχε προκύψει ότι το γονιδίωμα των Νεάντερταλ φέρει γενετικές «υπογραφές» (πολυμορφισμοί) οι οποίες απαντώνται και στο γονιδίωμα των σύγχρονων Ευρωπαίων, των κατοίκων της Ανατολικής Ασίας και της Παπούα Νέα Γουινέα, όχι όμως και στους σύγχρονους Αφρικανούς. Τα στοιχεία αυτά είχαν κάνει αρκετούς επιστήμονες να συμπεραίνουν ότι Νεάντερταλ που κατοικούσαν ήδη στην Ευρώπη και στην Ασία αντάλλαξαν γενετικό υλικό με τους προγόνους των σημερινών σύγχρονων ανθρώπων (εκτός των Αφρικανών).

Οι αντιδράσεις

Υπήρξαν πάντως και αντιδράσεις στα νέα ευρήματα. Ο καθηγητής Ντέιβιντ Ράιχ από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, υπέρμαχος της θεωρίας της επιμειξίας, ανέφερε ότι δεν πείθεται από την καινούργια μελέτη. Όπως είπε, δικές του αναλύσεις σε συνεργασία με ειδικούς του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Λειψία της Γερμανίας δείχνουν ότι η ροή των γονιδίων μεταξύ ανθρώπων και Νεάντερταλ μαρτυρεί «διασταύρωση» των δύο ειδών. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ράιχ, Νεάντερταλ και σύγχρονοι άνθρωποι αντάλλαξαν γενετικό υλικό πριν από 47 ως 65 χιλιάδες έτη.

Τσώλη Θεοδώρα

This entry was posted on Τετάρτη, 15 Αυγούστου, 2012 at 23:34 and is filed under HOT-LIFESTYLE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply